Piatok 17. 05. 2024 00:54:56 | Meniny má Gizela, Aneta

Loretánska kaplnka v Kostole sv. Barbory v Žiline je unikátny barokový klenot

Františkánsky Kostol sv. Barbory v Žiline z roku 1723 skrýva mnoho vzácnych pokladov. Na jeden z nich – loretánsku kaplnku, upozorňuje na svojej stránke Krajský pamiatkový úrad Žilina.

Gabriela Kvasnicová|15. december 2023|12:15:03

Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Súvisiaci článok
Viete, čo predstavuje aktuálne číslo na žilinskej Balustráde? Prekvapí vás
Čítajte viac >

V rámci mariánskej úcty predstavujú loretánske kaplnky špecifický fenomén. V žilinskom františkánskom kláštore vznikla Loreta v 30. rokoch 18. storočia adaptáciou kláštornej vrátnice, uvádza Krajský pamiatkový úrad Žilina na sociálnej sieti Facebook.

V kaplnke sa už od polovice 19. storočia nachádzala len malá baroková oltárna architektúra s milostivou sochou Loretánskej Panny Márie umiestnenej v nike severnej steny. Počas reštaurovania kaplnky a jej mobiliáru sme zistili, že z konštrukcie deliacej steny bol v 19. storočí vytvorený obklad sokla oltárnej steny. Reštaurovanie realizované v rokoch 2012-2014 premenilo tento malý priestor na unikátny barokový klenot. Sochu Panny Márie, oltárnu architektúru a jej drevené súčasti reštauroval akademícký sochár Dušan Hagara a nástenné maľby, tehlové a omietkové povrchy Miroslav Slúka.

loreta5.jpg Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

loreta2.jpg Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

loreta3.jpg Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Loreto je jedným z mariánskych pútnických miest, nachádza sa v strednom Taliansku. Okrem viacerých pápežov ho navštívili aj svätci: svätý Ignác z Loyoly, svätý František Xaverský, svätá Terézia z Lisieux či svätý Maximilián Mária Kolbe.

Žilinská diecéza uvádza: Príslušníci Rehole menších bratov – františkánov, prišli do Žiliny v roku 1704, barokový kostol a kláštor začali stavať až v roku 1723. Tieto objekty postavili za mestskými hradbami, čo malo symbolizovať spätosť františkánov s jednoduchým ľudom.

Kostol sv. Barbory je od roku 2010 v správe rehole dominikánovKonvent sv. Martina de Porres v Žiline. Konvent bol zriadený 22. novembra 1989. V čase zriadenia pôsobil verejne v Žiline len jeden dominikán páter Jordán Noga, OP. Bol to diecézny kňaz, ktorý tajne vstúpil do rehole a v Žiline bol v tom čase farárom.

V roku 1993 prišli do Žiliny ďalší dvaja dominikáni, ktorí bývali v dome na Hurbanovej ulici, ktorý im daroval nitriansky biskup a vykonávali pastoračnú činnosť. Rozhodnutím viceprovinčnej rady bolo pôsobenie v Žiline v roku 1998 prerušené. Činnosť konventu bola obnovená 1. 5. 2002. Bratia sa opäť nasťahovali do Žiliny a postupne rozvíjali svoju činnosť. Opravili a prestavali dom na Hurbanovej ulici, takže v súčasnosti tu žije šesť bratov.

kostol_sv_barbory.jpg Zdroj: dominikani.sk


Súvisiaci článok
Symbolom adventného obdobia je veniec so štyrmi sviečkami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť