Piatok 26. 07. 2024 16:04:54 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Novú inscenáciu Lilith predstavia v Mestskom divadle Žilina už vo štvrtok 30. novembra

Mestského divadla Žilina predstaví divákom už vo štvrtok 30. novembra novú inscenáciu v réžii Eduarda Kudláča. Ide o hru Miklósa Forgácsa s názvom Lilith.

Juliana Krčulová|27. november 2023|12:00:39

Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Súvisiaci článok
Radka v meste: Hitler by mal šancu na úspech aj dnes, no v modernej podobe (RECENZIA)
Čítajte viac >

Projekt režiséra Kudláča, ktorý spolupracuje s Forgácsom, oživuje rozporuplnú ženskú postavu Lilith, ktorá je súčasťou archetypálnych príbehov o silných ženách s relevanciou pre dnešnú dobu.

Lilith bola pôvodne Adamova prvá žena, ktorá sa vzpierala jeho autorite, odišla z Raja a stala sa predmetom sporov. Keďže boli obaja stvorení z rovnakej hliny, Lilith si myslela, že majú byť rovnocenní partneri. Adam ju však nechcel rešpektovať, a tak sa Lilith rozhnevala a povstala.

„Feministky tvrdia, že Lilith bola prvá emancipovaná žena, prvá žena - vôbec. A ako prvá žena sa považovala za rovnocennú partnerku Adamovi. Oproti Eve, ktorá mala odlišný kód. Zaujíma ma, čo je to ten 'lilithovský' stav. A chcel som nájsť situácie, v ktorých sa dnes bežná žena stane Lilith,“ uviedol dramatik, dramaturg a režisér Miklós Forgács, ktorý pre žilinské divadlo nepíše prvýkrát. Už v sezóne 2019/2020 napísal úspešnú hru Bezzubatá, kedy sa takmer po 20 rokoch vrátil do spoločného tvorivého tandemu s režisérom Eduardom Kudláčom.

Autor v novej inscenácii vytvára tri rôzne podoby Lilith. „Mýtická, pravá Lilith, vnútorný hlas dnešnej Lilith a dnešná Lilith. Postava - herečka - režisérka. Forgácsova Lilith sa narodí v divadle. Ale nenarodí sa na javisku. Putuje rôznymi priestormi divadla a diváci budú môcť sledovať jej niekoľko podôb,“ priblížila PR manažérka Mestského divadla Žilina, Zuzana Palenčíková.

Divadelná inscenácia Lilith je založená na rôznych podobách divadelného zážitku - od počúvania zvukovej podoby cez sledovanie videa až po živé divadlo sprevádzané videografiou.

OSOBY A OBSADENIE NOVEJ INSCENÁCIE LILITH:


Súvisiaci článok
Decembrový program Mestského divadla v Žiline je pestrý. Na aké podujatie sa vyberiete?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť