Štvrtok 02. 05. 2024 07:21:58 | Meniny má Žigmund

Talent Žilinského kraja: Krasokorčuliarka Alica Drdáková (VIDEO)

Desaťročná talentovaná Alica Drdáková sa venuje krasokorčuľovaniu už viac ako šesť rokov a aktuálne pôsobí v Kraso klube Žilina pod vedením trénerky, predsedníčky a maminy v jednom, Michaely Drdákovej. Ambiciózna mladá krasokorčuliarka má za sebou účasť nielen na slovenských, ale aj zahraničných súťažiach, pričom si z každej odniesla stupňové víťazstvá vo svojej kategórii. O jej tréningoch, prípravách na nadchádzajúce majstrovstvá, sústredeniach a pocitoch, ako sa vyrovnáva so svojou trémou pred vystúpeniami, sa Alica pre redakciu SP 21 vyjadrila v našom rozhovore. Foto: redakcia SP 21

Juliana Krčulová|5. február 2022|15:06:53

Talent na krasokorčuľovanie u nej rodičia zistili už v skorom veku

„Volám sa Alica Drdáková, mám desať rokov a venujem sa krasokorčuľovaniu. Aktuálne trénujem v Kraso klube Žilina,“ povedala na úvod nášho rozhovoru talentovaná krasokorčuliarka, ktorá tento rok pôsobí v kategórii Nádeje 10. O Aliciných prvých pokusoch na korčuliach nám povedala jej trénerka a zároveň mama, Michaela Drdáková. „Prvý raz sa na korčule postavila, keď mala takmer tri roky, ale to bolo ešte také neisté, zoznamovala sa s ľadom. Poriadne začala korčuľovať, keď mala štyri a pol roka,“ doplnila Alicu jej trénerka.

IMG_20220204_064634.jpg

Odvtedy Alica trávi na ľade sedem až osem hodín denne, zúčastňuje sa rôznych letných sústredení a spolupracuje nielen so slovenskými trénermi. Tento rok sa zamerala na natrénovanie náročného dvojitého axela, ktorý si skúša popri zdokonaľovaní svojej aktuálnej choreografie.

IMG_20220204_065837.jpg

Pandémia koronavírusu zastihla aj krasokorčuliarsky sektor

Covidová doba postihla aj žilinský krasokorčuliarsky klub, v ktorom Alica so svojimi rovesníčkami a ďalšími talentovanými krasokorčuliarkami pôsobí. Trénerka skupín v Kraso klube Žilina, Michaela Drdáková, pre redakciu SP 21 uviedla, že v roku 2020 absolvovali iba jediné preteky v sezóne, kvôli rozširujúcej sa pandémii koronavírusu. „Sezóna 2020 bola výrazne ovplyvnená koronavírusom. Krasokorčuliari mohli trénovať iba online, skúšať si držanie tela a praktizovať suché tréningy,“ povedala trénerka Drdáková a ďalej uviedla, že v kategórii Nádeje 9 sa do pretekov zapojili tri pretekárky z Kraso klubu Žilina a najväčšiu radosť z nich mala práve Alica. „Prvýkrát po dvoch rokoch som zdolala svoju najväčšiu súperku z Trenčína. Za svoju jazdu som získala 35,2 bodov a prvé miesto,“ spomínala na svoje víťazstvo talentovaná krasokorčuliarka.

FB Kraso klub Žilina - 15. december 2020.jpg Foto: Facebook / Kraso klub Žilina

Talentovaná žilinská krasokorčuliarka sa zúčastňuje nielen na národných súťažiach

Minulý rok priniesol pre Kraso klub Žilina svetlé chvíle. Žilinské krasokorčuliarky sa zúčastnili niekoľkých národných aj medzinárodných pretekov. Október sa niesol v znamení účasti na 13. ročníku medzinárodných pretekov Tirnavia Ice cup. „Na medzinárodných pretekoch v Trnave som sa vo svojej kategórii Nádeje 10 umiestnila na prvom mieste a z pretekov som si odniesla zlatú medailu,“ povedala víťazka svojej kategórie o pretekoch v Trnave, Alica Drdáková.

FB Kraso klub Žilina - 2. novomeber 2021.jpg Foto: Facebook / Kraso klub Žilina

Kraso klub Žilina následne v novembri zamieril na východ Slovenska. Až 120 pretekárov sa stretlo na 44. cene mesta Prešov vo vynovenom štadióne, kde sa o medaile uchádzalo aj dvanásť detí zo žilinského klubu. Alica aj v týchto pretekoch ukázala svoj talent a umiestnila sa na prvom mieste vo svojej kategórii Nádeje 10. O tvrdej práci na tréningoch, ktorá sa následne odzrkadľuje vo výborných výsledok informovala redakciu SP 21 trénerka Michaela Drdáková. „Tvrdá práca na tréningoch ako aj náročné hygienické opatrenia, ktoré sme museli v tej dobe dodržiavať, aby sme mohli trénovať, sa nám pretavili do krásnych umiestnení na pretekoch. Z Prešova sme si odniesli päť zlatých medailí zásluhou Sabinky Šuškovej, N.Pažickej, A. Drdákovej, J. Adamčíkovej a M. Čuríka a dvoch strieborných medailí, ktoré si odniesli N. Matušková a P.Čurík. Každé absolvované preteky nás posúvajú vopred a dávajú nám energiu do ďalšieho tréningu,“ opísala Drdáková a ďalej uviedla, že kvôli náročnej organizácii sa veľa plánovaných pretekov v minulom roku aj zrušilo.

FB Kraso klub Žilina - 13. november 2021.jpg Foto: Facebook / Kraso klub Žilina

Svoje prvé zahraničné preteky Alica absolvovala v novembri minulého roku v slovinskom meste Celje. Jej medzinárodný debut sa podľa slov jej maminy a trénerky vydaril. „V konkurencii 18 dievčat zo siedmych krajín vybojovala krásnu bronzovú medailu v kategórii Cubs I so ziskom 36,5 bodov,“ informovala o dcérinom úspechu jej mamina a trénerka Michaela Drdáková.

Po dlhej pauze, ktorá nastala v krasokorčuliarskom svete z dôvodu viacerých zrušených podujatí, sa Alica ukázala až na pretekoch v Ružomberku. Spolu so svojimi krasokorčuliarskymi kolegyňami sa predviedli po prvý raz v tomto roku na ružomberských pretekoch a úspešne obsadili všetky medailové priečky. „V Ružomberku som získala zlato vo svojej kategórii Nádeje 10 a dosiahla som aj svoj bodový rekord 40,44,“ uviedla pre redakciu SP 21 talentovaná Alica.

FB Kraso klub Žilina - 22. január 2022.jpg Foto: Facebook / Kraso klub Žilina

„Aj keď posledné 2 sezóny boli naozaj ťažké, snažíme sa nevzdávať a trénovať na maximum, ako je to možné. Máme pred sebou stále nové a nové výzvy,“ povedala o nadchádzajúcich udalostiach, ktoré aj mladú Alicu čakajú, jej trénerka Drdáková.

O posledných Aliciných úspechoch v Košiciach sme vás informovali v našom článku. Desať pretekárok zo žilinského Kraso klubu sa zúčastnilo 51. ročníka Veľkej ceny Košíc a 28. ročníka Košickej korčuľky. „V Košiciach som sa umiestnila na prvom mieste a získala som za svoju jazdu 37,58 bodov, čo stačilo na zlato,“ informovala nás Alica o svojom poslednom krasokorčuliarskom úspechu.

IMG_20220204_070459.jpg


Súvisiaci článok
Najmladšie pretekárky Kraso klubu Žilina boli úspešné v Košiciach
Čítajte viac >

Aj v týchto dňoch sa Alica pripravuje na nadchádzajúce preteky s názvom Žilinská pirueta, ktoré sa uskutočnia už budúci týždeň v dňoch od 11. do 13. februára 2022 na žilinskom zimnom štadióne Niké Aréna Žilina. Preteky usporadúva Figure Skating Club Žilina a Alica sa piruety zúčastní vo svojej kategórii Nádeje 10.

IMG_20220204_070544.jpg

V redakcii SP 21 Alici Drdákovej želáme ešte veľa úspechov v jej krasokorčuliarskej kariére a v nadchádzajúcich súťažiach jej držíme palce!


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Sestry Chmurové (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť