Nedeľa 12. 05. 2024 21:03:31 | Meniny má Pankrác

Okolo Ružomberka sa podľa zásahového tímu pohybuje do 10 medveďov

Výskyt medveďov v ružomberských lokalitách Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec potvrdil v pondelok zásahový tím. Odhadovaný počet jedincov, ktorí sa pohybujú v blízkosti intravilánu mesta a niekedy navštívia aj priamo intravilán, je do desať. Pre TASR to uviedli zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR.

TASR|23. október 2023|17:16:00

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Mesto Ružomberok zvýši policajné hliadky v lokalitách, kde videli medveďa. Obyvatelia by mali obmedziť aj návštevu cintorína
Čítajte viac >

Sídlisko Satelity niekoľkokrát navštívil jeden dospelý medveď. Zásahovému tímu to ohlasovala najmä mestská a štátna polícia. „Pri kalvárii, na ulici Pod cintorínom, bola jedenkrát pozorovaná medvedica s dvoma mláďatami. V Hrabove sa tiež pohyboval jeden dospelý jedinec medveďa. Tu pravdepodobne išlo o jedinca, ktorý navštevoval aj sídlisko Satelity," priblížil vedúci Zásahového tímu Západ Marek Veverica. Dodal, že opakované návštevy viacerých medveďov im hlásia aj v záhradkárskej oblasti Mičinô neďaleko sídliska Baničné. Na poslednom zaslanom videozázname z fotopasce sa podľa jeho slov priamo v záhradách nachádzalo päť jedincov.

K materiálnym škodám väčšieho rozsahu nedošlo. „Môžeme však potvrdiť najmä zničené oplotenia v okolí záhrad rodinných domov a zničené ovocné dreviny," podotkol Veverica. V tomto období medvede podľa jeho slov vyhľadávajú v záhradách rodinných domov práve dozrievajúce a padajúce jablká či orechy.

Zásahový tím uistil, že ochrana bezpečnosti a zdravia obyvateľov je jeho prioritou. V prípadoch výskytu problémových medveďov v intraviláne a okolí je snahou tímu takýchto jedincov odplašiť a pokúsiť sa im prinavrátiť prirodzenú plachosť. Zároveň ich podľa Vevericu monitorujú a snažia sa zozbierať čo najviac údajov o ich pohybe a správaní. „V prípade, ak jedince plachosť nevykazujú a naďalej sa do lokalít intravilánov vracajú, čím ohrozujú bezpečnosť a zdravie obyvateľov, pristupujeme k návrhu na elimináciu," vysvetlil Veverica.

Ružomberská radnica v pondelok upozornila obyvateľov, že kým sa situácia neupokojí, stále platia preventívne opatrenia z júna. Mestský cintorín bude vo večerných hodinách naďalej uzatvorený. V okolí je posilnená činnosť mestskej polície. V prípade, ak to nie je úplne nevyhnutné, odporúčajú obmedziť návštevu cintorína v neskorých večerných a skorých ranných hodinách. Primátor Ľubomír Kubáň vyzval obyvateľov, aby kuchynský odpad z rodinných domov a popadané ovocie zo záhrad neumiestňovali voľne do prírody. Na niektorých miestach, kde zaznamenali prítomnosť medveďa, zdokumentovali hromadiaci sa odpad.


Súvisiaci článok
Medveď hnedý opäť v Ružomberku! Situáciu monitoruje zásahový tím a mestská polícia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť