Štvrtok 19. 09. 2024 14:03:11 | Meniny má Konštantín

POP Akadémia pozýva na dobrodružné a jedinečné podujatie s názvom #VianocnaCesta

POP Akadémia - Pokora Odvaha Pokoj pozýva všetkých milovníkov Vianoc tentokrát na dobrodružné a jedinečné podujatie s názvom #VianocnaCesta, ktoré sa uskutoční v Žiline a v Bratislave. Dušana Mázorová, predsedníčka POP akadémia - Pokora Odvaha Pokoj, nám v rozhovore priblížila, čím sa odlišuje ich program od iných vianočných programov pre deti.

Juliana Krčulová|15. december 2023|10:47:36

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/POP Akadémia - Pokora Odvaha Pokoj

Súvisiaci článok
POP Akadémia pozýva na benefičný program s názvom #VianocnaCesta
Čítajte viac >

Už ste prekvapili programom #HalloweenskaCesta. Teraz máte pripravený edukatívny benefičný program pre podporu projektu #KnihyPreZazracneDeti s názvom #VianocnaCesta. Uskutoční sa v dvoch mestách, a to v Žiline a v Bratislave. Čo môžu návštevníci očakávať tentokrát?

  • „V podstate to isté a predsa niečo úplne iné. Tento krát v Žilinskom Lesoparku a v areáli Bratislavského hradu deťom priblížime vianočné sviatky a ich spôsob oslavovania v rôznych krajinách cez: Santa Clausa, Deda Mrázika, Sinterklaasa - Mikuláša a Ježiška, počas cesty vianočným lesom. Priblížime im aj Vianoce našich predkov v rámci skvelej spolupráci so SNM v Martine, s Múzeom Slovenskej dediny. Na konci cesty objavia Betlehem, ten najvzácnejší vianočný dar a benefičné #DielnickyPreDeticky."

Prečo ste sa rozhodli pre tvorbu tohto vianočného programu?

  • „Deti majú zmätok v tom, kto to vlastne nosí tie darčeky na Vianoce. Či na sv. Mikuláša chodí ten biskup s palicou alebo ten čo vyzerá ako Santa Claus? A ako slávia Vianoce v iných krajinách, kde nemajú teda ani Ježiška a ani Santa Clausa ale majú Sinterklaasa, ktorý má ale čo to so sv. Mikulášom a bol na počiatku vzniku Santa Clausa? Pretože Santu Coca-cola určite nevymyslela, ono je to celé vlastne úplne inak. A čo rozprávka Mrázik? A viete aké boli slovenské Vianoce našich starých rodičov? Dobrý zmätok, však?

Je veľmi náročné vedieť deťom vysvetliť prečo sa na nás v TV rútia rozprávky s rôznymi vianočnými príbehmi, a s rôznymi vianočnými bytosťami a na námestiach nám majestátne stoja krásne Betlehemy. Deti v tom majú zmätok a vlastne aj my dospelí nevieme odpovedať na všetky ich otázky. Je veľa odporcov ale aj nadšencov týchto sviatkov v ich rôznych podobách. Náš jediný cieľ je znovu raz v tom zmätku urobiť tak trošku poriadok. Budeme najviac hrdí na našu prácu, keď dosiahneme aby sv. Mikuláš chodil po škôlkach a školách oblečený v biskupskom rúchu a nie ako Santa Claus."

#VianocnaCesta pre fb stvorec.png Zdroj: Facebook/POP Akadémia - Pokora Odvaha Pokoj

Čo teda čaká návštevníkov tohto programu?

  • „Samotné sviatky budú vysvetlené v adekvátnej, pre deti zrozumiteľnej, forme počas cesty v lese alebo teda v areáli Bratislavského hradu. Deti sa stretnú s rôznymi bytosťami Vianoc ako je Santa Claus, Dedo Mráz, Sinterklaas - Mikuláš, či uvidia Betlehem s anjelom. Dozvedia sa ale aj prečo naši predkovia mali zavesený stromček nad svojím sviatočným stolom a ešte mnoho iných informácii. Sinteklaasa, teda Mikuláša k nám na program prinesú napríklad priamo Dobrovoľní hasiči z Turie a zo Starého mesta - BA na hasičskom aute. Takže si deti budú vedieť pozrieť aj hasičské auto a zaručene fotku s Mikulášom pred alebo v hasičskom aute ešte nemajú. Ostatné vianočné bytosti nám pomohli priniesť aj dobrovoľníci z Dobrovoľnej civilnej ochrany."

Všimli sme si aj dve veľké organizačné zmeny pre Martin a Bratislavu.

  • „V Martine zatiaľ naše cesty pozastavujeme, kedže sme prišli v podstate nechcene na to, že areál v Košútoch, v ktorom sme daný program organizovali je čiernou stavbou. Nikto nás na to neupozornil počas celého roka, kedy sme v danom areáli naše cesty tvorili. Ani z vedenia mesta či poslancov. Práve naopak, všetci sa tvárili akoby ten areál aj niekto naozaj reálne spravoval. On ale reálne podľa katastrálnej mapy a LV ani len neexistuje. Dokonca nám bola poskytnutá finančná podpora zo strany mesta Martin na naše programy v tomto areáli. Aj napriek našej snahe zabezpečiť bezpečný priestor v okolí jazierka (ktoré sa pravidelne vylieva a narúša to jeho brehy), pre návštevníkov nie len našich programov už počas Halloweenskej cesty, sa nezmenilo ani po vyše mesiaci nič. Nemyslím si, že mesto Martin si môže dovoliť prísť o akýkoľvek kultúrny program a teda nekomunikovať a nesnažiť sa zabezpečiť náhradný priestor pre kohokoľvek, kto sa snaží daný región obohatiť. Z našej strany sme spravili maximum čo sa pre daný región dalo, ale hlavne sme dokázali priniesť návštevníkov z Liptovského Mikuláša a Žiliny do Martina.

Z Martina ale neodchádzame, pripravujeme jeden veľmi pekný projekt v spolupráci so SNM v Martine.

Najväčším prekvapením je samozrejme presunutie programu z Horského parku do areálu Bratislavského hradu, v ktorom máme náš rekordný #VianocnyRozpravkovyStromcek. Touto cestou chcem veľmi pekne poďakovať za dlhoročnú podporu SNM - Historické múzeum a NR SR a za skvelú spoluprácu.

K nášmu rekordnému vianočnému stromčeku sme presunuli aj samotný program. Ide o náš posledný slovenský rekord v rámci tvorby rekordného stromčeka ozdobeného knihami. Tento rok aj s ozdobami z Okrasa Čadca. Aj na túto spoluprácu sme veľmi hrdý, kedže nádhernými sklenenými ozdobami od tohto slovenského výrobcu je zdobený vianočný stromček u pani prezidentky Čaputovej v Prezidentskom paláci a ten náš v Bratislavskom hrade."

409751770_844856047642463_8858340848673907380_n.png Zdroj: Facebook/POP Akadémia - Pokora Odvaha Pokoj

Čo čaká teda návštevníkov v Žiline a čo v Bratislave?

  • „Žilinčania, ak máte doma UV lampy isto si ich zoberte so sebou, lampáše alebo čelovky do lesa, aby ste videli na cestu pri hľadaní vianočných bytostí. Zároveň sa potešíme vaším vianočným kostýmom počas karnevalovej tancovačky, z ktoréhokoľvek vianočného sveta. Každý veľký či malý človiečik, vo vianočnom kostýme (rátajú sa aj čelenky a čiapky), získa od nás prekvapenie.

Bratislavčania, vás čakajú okrem vianočných bytostí aj krásne historické trhy na nádvorí hradu od Občianskeho združenia Schatmansdorf. Uvidíte v Bratislavskom hrade aj náš rekordný #VianocnyRozpravkovyStromcek, pri ktorom sa budú čítať rozprávkovými bytosťami rozprávky. V SNM - Historické múzeum vás čakajú nové expozície a najväčšia zbierka Betlehemov. Teda v cene lístka na Vianočnú cestu máte aj vstup do samotného SNM - Historického múzea."

Lístky a všetky potrebné informácie nájdete na tomto odkaze a deti, ktoré nám prinesú a darujú rozprávkovú knižku majú vstup zadarmo.


Súvisiaci článok
Vyjadrenie predsedníčky POP akadémie ku „kauze jazierka v Košútoch v Martine“ (OTVORENÝ LIST)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť