Streda 18. 09. 2024 15:47:00 | Meniny má Eugénia

Ulenfeldov pohár 2023 pozná svojich víťazov. V dievčenskej kategórii zabodovala len 9-ročná Viktória

Desiaty ročník súťaže v lezení na umelej stene prilákal do Ružomberka 66 súťažiacich z celého Slovenska. Tohtoročné podujatie predstavilo vysokú kvalitu lezkýň a lezcov.

Patrícia Kurpašová|15. november 2023|15:15:44

Zdroj: archív HK IAMES Ružomberok

Súvisiaci článok
Mladí triatlonisti z Čadce zažili úspešný galavečer v Leviciach
Čítajte viac >

V sobotu 11. novembra sa v telocvični Združenej strednej školy polytechnickej v Ružomberku uskutočnil X. ročník oblastnej súťaže v lezení na umelej stene - Ulenfeldov pohár 2023.

Súťaž bola zaradená do C kategórie Slovenského pohára v lezení a konala sa v štyroch kategóriách - U10 (deti do 10 rokov), U14 (deti do 14 rokov), U18 (juniori do 18 rokov) a dospelí.

Súťažiaci prišli z celého Slovenska. Ako po minulé roky, aj teraz Ružomberok hostil súťažiacich z Dolného Kubína, Martina, Banskej Bystrice a Žiliny. Tento rok však zavítali aj lezci zo širšieho okolia - z Kežmarku, Handlovej, Zvolena či Trenčína.

Liezť môže profesionál, ale aj amatér

Súťaž Ulenfeldov pohár pôvodne vznikla hlavne pre lezcov z horolezeckého klubu HK IAMES Ružomberok ako klubová súťaž, no v priebehu 10-tich ročníkov sa vyprofilovala na súťaž C-kategórie v športovom lezení.

,,Tieto súťaže sú určené hlavne pre regionálnych lezcov, ktorí majú záujem vstúpiť do sveta súťažného lezenia, ale tiež pre hobby lezcov, ktorí si radi zasúťažia len tak pre zábavu," povedal Július Stančok, jeden z členov vedenia Horolezeckého klubu Iames (HK Iames) Ružomberok.

Ako dodal, vždy sa v klube potešia, keď sa na súťaži zíde mnoho kamarátov a ľudí, ktorí sa často nevidia a aj takýmto spôsobom môžu spolu stráviť príjemné chvíle pri lezení.

DSC01557_resized.jpg Zdroj: archív HK IAMES Ružomberok

Šikovní malí lezci aj tesné finále mužov

Celkovým víťazom Ulenfeldovho pohára 2023 sa stal Lukáš Ondrášek z Českej republiky, ktorý zopakoval svoj triumf z roku 2018. Súťaž bola podľa organizátorov napínavá a tesná, ale tradične vo veľmi príjemnej a priateľskej atmosfére.

Lukáš zvíťazil vo veľmi napínavom finále v kategórii mužov pred Martinom Gendom a Filipom Poloncom z HK Neolit. V kategórii žien dominovala Eva Marková (CCC BBB) pred Veronikou Kláskovou (CCC BBB) a Martinou Zacharovou.

V kategórii U18 - chlapci zvíťazil Adam Juhás (HK JAMES Dolný Kubín) pred Timotejom Vojtášom (HK JAMES Šarpoš Žilina). Na treťom mieste skončil iba 12-ročný Michal Kľuska (HK IAMES Ružomberok).

V kategórii U18 - dievčatá všetkých príjemne prekvapila len 9-ročná Viktória Marková (ŠK UMB Banská Bystrica), ktorá zvíťazila pred Sofiou Voštinárovou a Zorou Kofirovou.

DSC01962_resized.jpg Zdroj: archív HK IAMES Ružomberok

DSC01815_resized.jpg Zdroj: archív HK IAMES Ružomberok

V kategórii U14 - chlapci zvíťazil Michal Chleban (Športové lezenie Trenčín) len veľmi tesne pred Michalom Kľuskom (HK IAMES Ružomberok). Na treťom mieste sa umiestnil Jakub Beňo (CCC BBB).

V kategórii U14 - dievčatá sa na prvom mieste umiestnila Iveta Mamojková (HK Prometeus Handlová) nasledovaná Ellou Trembovou (IAMES Kežmarok) a Viktóriou Markovou (ŠK UMB Banská Bystrica).

DSC01681_resized.jpg Zdroj: archív HK IAMES Ružomberok

V kategórii U10 - chlapci zvíťazil Filip Cingel (CCC BBB) pred Matějom Roman Hríbikom (CCC BBB) a Matúšom Kučákom (HK IAMES Ružomberok).

Kategóriu U10 - dievčatá vyhrala Adela Jancová (K2 Žilina) pred Marínou Jancovou (K2 Žilina) a Vilmou Trembovou.

DSC01560_resized.jpg Zdroj: archív HK IAMES Ružomberok

Kompletné výsledky nájdete na webe horolezeckého klubu HK IAMES.

Súťaž bola bohatá na kvalitných lezcov a lezkýň

Stančok tento ročník súťaže označil za kvalitný nielen počtom súťažiacich, ale aj vysokou kvalitou lezcov. ,,Na súťaži sa zišla veľmi silná zostava lezcov, ktorí sa bežne umiestňujú na popredných miestach aj v súťažiach A a B kategórie Slovenského pohára v športovom lezení,“ zdôraznil.

DSC01821_resized.jpg Zdroj: archív HK IAMES Ružomberok

Mužská kategória bola dokonca tak vyrovnaná, že o víťazovi rozhodla až pridaná štvrtá finálová cesta.

Veľmi dobre hodnotia organizátori aj priateľskú atmosféru súťaže, no snažia sa podujatie vylepšovať po všetkých stránkach.

,,Tento ročník nám ako organizátorom dal určite aj viacero námetov na vylepšenie súťaže do budúcnosti a preto sa už teraz tešíme na 11-ty ročník, ktorý sa uskutoční opäť v novembri 2024,“ dodal na záver Július Stančok z HK IAMES v Ružomberku.


Súvisiaci článok
Najmladší športovci z Kysúc patria medzi najlepších hráčov na Slovensku v stolnom tenise
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť