Streda 18. 09. 2024 14:35:17 | Meniny má Eugénia

Horskí záchranári pátrali po českom skialpinistovi v Oravských Beskydách

V nedeľu 14. januára kontaktoval tiesňovú linku horských záchranárov 35-ročný český skialpinista, ktorý z poľskej strany vystúpil na vrchol Pilsko. Odtiaľ mal v úmysle zísť späť do Korbielowa, kde ho čakali kamaráti, s ktorými mal autom odísť domov. Avšak, vybil sa mu telefón a nebolo možné sa s ním spojiť.

Radka Kostánová|15. január 2024|09:00:20

Zdroj: hzs.sk

Súvisiaci článok
Kysucká spaľovňa pije miestnym krv. Bijú preto na poplach a žiadajú jej koniec, v hre je rekonštrukcia
Čítajte viac >

Horskí záchranári na svojom webe informovali, že v nedeľu 14. januára potreboval pomoc 35-ročný český skialpinista. Ten z poľskej strany vystúpil na vrchol Pilsko a odtiaľ mal v úmysle zísť späť do Korbielowa, kde ho čakali kamaráti, s ktorými mal autom odísť domov.

Bohužiaľ, počas krátkeho hovoru na tiesňovú linku nevedel operátorovi HZS udať svoju polohu ani odoslať GPS súradnice. Záchranárom sa podarilo od neho zistiť len to, že sa nachádza na slovenskej strane, niekde na zasneženej ceste a potrebuje pomoc. Potom sa už spojenie prerušilo, pretože sa mu vybil mobil a nebolo možné ho opätovne kontaktovať.

20220122_163445.jpg Zdroj: hzs.sk

„Lokalizácia mobilného telefónu prostredníctvom Polície SR potvrdila, že nezvestný sa skutočne nachádza na slovenskej strane. Pátrať po ňom odišli dobrovoľní záchranári HZS z Oravskej Polhory a súčasne im na pomoc smerovali záchranári z oblastného strediska HZS zo Západných Tatier-Zverovky. Medzitým HZS prostredníctvom poľských záchranárov GOPR kontaktovali aj kamaráti strateného turistu, ktorí ho čakali pri aute a nevedeli sa s ním spojiť,“ priblížili horskí záchranári.

Českého 35-ročného turistu sa podarilo horských záchranárom už po zotmení vypátrať na ceste pri Mutňanskej Píle. Našťastie, muž bol bez zranení a v dobrom zdravotnom stave. Vďaka tomu mohol byť terénnym vozidlom HZS prevezený na štátnu hranicu, kde ho už čakali kamaráti, s ktorými odcestoval domov.


Súvisiaci článok
Záchranári museli ratovať 32-ročného turistu. So zraneným kolenom sa nemohol ani len pohnúť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť