Sobota 07. 09. 2024 22:53:44 | Meniny má Marianna

Vo Svrčinovci dlhodobo chýbala oddychová zóna. Napokon stačilo urobiť to, čo vždy – prvý krok

„Pred troma rokmi to bola len zanedbaná trávnatá plocha, na ktorej sa krčila kôpka hnoja. Dnes je to plne využívané miesto na oddych a maškrtenie sladkého ovocia,“ opísal príbeh zrevitalizovanej zóny vo Svrčinovci predseda občianskeho združenia pre krajšie Kysuce, Marcel Hlaváč.

Juliana Krčulová|25. október 2023|12:00:47

Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

Súvisiaci článok
Na druhý ročník Šarkaniády vo Svrčinovci prišlo viac ako 100 ľudí! Organizátori veria v dlhoročnú tradíciu podujatia
Čítajte viac >

Predseda občianskeho združenia pre krajšie Kysuce, Marcel Hlaváč, našej redakcii opísal príbeh dlhodobo nevyužívaného pozemku vo Svrčinovci, kde pred troma rokmi vznikla prvá oddychová zóna.

„V obci Svrčinovec mi dlhodobo chýbala oddychová zóna a potenciál tohto miesta som videl zakaždým, keď som bol s dcérou na prechádzke. Napokon stačilo to, čo vždy – spraviť prvý krok. Tak som si pozemok rozmeral, spravil rukou náčrt v mierke, rozmiestnil všetky prvky a vytvoril predbežný rozpočet,“ priblížil našej redakcii Hlaváč, ktorý následne strávil desiatky hodín nad hľadaním tej najlacnejšej, no zároveň najkrajšej varianty, samozrejme, v čo najvyššej kvalite.

1.jpg Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

Zistil, že náklady sa budú pohybovať okolo 1 000 eur, no problémom bolo, že ich občianske združenie nedisponovalo takouto finančnou čiastkou, takže projekt skončil odložený v priečinku „sny“.

„V tom čase sme sa zameriavali najmä na dobrovoľníctvo a čistenie prírody od odpadu, keďže to je aktivita, ktorá sa dá robiť prakticky zdarma. Oslovil som rôzne firmy s prosbou o pomoc, či by nášmu združeniu nepomohli, napríklad tým, že by nám venovali vrecia na odpad a ochranné rukavice, aby sme mohli naše aktivity vykonávať,“ spomína predseda občianskeho združenia pre krajšie Kysuce. Dodal, že ich združenie ešte nemohlo poberať 2 % z dane, takže si všetko financovali „z vlastných vreciek“.

2.jpg Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

Šťastie sa na nich usmialo vo chvíli, keď Marcel Hlaváč oslovil spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko a.s.

„Predstavil som im čo robíme, boli veľmi nadšení. Obratom nám poslali návrh darovacej zmluvy - chceli nám darovať 1 000 eur. Bolo to pre mňa niečo neskutočné. Hneď som si spomenul na môj projektový sen a začal som s nimi komunikáciu. Súhlasili, že financie sa môžu použiť aj na tento účel. Dodnes a už navždy si budem vážiť ich dôveru v malé združenie,“ ozrejmil našej redakcii Hlaváč a ako sám dodal – „Tak sa začala bláznivá jazda.“

Pozemok podľa katastrálnej mapy patrí obci Svrčinovec. Hlaváč spolu s ostatnými dobrovoľníkmi v združení následne oslovili miestnu starostku, Renátu Majchrákovú, ktorá im verila, že prispejú k zatraktívneniu obce, preto s návrhom súhlasila a bola aj nápomocná.

„Vybavila nám tatru plnú hliny na zrovnanie pozemku. Nakúpili sme všetko potrebné, ručne sme hlinu rozviezli, zrovnali celý pozemok, opravili plot. Chodíme do práce a je to pre nás voľnočasová aktivita, takže všetky sa udialo poobede a končilo za tmy pod svetlom pouličnej lampy. Sprejom sme na zem zaznačili rozmiestnenie prvkov a začalo sa betónovanie a uchytenie lavičiek, stojanu na bicykle, usadenie vyvýšených záhonov, ich naplnenie hlinou a rašelinou. Rozhodli sme sa pre jahody, čučoriedky a brusnice, aby si tam deti počas celej sezóny našli nejakú dobrotu.

3.jpeg Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

4.jpg Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

Zasadili sme stromčeky arónie a ako malú dominantu do stredu ružovú magnóliu. Nakoniec sme vytvorili chodníček a vysiali trávnik. Väčšinu prác som vykonal len s mojím bratom Ondrejom, bez ktorého by to nebolo možné, tak ako každý projekt. Nápomocní nám boli aj naši kamaráti a ľudia zo susedstva a všetkým opäť veľká vďaka. Stále tomu nemôžem uveriť, ale celkové náklady boli 968,72 eura, takže nám ostalo ešte aj na vrecia a rukavice,“ opísal Hlaváč.

Už na jar sa ukázalo, že vytvorenie oddychovej zóny bol výborný nápad. Mladí, starší aj rodiny s deťmi tam začali tráviť čoraz viac času, prišli si odpočinúť.

„Stále som však nebol spokojný. Najprv som spolu s bratom vyrobil svojpomocne odpadkový kôš, neskôr som vyrobil knihobúdku a dal tam knižky. Tento nápad sa veľmi ujal a knižky sa tam striedali, dokonca aj práve dnes som si odtiaľ vytiahol knižku od Antoine de Saint-Exupéryho – Pošta na juh. Večer si ju prečítam, tak sa veľmi teším. Ľudia do knihobúdky dávali aj sladkosti pre deti. Neskôr ku nej pridali aj hračky a box na hračky.

6.jpeg Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

5.jpeg Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

Sem-tam prídem pretriediť tie, čo už doslúžili, aby tam nevznikol neporiadok. Moje najväčšie prekvapenie však bolo, keď bol čas ísť pokosiť trávnik. Prišiel som a zistil, že ma už niekto predbehol. Miestni si túto zónu prisvojili a začali sa o ňu starať. Stále sa starajú o trávnik, o poriadok, zalievajú rastliny, vymieňajú vrecia v koši, dokonca tam vysadili aj ríbezle. Vandalizmus tam neexistuje. Je to úžasný pocit, počas slnečných dní je tam vždy niekto. Tento projekt a jeho dopad mi vždy dávajú silu ísť vpred. V tomto roku sme tam pridali aspoň maličkosť – tieniacu zástenu, ktorá spravila prostredie trocha útulnejším.“

knihobudka.jpg Zdroj: Facebook/OZ pre krajšie Kysuce

V tesnej blízkosti oddychovej zóny sa nachádza aj detské ihrisko, ktoré si miestni vybudovali svojpomocne. Aj tam sa „objavili“ dobrovoľníci z občianskeho združenia pre krajšie Kysuce, ktorí ho v rámci brigády vynovili pestrými farbami.

„Všetky prvky sme premazali a opravili čo bolo potrebné. Ďalej je tam aj malé futbalové ihrisko, to sme v tomto roku kompletne prerobili, vyrovnali a vysiali nový trávnik, umiestnili nové lavičky. V budúcom roku pridáme siete na bránky a veríme že vďaka zrevitalizovanému a príjemnému prostrediu docielime opäť plné ihriská detí. Stále však nie som spokojný. Pracujem na tom, aby sa pozemok, na ktorom je detské ihrisko, vysporiadal a dostal aspoň do prenájmu pre občianske združenie. Chcem vybudovať moderné, bezpečné a plnohodnotné detské ihrisko a vytvoriť tak športovo-rekreačnú zónu. Verím, že inšpirujeme aj ďalších ľudí a obce. Stačí len to, čo vždy – spraviť prvý krok,“ uzavrel pre našu redakciu predseda občianskeho združenia pre krajšie Kysuce, Marcel Hlaváč.


Súvisiaci článok
Občianske združenie pre krajšie Kysuce sa postaralo o obnovu vojenského bunkra v obci Svrčinovec (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť