Nedeľa 15. 09. 2024 22:27:27 | Meniny má Jolana

V obci Závažná Poruba vyrástla unikátna dula. Má viac ako pol kila

Ovocinár Ján Bróska zo Závažnej Poruby sa v tomto roku tešil z bohatej úrody. Vypestoval unikátnu dulu, ktorá mala viac ako pol kila. V našom rozhovore prezradil viac.

Radka Kostánová|19. december 2023|17:30:05

Zdroj: zavaznaporuba.sk

Súvisiaci článok
Na benefičnom punči vo Veľkom Rovnom sa pre malú Viktorku vyzbieralo takmer 7-tisíc eur
Čítajte viac >

V obci Závažná Poruba sa pánovi ovocinárovi, Jánovi Bróskovi, urodila unikátna dula. Vážila krásnych 540 gramov a tvorila výnimočný výstavný unikát.

Ovocinár Ján Bróska pred viac ako desiatimi rokmi zaštepil dulu do podpníka lohyne. Pestovaniu sa venuje 30 rokov a snaží sa mať svoju úrodu bez akejkoľvek chémie, pretože to nie je potrebné. Starostlivosť o tento vzácny ovocný strom prinieslo svoje ovocie.

„Dula ako taká nepotrebuje chemickú ochranu. Na bohatú úrodu stačí hnojenie pôdy zajačím a ovčím hnojom. Taktiež bohatú úrodu podporuje vhodný opeľovač, preto je v blízkosti duly zasadená ríbezľa a jabloň,“ vysvetlil Bróska.

00-2.jpg Zdroj: zavaznaporuba.sk

Avšak, takúto veľkú dulu sa mu nepodarilo vypestovať prvýkrát. Svoj rekord má v roku 2019. Ján Bróska našej redakcii prezradil, že vtedy dula vážila až neuveriteľných 640 gramov. Do budúcnosti by chcel pán Bróska ešte bohatšiu úrodu.


Súvisiaci článok
Umývate si pleť teplou vodou? Toto ste možno nevedeli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť