Štvrtok 16. 05. 2024 17:57:35 | Meniny má Svetozár

Radka v meste: Divadelná komédia Neznášam ťa! vám ukáže, že láska si vždy nájde cestu (RECENZIA)

Silvestrovský večer prináša mnoho očakávaní. Čím je koniec roka bližšie, tým viac sa začíname zamýšľať nad tým, čo je v živote skutočne dôležité a ako sme rok prežili. Divadelná komédia Neznášam ťa! spojí štyri páry práve počas silvestrovského večera. Aj oni budú balansovať a rozmýšľať nad vzťahmi, no vnesú do toho trošku viac slovenského humoru.

Radka Kostánová|13. december 2023|17:45:05

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radka v meste: Coco Chanel verila, že úspech dosiahnu tí, ktorí počítajú s tým, že urobia chybu (RECENZIA)
Čítajte viac >

Divadelná inscenácia Neznášam ťa! je zrodená z pera hercov žilinského divadla. Michal Tomasy, spoluautor a režisér, sa pre Mestské divadlo Žilina vyjadril, že Silvester je práve ten čas, kedy si toho ľudia najviac dovolia. V hre je preto prítomný falošný alkohol, ktorý spôsobuje uvoľnenie všetkých tých celoročných kríz, ktoré štyri páry v sebe držali, a ktoré zrazu vybuchujú na povrch. A potom je hra aj o slovenskej chorobe - potrebe ostatným niečo dokazovať.

Hra Neznášam ťa! je teda o štyroch pároch, ktoré spojil jeden byt a jeden večer – silvestrovský. O chvíľu čaká aj nás, preto je táto inscenácia skvelou práve v predvianočnom období, ale poteší počas celého roka. Obsahuje všetko, čo by mala. Skvelých talentovaných hercov, situačné vtipy, falošný alkohol, hlbšie zamyslenia a, samozrejme, lásku.

406032261_881227097343761_5962588638980221792_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Komédia začína silvestrovským ránom, kedy hlavné postavy Eva a Paťo chystajú byt na večernú návštevu dvoch kamarátov, taktiež pár. Aďa Juhásová stvárnila úlohu ženy počas vianočných sviatkoch bravúrne. Jej postava mala všetko, čo má tradičná žena v tomto období. Predstavovala chaos, napätie, stres, nervové zrútenie v každej chvíli a schopnosť rozhnevať si muža jedným pohľadom. Rovnako si zaslúži pozornosť aj Michal Koleják, ktorý sa nedal Aďou zahanbiť a hral svoju rolu bezstarostného partnera úplne presvedčivo.

Na tento silvestrovský večer u Evy a Paťa niektorí pozvanie dostali, no a niektorí ho nepotrebovali a prišli sa so starým rokom rozlúčiť neohlásene. Eva a Paťo si večer predstavujú tradične - s tyčinkami, chlebíčkami a prskavkami. Avšak, namiesto toho zažívajú sex, drogy a rock'n'roll v slovenskom štýle a v slovenskom paneláku.

Ako prvá sa do bytu nanominuje Evina sestra, Hejly. Čerstvo nezadaná bláznivá žena, ktorá potrebuje niekde stráviť silvestrovský večer a nechce byť už sama. Má po krk mužov, ktorí si ju nevážia a neprejavia jej lásku. Dúfa, že nestretne Mareka, Paťovho brata. Aký by však bol Silvester bez problémov? Marek príde a bude to medzi nimi poriadne iskriť. A to hlavne z toho dôvodu, že obaja sú tak trošku stále večné deti, ktoré sa cítia opustené a chýba im láska.

406022569_881227237343747_8206869979382164969_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Postupne sa pridajú aj susedia, ktorí počúvajú za dverami, Monča a Samo. Netypický slovenský pár poznačený stereotypom a nevypočutými túžbami. Ľúbia sa, hoci sa ich názory miestami nezhodujú. Nájde sa v nich veľmi veľa divákov, a ak aj nie, pravdepodobne s nimi budú aspoň súcitiť. Máloktorá žena by sa chcela ocitnúť na Mončinom mieste a určite by ani muži nechceli byť v koži Sama.

Posledným párom je extravagantná dvojica Laura a Theo. Mladí, sebavedomí ľudia, ktorí si vedia užívať život. A keď nie užívať, aspoň sa pred ostatnými chváliť o tom, čo všetko v živote videli, zažili a dokázali. Práve oni dvaja zobrazujú v inscenácii tradičnú slovenskú chorobu, dokazovať si niečo pred ostatnými.

405764853_881227354010402_540403580621910294_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Vzťahy medzi dvojicami sa počas predstavenia stále viac a viac zamotávajú, avšak hra je napísaná veľmi sviežo a divák sa v nej nestráca. Skôr má pocit, že sa v byte ocitol spolu s nimi a je toho súčasťou. Ako ste možno už zvyknutí, aj táto inscenácia obsahuje expresívne výrazy, a preto je vhodná skôr pre divákov od 15 rokov. Aj vďaka tomu však divák nezažije jediný nudný moment, skôr naopak. Predstavenie ponúka neobmedzené možnosti výbuchov smiechu zo situačného humoru a ľahké zamyslenia nad tým, aké vzťahy v skutočnosti máme.

Lístky na predstavenie Neznášam ťa! si môžete zakúpiť v Mestskom divadle Žilina alebo prostredníctvom TOHTO ODKAZU.


Súvisiaci článok
Radka v meste: Coco Chanel verila, že úspech dosiahnu tí, ktorí počítajú s tým, že urobia chybu (RECENZIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť