Streda 01. 05. 2024 22:13:38

Leteckí záchranári zasahovali v nedeľu pod Rozsutcom, na Makove, aj na Martinkách

V nedeľu (13. 2.) mala posádka leteckých záchranárov zo Žiliny plné ruky práce. Zasahovali pri troch zraneniach. FOTO: Letecká záchranná služba

Erika Filekova|14. február 2022|09:01:46

„Pod Veľkým Rozsutcom pomáhala posádka leteckých záchranárov aj s jedným členom Horskej záchrannej služby (HZS) 22-ročnej turistke, ktorá sa pri výstupe pošmykla a padala strmým terénom približne 300 metrov. Lekárka aj záchranár HZS boli priamo k nej vysadení pomocou palubného navijaka. Mladá žena mala napriek dlhému a nebezpečnému pádu obrovské šťastie. Bola pri vedomí, so záchranármi komunikovala, utrpela však vážnejšie poranenie hlavy. Po evakuácii z miesta bola ošetrená, preložená na palubu a s podozrením na kraniocerebrálne poranenie a poruchou vedomia bola v stabilizovanom stave letecky prevezená do Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline,“ informovali záchranári na sociálnej sieti.

V tento deň to ale nebol ich jediný zásah. Boli privolaní aj do lyžiarskeho strediska Makov.

„Pri zrážke s iným lyžiarom si 11-ročné dievčatko z Českej republiky poranilo hlavu. Pilot s vrtuľníkom pristál na svahu a záchranári si mohli malú pacientku prevziať do svojej starostlivosti. S podozrením na otras mozgu bola transportovaná do Univerzitnej nemocnice (UN) v Martine,“ opisujú zásah záchranári.

Po odovzdaní pacientky dostala posádka vrtuľníka ďalšiu požiadavku. Opäť išlo o lyžiara, ktorý si na Martinských holiach po páde vykĺbil rameno. „Po pristátí vrtuľníka na zjazdovke a následnom ošetrení bol 38-ročný lyžiar prevezený do UN v Martine,“ dodali záchranári.


Súvisiaci článok
Dvaja turisti precenili svoje sily, ratovali ich záchranári
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť