Pondelok 16. 09. 2024 19:23:29 | Meniny má Ľudmila

100 stavieb Žilinského kraja: Vodná nádrž Čierny Váh

V 100. vydaní článku v rámci našej pravidelnej rubriky o významných stavbách Žilinského kraja vás tento raz zavedieme na Vodnú nádrž Čierny Váh pri obci Kráľova Lehota. Nemajte však obavu, s našou pravidelnou rubrikou ešte nekončíme a budeme vám prinášať zaujímavé stavby Žilinského kraja aj naďalej.

Juliana Krčulová|8. december 2023|13:00:38

Zdroj: visitliptov.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Archeoskanzen Havránok nad hladinou Liptovskej Mary (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Prečerpávacia vodná elektráreň Čierny Váh má hneď dve prvenstvá. Je najväčšou prečerpávacou vodnou elektrárňou na Slovensku a svojím inštalovaným výkonom aj najväčšou vodnou elektrárňou.

Bola vybudovaná v druhej polovici 20. storočia a tvoria ju dve nádrže. Horná nádrž je umiestnená v nadmorskej výške 1 160 metrov, v mieste nazývanom Vyšné sokoly, a nemá vlastný prítok. Druhá časť elektrárne spolu s vodnou nádržou bola vybudovaná v údolí v nadmorskej výške 733 m n. m. Elektráreň poskytuje najmä podporné služby a slúži predovšetkým na dodanie elektrickej energie.

Cierny-Vah-dron_small.jpg Zdroj: visitliptov.sk

Z hornej nádrže sa naskytujú panoramatické výhľady na celý región Liptov, Západné a Vysoké Tatry. Prečerpávaciu vodnú elektráreň Čierny Váh označujú za technický div Slovenska. Obe nádrže sú klenotom pre svoju úlohu v energetike a mimoriadne atraktívnym turistickým lákadlom, nádherným cieľovým miestom pre cykloturistiku, či dlhšiu prechádzku s deťmi.

„Navštevovaná je najmä horná nádrž, ktorá je jedným z najkrajších výhľadových bodov na Liptov a pohoria, ktoré ho obkolesujú. K nádrži vedie viacero turistických chodníkov a tiež značkovaných cyklotrás, no najčastejšie sa používa cesta cez Kráľovu Lehotu a Svarín. Popri nádrži vedie aj asfaltová súkromná cesta a platí na nej zákaz vjazdu pre motorové vozidlá. Trasa je dlhá približne 7,5 kilometra,“ informuje portál domalenka.sk.

cierny-vah-02.png Zdroj: visitliptov.sk

cierny-vah-01.png Zdroj: visitliptov.sk

PVE-CIerny-Vah-schema.jpg Zdroj: seas.sk

seas.jpg Zdroj: seas.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kaštieľ svätej Žofie v Ružomberku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť