Piatok 20. 09. 2024 09:55:10 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Poľovnícke Vianoce sú jediný koncert, na ktorom hrajú profesionálni a študovaní hornisti naraz. Príďte si vychutnať jedinečnú atmosféru aj vy

Občianske zruženie CORNU LUDENS pozýva na podujatie Poľovnícke Vianoce. Zažijete zážitok, ktorý sa už nemusí opakovať.

Inzercia |30. november 2023|12:02:32

Zdroj: Facebook/Poľovnícke Vianoce

Súvisiaci článok
Veľký prehľad: Kde všade sa uskutočnia Vianočné trhy v Žilinskom kraji? (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Občianske zruženie CORNU LUDENS pozýva všetkých milovníkov kultúry a prírody na koncert s názvom Poľovnícke Vianoce. Príďte sa pozrieť na vianočný koncert venovaný lesným rohom, na ktorých vám zahrajú profesionálni hornisti z významných slovenských orchestrov z celého Slovenska a aj amatérski nadšenci.

Organizátor podujatia nám v našom rozhovore prezradil VIAC informácií.

Kde a kedy vznikla myšlienka usporiadať podujatie Poľovnícke Vianoce?

„Myšlienka usporiadať koncert Poľovnícke Vianoce vznikla v roku 2016, kedy sa podarilo usporiadať prvý ročník. Všetko sa to odohralo v kultúrnom dome vo Višňovom. Od druhého ročníka som nadviazal spoluprácu s Považským múzeom v Žiline a koncert sme presunuli do nádherných priestorov Sobášneho paláca v Bytči, kde sme sa usídlili na ďalšie štyri ročníky z toho jeden koronový video koncert. Ostatný šiesty ročník sme sa rozhodli usporiadať v Dome umenia Fatra a dať mu novú – koncertnejšiu – podobu a formu, ktorú si takpovediac „vypýtali“.

Osobitne by som chcel upozorniť na hráčsku zostavu tohto koncertu, ktorý je svojou formou jedinečný, dá sa s určitosťou povedať, že aj jediný svojho druhu na Slovensku. A prečo? Je to jediný koncert, na ktorom vám hrajú profesionálni a študovaní hornisti v takom počte na jednom podujatí naraz, spravidla osem. Jedná sa o hráčov na lesné rohy z najvýznamnejších orchestrov z celého Slovenska a študentov konzervatórií. Skladby sú vyberané v úpravach pre lesné rohy a máme spracované aranžmány pre potreby koncertu spracované len pre tento koncert. Minulý rok to boli aranžmány od pána Molotu pre lesné rohy a cimbalovú muziku. Tento rok hostkami programu budú dve profesionálne speváčky a hosťom budú aj tympany a bicie, ktoré sú zakomponované do skladieb.

K myšlienke a jedinečnosti koncertu by som ešte rád doplnil to, že je každý ročník iný, jedinečný s novými skladbami a novou témou, ktorá sa „nesie“ celým koncertom. Tento rok náš program „smeruje k polnočnému tichu“. Myslím si, že návštevníci sa majú na čo tešiť."

plagat-vertikalne_3.jpg Zdroj: Facebook/Poľovnícke Vianoce

Navštevujú podujatie skôr ženy alebo muži?

„Na túto otázku nie je jasná odpoveď, nakoľko koncert je pre všetkých bez rozdielu. Nie je obsahovo ladený hlavne pre ženy či mužov. Počas všetkých ročníkov, dá sa povedať, bolo zastúpenie v hľadisku rovnaké. Návštevníci sú aj rodiny s deťmi a preto môžem prehlásiť, že sa jedná o rodinné podujatie pre všetky vekové kategórie a tiež pre všetkých bez rozdielu svojich záujmov. Tým som chcel povedať, že by sa podľa názvu mohlo zdať, že je určený poľovníkom, ale opak je pravdou. Názov tohto podujatia je daný podľa pomenovania hudby, ktorá na ňom odznie. Veľa skladateľov vo svojich dielach používa „zvuk lesného rohu“, od Mozarta až po súčasnú filmovú a modernú vážnu hudbu a práve toto prinášame naším priaznivcom."

Plánujete na koncerte aj nejaké špeciálne vystúpenie/skladbu?

„Ako som už vyššie spomínal, väčšina skladieb, ktoré odznejú na koncerte, je upravených pre lesné rohy. Sú to známe skladby aj vianočné v jedinečnom obsadení. Ale aby som odpovedal na otázku, tak áno máme aranžmány spracované len pre koncert, čiže „tradičné“ skladby v „netradičnom“ podaní."

Prečo ste si vybrali do programu práve herca Marka Igondu?

„S Markom spolupracujeme už dlhšiu dobu, konkrétne od tretieho ročníka. Výber na neho padol z viacerých dôvodov. Je to rodený Žilinčan, má osobitú charizmu, jedinečný hlas a prednes a zároveň je aj poľovníkom. Tu by som len chcel doplniť, že nie každý aktér koncertu ním je a nie je to ani podmienka. Hlavným dôvodom je jeho prednes. Ako som spomínal, každý koncert má nejakú tému a Marko koncert nemoderuje, ale ním sprevádza a pomáha pochopiť divákovi dej celého predstavenia."

Stretli ste sa už aj s negatívnou recenziou alebo nepochopením?

„S negatívnou recenziou na koncert sme sa nestretli, skôr naopak. Ľudia sú prekvapení a unesení touto jedinečnou hudbou a tým čo a ako dokážeme na lesné rohy zahrať. Tento nástroj nie je až taký známy v našich končinách, respektíve si ho ľudia nespájajú s jeho zvukom, a tak ako som spomínal, je na ňom v celku výrazne postavená aj filmová hudba. Neviem či môžem spomenúť aj názvy filmov, ale či už známa melódia z filmu Sedem statočných, Winnetou, Hviezdne vojny."

Článok vznikol v spolupráci s Občianskym zružením CORNU LUDENS.

Vstupenky na podujatie Poľovnícke Vianoce si môžete kúpiť na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Príde Korben Dallas, INE KAFE, ale aj Smejko a Tanculienka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť