Štvrtok 19. 09. 2024 14:03:35 | Meniny má Konštantín

Horskí záchranári mali opäť rušnú službu. Pomáhali turistom, ktorí uviazli v hlbokom snehu

Včera, 28. decembra, vo večerných hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre dvojicu slovenských turistov – muž a žena, ktorí mali v pláne prekonať trasu vedúcu z Chopka na Ďumbier a následne zostúpiť Zelenskou Mlynnou dolinou. Informujú záchranári na svojom webe.

Gabriela Kvasnicová|29. december 2023|12:00:07

Zdroj: hzs.sk

Súvisiaci článok
Horskí záchranári pomáhali pod Veľkým Chočom dvom turistom
Čítajte viac >

Horská záchranná služba na svojej webovej stránke informuje, že turisti sa pri zostupe dolinou rozhodli skrátiť si trasu a zišli z turistického chodníka. Počas prechodu „skratkou“ sa niekoľkokrát opakovane prepadli cez sneh do potoka a následne uviazli v hlbokom snehu bez potrebného vybavenia.

Podľa informácií od záchranárov k turistom na pomoc okamžite vyrazili štyria záchranári Horskej záchrannej služby z Bystrej. „Keďže uviaznutá dvojica bola schopná presne podať koordináty GPS, značne urýchlila priebeh záchrannej akcie,“ uvádzajú.

hzs2.jpg Zdroj: hzs.sk

Záchranári Horskej záchrannej služby sa rozdelili do dvoch tímov, ktoré postupovali pomocou skialpinistických lyží a snežných skútrov. Pre veľké riziko vzniku hlbokej hypotermie tiež aktivovali ECMO pracovisko v Banskej Bystrici.

„Pacienti boli vo večerných hodinách dosiahnutí prvou skupinou záchranárov Horskej záchrannej služby, ktorá ich zateplila, poskytla im teplé nápoje a energetické tyčinky a snežnice. Druhý tím záchranárov na skútroch postupne evakuoval ženu a muža k terénnemu vozidlu Horskej záchrannej služby, ktorým bola dvojica turistov transportovaná do ubytovacieho zariadenia,“ informujú záchranári. Celú záchrannú akciu ukončili krátko pred polnocou.

hzs3.jpg Zdroj: hzs.sk

Horská záchranná služba v tejto súvislosti dôrazne upozorňujeme návštevníkov hôr, aby dôkladne plánovali svoje aktivity v horskom prostredí a nevystavovali sa zbytočnému riziku. „Rovnako upozorňuje, že väčšina časov na prekonanie turistických značkovaných chodníkov je uvádzaná v letných podmienkach t.j. bez snehu a ľadu. Sneh a ľad výrazne predlžujú a sťažujú pohyb v horách. Dbajte na dostatočné vybavenie a výstroj potrebnú v zime. Neschádzajte z turistických chodníkov,“ vyzýva Horská záchranná služba.


Súvisiaci článok
Lyžiari majú na zjazdovkách najviac snehu v Jasnej a na Čertovici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť