Pondelok 20. 05. 2024 00:45:12 | Meniny má Bernard

Radka v meste: Coco Chanel verila, že úspech dosiahnu tí, ktorí počítajú s tým, že urobia chybu (RECENZIA)

Kontroverzný život slávnej Coco Chanel láka mnohých ľudí. Bolo to len obyčajné dievča z chudobnej francúzskej rodiny, no vďaka priebojnosti sa táto mladá žena stala módnou ikonou a zakladateľkou jednej z najpopulárnejších módnych značiek na svete. Oplatí sa ísť na jej inscenáciu do divadla? Rozhodne.

Radka Kostánová|12. november 2023|13:00:00

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radka v meste: Po stopách samovraždy Dušana Makovického, osobného lekára Tolstého (RECENZIA)
Čítajte viac >

Coco Chanel zanechala nezmazateľnú stopu v módnom svete a ešte aj dnes k nej vzhliadajú milióny žien po celom svete. Módna ikona si užívala život plnými dúškami.

Divadelnú inscenáciu napísala skvelá Daniela Brezániová a režírovala ju Barbora Nitschová. Kto by predsa lepšie vedel zhmotniť svet ženy, slávnej umelkyne, než dve talentované ženy. Predstavenie v sebe spája päť farieb, päť častí a päť osudových mužov Coco Chanel.

web-30.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Na začiatku sa ocitáme v povojnovom Paríži, v roku 1919. Mladá Coco Chanel sa v spoločnosti začína objavovať čoraz častejšie a dámy sa zbavujú korzetov, ťažkých sukní, prezdobených klobúkov a tie najodvážnejšie si strihajú aj vlasy. V inscenácií môžeme v prvých minútach vidieť presne autentické scény strihania korzetov, nosenia nohavíc a strihaní vlasov. Ženy v tom čase jednoducho preberali štýl útlej módnej návrhárky, ktorá vynikala chlapčenskou eleganciou.

V predstavení Coco Chanel sa stretneme s jej piatimi slávnymi obdobiami, počas ktorých sa stretáva so svojimi priateľmi, pomocníkmi, známymi a konkurentmi. Zároveň tieto obdobia predstavujú aj päť farieb, ktoré sláva Coco milovala. Čiernu, bielu, zlatú, červenú a béžovú.

Začiatok predstavenia môže divák vnímať ako čierny a smutný svet, ktorý následne strieda biela farba. Tá má charakterizovať pozitívne myslenie a to, že sa Coco snaží obklopiť prácou, aby zabudla na tragické udalosti z jej života. Potom prichádza zlaté obdobie, počas ktorého je Coco na vrchole slávy a jej popularita rastie. Vtedy na scénu prichádza aj obľúbený parfum Chanel no. 5, ktorý, doslova, ucítite aj vy. V tom okamihu budete túžiť po tom, aby ste parfum vlastnili tiež. Nie nadarmo aj Coco hovorila, že dobre oblečená a voňavá žena má najbližšie k stavu nahoty.

web-47.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Potom sa divák prenesie do červeného obdobia, ktoré zobrazuje druhú svetovú vojnu a jej následky. Môžeme tu sledovať to, ako jej vzťah s Nemcom prechádza jemne od romantického k politickému. Asi si budete v duchu odpovedať na otázku, či je Coco dostatočne silná na to, aby zachránila svet? Avšak, všetky tieto udalosti ju vyčerpajú natoľko, že sa po červenom období uchýli a stiahne, čo predstavuje béžovú farbu. Farbu neutrality.

Autorský projekt od Daniely Brezániovej mapuje celý tento úsek jej života, teda v piatich farebných odtieňoch, a konfrontuje ju s jej klamstvami a ideálmi krásy.

Pokiaľ budete pozorný divák, neujde vám, že päť farieb nesúvisí len s piatimi obdobiami jej života, ale aj s piatimi typmi ľudí, ktorými sa obklopovala. Ide najmä o osudových mužov, priateľky, konkurentov, inšpirátorov a mladé ženy.

web-4.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Na záver len môžeme dodať, že hoci si Coco Chanel určovala svoj život sama, bola priebojná a išla si pevne za svojimi snami, pozorne si všímala aj znamenia a symboly. V inscenácií nemusíte hneď na prvý pohľad porozumieť všetkému, a taktiež sa vám tam nemusí páčiť to, že sa v nej fajčí, ale Coco sa rada obklopovala vecami so skrytým významom.

Nie sme napokon všetci takí? Máme svoje symboly pre šťastie, rôzne talizmany, veríme na osud, náhodu, znamenie z vesmíru, ... a to len všetko preto, lebo chceme žiť šťastný a naplnený život. Nech je náš deň akýkoľvek, na jeho konci chceme byť všetci rovnakí. Chceme mať niekoho po svojom boku, cítiť sa milovaní, mať zo seba dobrý pocit a niečo svetu dokázať.

web-81.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Lísky na predstavenie Coco Chanel si môžete zakúpiť v Mestskom divadle Žilina.


Súvisiaci článok
Radka v meste: Román Odteraz neplačem vás paradoxne rozplače najviac (RECENZIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť