Nedeľa 08. 09. 2024 00:55:59 | Meniny má Miriama

Od januára sa v žilinskej pôrodnici narodilo 107 predčasniatok. Najmenšie nevážilo ani kilo

V piatok 17. novembra si bude žilinská pôrodnica pripomínať Svetový deň predčasne narodených detí. Tieto detičky väčšinou prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti. Od januára tohto roku sa ich v Žiline narodilo už 107, z toho 17 dvojičiek.

Radka Kostánová|16. november 2023|14:30:34

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Október v žilinskej nemocnici priniesol 104 rozkošných bábätiek. Po prvýkrát však žiadne dvojičky
Čítajte viac >

Hovorkyňa žilinskej nemocnice, Lenka Záteková, informuje, že 17. novembra si žilinská nemocnica každý rok pripomína Svetový deň predčasne narodených detí. Od januára sa ich narodilo 107, z toho 17 dvojičiek. Najmenšie bábätko vážilo iba 960 gramov.

„Predčasný pôrod prináša prirodzené obavy a strach matky i celej rodiny. Žiaden z rodičov nechce vidieť svoje dieťatko v inkubátore. V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takom skorom štádiu nie sú úplne vyvinuté všetky orgány a ani samotné bábätko ešte nie je pripravené prísť na svet. Vtedy bojujeme všetci spolu – od malého predčasniatka, cez maminu až po personál,“ uviedla primárka oddelenia neonatológie žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková, podľa ktorej sa samotným narodením takzvaný „boj“ však iba začína. „V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami. Najčastejšie ide o ťažkosti s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. Ani medicína nie je zázračná, no je skvelé, že vďaka moderným technológiám a starostlivosti dnes dokážeme skoro všetky tieto detičky zachrániť,“ doplnila K. Jackuliaková pre žilinskú nemocnicu.

400116964_734501798722052_2124909016854899689_n-2.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Žilinská nemocnica bude tento rok 17. novembra svietiť na fialovo, pretože farbou tohto svetového dňa je purpurová. Mnohé inštitúcie svietia práve v tomto období na fialovo alebo ružovo.

„Pre našu nemocnicu je veľmi dôležitá podpora predčasne narodených detí a ich rodín. Náš personál sa o bábätká dôkladne stará od narodenia a s láskou ich mnohokrát až po dlhých týždňoch, keď to ich zdravotný stav umožňuje, posiela s rodičmi domov. Celému tímu zdravotníkov i nezdravotníkov patrí preto vďaka za ich starostlivosť a rodičom za ich nekonečnú silu a odhodlanie,“ vyzdvihol riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Eduard Dorčík.

Túto tému uzatvára Dorčík so slovami: „Len minulý týždeň sa nám podarilo na vstupnej bráne pre peších osadiť nový decentný nápis s názvom nemocnice. Pri návrhu sme riešili tiež to, aby to nebol len klasický pútač, chceli sme, nech ponúkne niečo viac. Preto podporíme tento výnimočný deň aj vizuálne. Náš nový nápis a s ním celá žilinská nemocnica sa sfarbí do purpurovej farby na podporu našich najmenších bojovníkov.“


Súvisiaci článok
VIDEO: 18-ročný Adam, ktorého zrazilo auto, robí prvé kroky a zotavuje sa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť