Sobota 27. 07. 2024 03:46:37 | Meniny má Božena

Nové sypače už posypávajú cesty na Orave, Liptove a Kysuciach

Do zimnej údržby v Žilinskom kraji je v tomto roku zapojených 249 zamestnancov a 177 mechanizmov. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja, Evy Lacovej, pribudne aj 7 nových posypových vozidiel. Štyri z nich už boli podľa jej slov dodané do Závodov Správy ciest ŽSK.

Juliana Krčulová|21. december 2023|10:45:27

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Vianočné trhy a silvestrovská zábava v Žiline: Primátor mesta pozýva na rozlúčku so starým rokom a na oslavy toho nového (VIDEO)
Čítajte viac >

Nové sypače sa už nachádzajú v závodoch Správy ciest ŽSK v regiónoch Orava – 2 kusy, Liptov – 1 kus a Kysuce – 1 kus. „Zvyšné tri posypové vozidlá pribudnú v najbližšom období do regiónov Liptov, Horné Považie a Turiec. Univerzálne posýpacie vozidlá v celkovej hodnote 2,1 milióna eur, sa budú využívať predovšetkým na horských prechodoch,“ upresnila Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

Vozidlá na údržbu ciest s príslušenstvom, tzn. posýpacie vozidlá, majú podľa slov hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja, Evy Lacovej, technologickú zostavu pozostávajúcu z podvozka nákladného automobilu - pohon 4x4 (5 kusov) a pohon 6x6 (2 kusy) s komunálnou hydraulikou pre pohon pracovných nadstavieb, nadstavby sypača na posyp chemickým a inertným materiálom alebo zmiešaným posypovým materiálom v zime a v letnom období na prevoz obaľovanej zmesi za tepla, ktorá sa používa pri odstraňovaní výtlkov. Súčasťou nadstavby je aj zateplená nádrž na emulziu s čerpadlom, ktorá sa používa pri opravách výtlkov.

53410277989_ba525e2fc8_c.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

„Posýpacie vozidlá sú vybavené monitorovacím zariadením GPS, ktoré umožňuje pracovníkom dispečerských služieb sledovať v aktuálnom čase polohu a vykonávanú činnosť vozidiel – posyp, pluhovanie, pluhovanie s posypom,“ informuje Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.

Správa ciest ŽSK vykonáva zimnú údržbu 1 416 km ciest II. a III. triedy, 493 km ciest I. triedy (na základe zmluvy o údržbe so SSC) a 17,5 km R3 na základe zmluvy o údržbe s NDS (obchvat Oravského Podzámku, obchvat Trstenej obchvat Hornej Štubne). Zimná údržba prebieha v závislosti od počasia, na základe operačných plánov zimnej údržby, ktoré schvaľuje Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky.

Do zimnej údržby v Žilinskom kraji je v tomto roku zapojených 249 zamestnancov a 177 mechanizmov, vrátane 7 nových posypových vozidiel.

„V teréne sú tieto mechanizmy: 108 ks sypačov s radlicou, 5 ks snehových fréz, 17 ks traktorov s radlicou, 6 ks šípových pluhov, 1 ks autogréder, 29 ks nakladačov, 3 ks traktorov sypačov, 8 ks nákladných vozidiel. Predpokladá sa využitie 53 900 ton posypového materiálu, z toho 20 700 ton chemického posypového materiálu a 33 200 ton inertného materiálu (kamenná drvina). Najviac posypového materiálu každoročne vynakladá SC ŽSK vzhľadom na klimatické podmienky v regiónoch Liptov (14 000 ton) a Orava (13 500 ton),“ priblížila Lacová.

53410120843_8cc345c97e_k.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Na zmierňovanie a odstraňovanie prekážok v zjazdnosti, ktoré sú spôsobené zimnými klimatickými a poveternostnými podmienkami, Správa ciest ŽSK využíva 50 kusov meteorologických staníc, ktoré sú rovnomerne rozložené po celom Žilinskom kraji na cestách II. a III. triedy. Meteostanice pomáhajú dispečerom Správy ciest ŽSK pri operatívnom riadení vozidiel zimnej údržby, ktoré zabezpečujú zmierňovanie a odstraňovanie prekážok v zjazdnosti.

V prípade problémov týkajúcich sa zimnej údržby, môže verejnosť kontaktovať dispečing Správy ciest ŽSK. Stav ciest a vývoj počasia je možné sledovať na TEJTO INTERNETOVEJ STRÁNKE.


Súvisiaci článok
Na vianočnom primátorskom punči v Rajci vyzbierali peknú sumu na pomoc rodine postihnutej požiarom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť