Nedeľa 19. 05. 2024 12:16:29 | Meniny má Gertrúda

Talent Žilinského kraja: Multiinštrumentalistka Alexandra Ondrušová (FOTOGALÉRIA)

Alexandra Ondrušová má 21 rokov a pochádza z Terchovej. Venuje sa hre na viaceré hudobné nástroje a okrem toho študuje právo na Univerzite Komenského v Bratislave. Do Terchovej pravidelne prináša medailové ocenenia nielen zo Slovenska. Jej kariérnym snom je zúčastniť sa Majstrovstiev sveta v hre na heligónke, ktoré sa konajú každé dva roky v Rakúsku.

Juliana Krčulová|2. december 2023|14:11:48

Zdroj: súkromný archív Alexandry Ondrušovej

Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Atlétka Ela Hvorková (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Volám sa Alexandra Ondrušová, mám 21 rokov a pochádzam z Terchovej. Venujem sa hudbe a okrem toho študujem právo na Univerzite Komenského v Bratislave,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná multiinštrumentalistka Alexandra Ondrušová, ktorá zaspomínala aj na svoje hudobné začiatky:

„Hrám na viacerých hudobných nástrojoch. Môj prastarký, ktorý, žiaľ, zomrel začiatkom októbra tohto roku, bol terchovský primáš. Vždy chcel, aby mal svojho pokračovateľa, no z detí sa nikto k hudbe príliš nemal. Keď som mala päť rokov, moja starká mi kúpila ako darček knižku, pri ktorej bol malý klavír. Doma si všimli, že som sa všetky piesne naučila hrať veľmi rýchlo, a preto ma prihlásili k pani učiteľke Patrnčiakovej na klavír. Hru na klavír som si zamilovala a počas môjho štúdia som sa zúčastnila viacerých súťaží po celom Slovensku, kde som obsadzovala popredné miesta.“

3.jpg Zdroj: súkromný archív Alexandry Ondrušovej

„Po čase môj krstný priniesol domov heligónku. Čo je zaujímavé, môj prastarký tiež na nej hrával, a keď na nej „spustil“, vždy som sa ako malá rozplakala, lebo som sa bála, že praskne. No ako som rástla, uvedomila som si, že to nie je možné a jej zvuk sa mi páčil čoraz viac. Preto, keď som mala sedem rokov, prihlásili ma do triedy pána učiteľa Čerňanského aj na heligónku. Okrem toho, že s ňou vystupujem naprieč celým Slovenskom, postupne pridávam aj okolité krajiny. Okrem toho sa od mojich 17 rokov venujem aj výučbe hry na heligónku v SZUŠ Akadémia muzika v Terchovej,“ priblížila talentovaná hudobníčka Alexandra, ktorá nám ďalej prezradila, že sa venuje aj hre na husliach.

„Ako som už spomínala, môj prastarký bol terchovský primáš, veľmi sa mi páčila aj hra na husliach. Vždy som chcela byť súčasťou obrovského Terchovského symfonického orchestra, čo sa mi aj splnilo, keď som v roku 2011 začala na nich hrať pod vedením pána Alojza Muchu. Okrem toho, že som stále aktívne hrala sólovo na tieto nástroje, začala som v roku 2015 spolupracovať aj s hudobno-speváckym zoskupením Chórus II pod vedením Janky a Ruda Patrnčiakovcami.“

5.jpg Zdroj: súkromný archív Alexandry Ondrušovej

Pre našu redakciu zaspomínala, že po jednom koncerte pred „ujom Rudom“ spomenula, že sa jej veľmi páči saxofón a je jej snom sa na ňom naučiť hrať. Slovo dalo slovo a už v ten rok začala nadaná Alexandra hrať aj na tento, pre Terchovú nezvyčajný, ale veľmi krásny nástroj pod vedením riaditeľa Konzervatória v Žiline, Milana Oravca.

„Na našej SZUŠ v Terchovej, kde momentálne pôsobím ako učiteľka, sa v roku 2016 začal tvoriť komorný sláčikový orchester, do ktorého som bola prizvaná ako hráč na husle. Často nám chýbalo violončelo a keďže sme ho tam vždy mali vystavené, jedného dňa som si ho chytila do rúk a skúšala som na ňom „zanôtiť“. Keď ma uvidel pán učiteľ Andrej Dostál, hneď mi ponúkol, že ma na ňom naučí hrať profesionálnejšie, vďaka čomu som sa naučila hrať aj na tento nástroj.

Okrem nástrojov, ktoré som sa učila hrať pod vedením mojich úžasných pedagógov, som sa ako samouk naučila hrať aspoň základné akordy na gitare, rovnako základy hry na píšťalky a klávesový akordeón, a okrem toho aktívne hrávam aj v kostole na organe,“ opísala talentovaná rodáčka z Terchovej.

6.jpg Zdroj: súkromný archív Alexandry Ondrušovej

Multiinštrumentalistka Alexandra Ondrušová momentálne vystupuje hlavne ako sólistka, stále však spolupracuje so svojou pani učiteľkou klavíra, Zuzanou Patrnčiakovou, s jej veľmi dobrým kamarátom Martinom Repáňom a od minulého roka sa jej rozbehla aj spolupráca s ĽH spod Sokolia s kapelníkom Miroslavom Podhorským.

„Na všetkých hudobných nástrojoch hrám vždy, keď mám voľnú chvíľku. Niekedy je to hodina denne, niekedy päť hodín, všetko záleží od pracovných a školských povinností. Čo sa týka heligónky, musím sa priznať, že momentálne najviac cvičím na hodinách s mojimi žiakmi. Práve počas výučbových dní mám na sebe heligónku aj 7 hodín v kuse,“ uviedla Alexandra pre našu redakciu o svojom „tréningovom“ pláne.

Dvadsaťjedenročnej hudobníčky sme sa ďalej opýtali na súťaže, ktorých sa už stihla zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla:

„Za svoj najväčší úspech považujem súťaž v Taliansku – Future Stars v roku 2021, kde som sa spomedzi niekoľkých desiatok akordeonistov z celého sveta umiestnila s mojou hrou na heligónke na 1. priečke. Všetky súťaže, ktoré som absolvovala, či už ako klaviristka, alebo heligonkárka, mi dali veľmi veľa, odniesla som si odtiaľ popredné miesta a motivovali ma k ďalšej práci. Za zmienku určite stojí súťaž v hre na heligónku v Námestove, kde sa teraz zúčastňujem ako pedagóg s mojimi žiakmi, ktorí tam taktiež vyhrávajú popredné miesta, rovnako klavírna súťaž v Martine, kde som sa zúčastnila viackrát a vždy som odtiaľ do Terchovej priniesla medailové ocenenie,“ priblížila talentovaná Alexandra.

1.jpg Zdroj: súkromný archív Alexandry Ondrušovej

Na našu otázku, aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto:

„V tomto roku momentálne nemám naplánovanú žiadnu súťaž, nakoľko som momentálne v bakalárskom ročníku na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde budem vyťažená písaním bakalárskej práce a okrem tej mám momentálne rozpísanú Študentskú vedeckú odbornú činnosť. Avšak, s mojimi žiakmi už máme naplánované minimálne dve súťaže, a to v Námestove a Čadci, ktoré sa budú konať v apríli budúceho roka.

Do konca roka 2023 mám naplánovaných ešte niekoľko, hlavne vianočných, vystúpení po celom Slovensku, za zmienku stojí Bratislava, Topoľčany, Dunajská Lužná či Povina. Rovnako sa pomaly zapĺňajú vystúpeniami víkendy aj v roku 2024. Prioritou je momentálne pre mňa bakalárska štátnica a už spomínaná Študentská vedecká odborná činnosť. Čo sa týka hudby, určite sa chcem naďalej zdokonaľovať, rovnako zdokonaľovať aj mojich žiakov a mojím kariérnym snom je zúčastniť sa Majstrovstiev sveta v hre na heligónku, ktoré sa konajú každé dva roky v Rakúsku,“ uzavrela pre našu redakciu hudobníčka a multiinštrumentalistka Alexandra Ondrušová.

4.jpg Zdroj: súkromný archív Alexandry Ondrušovej

Si športovec alebo umelec a vynikáš medzi spolužiakmi? Máš menej ako 21 rokov a pri utieraní prachu z tvojich ocenení ti jedna sobota nestačí? Potom hľadáme práve teba!

Ak prekypuješ talentom už od škôlky, venuješ sa športu alebo hráš na hudobný nástroj, máš menej ako dvadsaťjeden rokov a si zo Žilinského kraja, neváhaj a daj nám o sebe vedieť!

Samozrejme, ak sa tento článok dostal ku rodinným príslušníkom, prajným kamarátom a známym talentovaných športovcov a umelcov, dajte nám o nich vedieť prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Bowler Šimon Jaroš (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť