Štvrtok 25. 04. 2024 19:20:35 | Meniny má Marek

Ľudovít Fulla sa v hrobe obracia. Takto si štát váži jeho dielo

Fulla odchádza zo svojej galérie! Vedenie Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku, ktorá patrí pod štátnu Slovenskú národnú galériu zverejnilo šokujúce zábery. FOTO: SNG

D U|7. február 2022|17:47:01

Priestory galérie, ktorá má chrániť dielo jedného z najvýznamnejších a najoriginálnejších protagonistov slovenského výtvarného umenia 20. storočia, sú v hroznom stave.

Foto 4 Galéria Ľ. Fullu.JPG

„Dostali sme sa do situácie, kedy nevieme Fullovým dielam zabezpečiť nielen že dôstojný, ale už ani bezpečný priestor na vystavovanie. Každý mesiac postihne 53 ročnú budovu nejaká havária. Naposledy nám presne na Nový rok začala tiecť strecha tam, kde nezvykla. Voda stekala po stene v stálej expozícii prúdom, na parketách sa vytvorila mláka, vlastne skoro jazero. Otvoreným schodiskom sa živel dostal až na prízemie - rovno do Fullovej obývačky,“ píše vedenie Galérie Ľ.Fullu na sociálnej sieti.

Fulla1 foto SNG.jpg

Väčšiemu poškodeniu iba o vlások uniklo jedno z najväčších diel. „Našťastie sme pár dní predtým, identifikujúc možný problém, dielo "Jánošík a jeho družina" zvesili a odviezli do depozitára (voda ho načala na ručne maľovanom ráme). Strechu sme dali lokálne opraviť, ale nepomohlo to. Voda si aj tak cestu našla. Sanovanie havárií, lokálne opravy a údržba už nestačia,“ dodáva vedenie galérie.

Ľudovít Fulla foto artcapital.sk (002).jpg Ľudovít Fulla. FOTO: artcapital.sk

V snahe Fullove skvosty zachrániť, rozhodli sa pre razantný krok. „Fullu u nás nájdete už len do nedele 13. februára. Na Valentína, z lásky k Fullovi, jeho diela odvezieme do bezpečia. Vrátia sa, keď sa nám konečne podarí získať prostriedky na rekonštrukciu galérie. Projekt aj stavebné už povolenie máme,“ dodáva galéria. Na ťahu je štát.

Galéria Ľ.Fullu foto SNG.jpg Galérie Ľ. Fullu. FOTO: SNG

Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku má prezentovať a uchovávať umelecké diela, ktoré Ľudovít Fulla, jeden z najvýznamnejších a najosobitejších slovenských umelcov 20. storočia, štátu daroval. Jej zriaďovateľom je Slovenská národná galéria, v zriaďovacej listine definovaná ako najvyššia a centrálna galerijná inštitúcia Slovenska. Jej úlohou je rozvíjať sa ako celonárodná umenovedná inštitúcia a zároveň zbierať, chrániť a interpretovať umelecké diela v domácom i v medzinárodnom priestore. V prípade Ľudovíta Fullu to však momentálne, žiaľ, neplatí.

Foto 3 Galéria Ľ. Fullu.JPG

Ľudovít Fulla sa narodil v Ružomberku, 27.2.1902, zomrel v Bratislave 21.4.1980. Bol maliar a grafik, ale spolupracoval aj na avantgardných scénických návrhoch a bol aj vynikajúci ilustrátor. Základnými princípmi Fullovho maliarstva boli abstrahovanie tvaru, fantazijná skladba obrazu a dôraz na farbu. Popri vzťahu ku kubizmu a konštruktivizmu do jeho výtvarného štýlu vstúpili aj ruská ikonopisná maľba, slovenské ľudové umenie, naivný a poetický detský výtvarný prejav.

Fulla2 fotoSNG.jpg


Súvisiaci článok
Galéria M. Galandu v Turčianskych Tepliciach bude mať novú strechu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť