Utorok 17. 09. 2024 23:09:16 | Meniny má Olympia

Mesto Martin sa vyhlo finančným problémom za vysokú cenu. Dane sa tam prudko zvýšia

Mesto Martin sa vyhlo finančným problémom až na druhý pokus. Bohužiaľ, bolo to za vysokú cenu. Dane v tomto meste sa prudko zvýšia. Informovala o tom televízia TA3 na oficiálnom webe.

Radka Kostánová|6. december 2023|08:00:05

Zdroj: Facebook/Martin - oficiálna stránka mesta

Súvisiaci článok
Rozpočtové provizórium čaká aj mestá v Žilinskom kraji. Ružomberok a Martin sú na tom kriticky
Čítajte viac >

Televízia TA3 na oficiálnom webe priniesla informáciu, že mestu Martin sa podarilo vyhnúť finančným problémom. V rozpočte chýbali mestu takmer 4 milióny eur, a to hlavne kvôli inflácii a zvýšeným výdavkom mesta. Cez poslancov však prešlo zvyšovanie daní a v niektorých oblastiach sa budú zvyšovať výrazne. Týka sa to najmä dane z nehnuteľností.

„S niektorými poslancami sme prijali kompromis, že tá najvyššia daň sa znížila zo 103 percent na 85 až 90 percent,“ vyjadril sa pre Televíziu TA3 primátor mesta Martin Ján Danko.

Pôvodný návrh teda poslanci zmiernili, ale aj tak ide o výrazné zvýšenie dane z nehnuteľností. V prípade takého trojizbového bytu o rozlohe 70 metrov štvorcových si majitelia priplatia o 18 eur ročne.

Zvyšovať sa bude aj poplatok za komunálny odpad a hlbšie budú musieť siahnuť do pokladnice aj podnikatelia. Martinčania zvyšovanie neberú moc pozitívne, pretože zase na to doplatia len chudobnejší. Hovoria, že zvyšovanie daní nikdy neprinieslo nič dobré.

Avšak, ani niektorí poslanci so zvyšovaním daní nesúhlasili. Výraznú príležitosť videli hlavne v neplatičoch. „Mohli sme napríklad vymáhať súčasné pohľadávky, kde nám zostáva viac ako dva milióny eur,“ objasnil situáciu Milan Ftorek poslanec mesta Martin.

Televízia TA3 ďalej dodáva, že martinskej radnici však takéto zvýšenie daní bude stačiť len na pokrytie základných funkcií mesta. Preto mesto Martin očakáva pomoc od štátu vo forme kompenzácií za zvýšené náklady.


Súvisiaci článok
Žilinská radnica navrhuje upraviť sadzby daní z nehnuteľností pre rok 2024. Dôvodom sú vyššie výdavky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť