Sobota 27. 04. 2024 06:31:55 | Meniny má Jaroslav

Chcete zažiť nočný Hričov? Dušičkový výstup sľubuje množstvo zážitkov

Od roku 2015 sa na hrade Hričov vždy na jeseň, v období Dušičiek koná hromadný večerný výstup. Pre organizátorov podujatia to znamená niekoľko týždňovú prípravu, ale výsledok vždy stojí za to. Akcia je u verejnosti natoľko obľúbená, že ani minuloročné preloženie neuškodilo na jej účasti. Pre návštevníkov je opäť pripravené množstvo zaujímavých cien v tombole a po prvý raz aj hudobný koncert. Viac o podujatí nám prezradil hlavný organizátor podujatia a riaditeľ Združenia priateľov Hričovského hradu Jozef Mihálik.

Michala Stanikova|29. október 2023|10:30:05

Zdroj: Facebook/Združenie priateľov Hričovského hradu

Súvisiaci článok
Súľov je zas o čosi stabilnejší. Cez víkend sa na hrade uskutočnila jediná brigáda v tomto roku
Čítajte viac >

V akom dátume sa tento rok uskutoční Dušičkový výstup na hrad Hričov? Aký program ste si pre návštevníkov pripravili?

Dušičkový výstup sa bude konať 4. novembra o 17,00 h na ihrisku pri Obecnom úrade v Hričovskom Podhradí. Tam akciu začneme krátkym programom pozostávajúcim z prezentácie o našej činnosti a následne zahrá pop-rocková kapela Vox Supra svoj akustický set. Počas programu sa budú predávať tombolové lístky a po predaji sa spoločne s návštevníkmi presunieme na hrad Hričov, kde návštevníkov budú čakať teplé nápoje, predaj suvenírov, prehliadka osvetleného hradu a vyhlasovanie tomboly. Chceme návštevníkov poprosiť, aby sa teplo obliekli, priniesli si svetlo a dobrú náladu.

Minulý rok ste museli podujatie pre zlé počasie presunúť o týždeň. Ako to nakoniec dopadlo?

Podujatie si vyžaduje priaznivé počasie, nakoľko je hrad osvetlený halogénovými svetlami, ktoré nemôžu zmoknúť. Aj napriek presunutiu prišlo na hrad množstvo návštevníkov a atmosféra bola výborná. Ide už o tradičné podujatie a ľudia sa ho dožadujú.

Veľkým zážitkom sú aj nočné pohľady na okolie. Zdroj: Facebook/Združenie priateľov Hričovského hradu

Ako by ste celkovo zhodnotili minuloročný výstup?

Na hrad prišli rodiny s deťmi, ľudia z celého Slovenska, ako aj návštevníci z Čiech. Žiaľ, program nám presunutím odpadol, no myslím si, že atmosféru to nijak negatívne neovplyvnilo. Mali sme množstvo pekných cien, za čo chcem ešte raz srdečne poďakovať všetkým darcom. Niektorí ľudia mali naozaj čo niesť domov. Nakoľko je akcia personálne pomerne náročná, tak nám prišlo pomôcť niekoľko dobrých kamarátov, za čo im patrí veľké ďakujem.

Čo ste si pre návštevníkov tento rok pripravili? Môžu sa tešiť na nejaké novinky?

Na rozdiel od minulého roku budeme mať hudobný program. Po minulé roky sme sa stretávali pred krčmou Pod hradom, no krčma zanikla a stavia sa tu bytovka. Preto východzí bod presúvame na ihrisko.

Na čo bude použitý výťažok z tohtoročnej tomboly? Koľko cien máte pripravených? Aká bude prvá cena?

Výťažok pohltia organizačné výdavky. Napríklad sa nám prednedávnom už druhýkrát počas sezóny pokazilo naše hradné vozidlo Lada Niva. Financie pokryjú aj časť nákladov na murovacie trasové malty a pracovné náradie.

Ceny nám neustále pribúdajú a podľa všetkého budú pribúdať až do posledných dní. Dary postupne zverejňujeme v podujatí na Facebooku v skupine hrad Hričov. Prvou cenou v tombole bude ubytovanie v krásnom kaštieli Kotešová.

Pre návštevníkov bude na hrade pripravené občerstvenie a čerešničkou bude bohatá tombola. Zdroj: Facebook/Združenie priateľov Hričovského hradu

Možno niektorých menej zdatných ľudí odradí slovo „výstup“. Je trasa z dediny na hrad náročná?

Trasa je možno trošku náročnejšia, ale len na niektorých úsekoch. Na trase sa bude nachádzať množstvo ľudí, a preto sa návštevníci nemusia obávať tmy. Každý si zvolí vlastné tempo a z predošlých rokov vieme, že hrad zdolajú ako deti, tak aj starší ľudia. Dĺžka trasy je približne 45 minút.

Bude hrad aj tento rok nasvietený? Aká príprava tomu predchádza?

Bez osvetlenia by podujatie nemalo tu správnu atmosféru. Hrad je osvetlený len raz ročne a príprava je pomerne náročná. Osvetlenie zabezpečujú tri elektrocentrály, množstvo káblov a svetiel. Je potrebné v náročnom teréne vybrať správne miesta na umiestnenie svetiel, aby vynikla celá dominanta hradu. Na hrade to zabezpečujú dvaja až traja členovia. Pred začatím výstupu im dám pokyn, aby zapli centrály a zapli svetlá.

Jozef Mihálik, hlavný organizátor podujatia a riaditeľ Združenia priateľov Hričovského hradu. Zdroj: Facebook/Združenie priateľov Hričovského hradu
Organizátori pripravili pre návštevníkov zaujímavý program. Asi najväčším lákadlom je nasvietený hrad. Zdroj: Facebook/Združenie priateľov Hričovského hradu

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Hlbocký vodopád - vodopád chránený štyrmi hradmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť