Pondelok 13. 05. 2024 04:28:21 | Meniny má Servác

Medveď hnedý opäť v Ružomberku! Situáciu monitoruje zásahový tím a mestská polícia

Mesto Ružomberok s hrôzou oznamuje ďalší výskyt medveďa hnedého. Obyvatelia, dávajte si pozor!

Radka Kostánová|23. október 2023|12:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Medveď opäť vyčíňal pri Ružomberku. Spôsobil škody na včelstvách a cintoríne v Bielom Potoku
Čítajte viac >

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Ružomberok, na sociálnej sieti informuje, že v uplynulých dňoch v Ružomberku opäť zaznamenali výskyt medveďa hnedého v blízkosti ľudských obydlí. V posledných dňoch videli medveďa najmä na Malinom Brde, vo Vlkolínci, v blízkosti rodinných domov na Kalvárii či na Satelitoch.

„O situácii v meste sme okamžite informovali Štátnu ochranu prírody SR, ktorá ju rieši prostredníctvom Zásahového tímu pre medveďa hnedého – Západ. V Ružomberku boli členovia tímu situáciu osobne monitorovať posledné tri dni, nápomocné im boli hliadky mestskej polície,“ doplnil Miškovčík.

Aktuálnu situáciu ohľadom výskytu medveďa hnedého teda zástupcovia mesta Ružomberok monitorujú. Bohužiaľ, kompetencie samosprávy sú v tomto smere obmedzené. Podľa zákona je medveď hnedý chránený európskou legislatívou a regulačný odstrel nie je v súčasnosti možný. Takéto usmrtenie medveďa je možné iba v prípade splnenia konkrétnych podmienok. Napríklad vtedy, ak jedinec stratil plachosť, ohrozuje zdravie a majetok ľudí a neexistuje iné riešenie. Bez súčinnosti ústredných štátnych orgánov teda nie je možné túto problematiku riešiť.

„Na cintoríne, kde sa medvede vyskytovali v uplynulých mesiacoch, sme inštalovali elektrický ohradník, upravili otváracie hodiny, vyzvali na nevyužívanie sviečok (keďže v nich boli preukázané prímesi hovädzieho a bravčového loja, čo pôsobí pre medvede ako lákadlo) a posilnili hliadky mestskej polície. Zásahový tím v júni odchytil a priamo na ružomberskom cintoríne usmrtil dvoch synatropných jedincov medveďa hnedého. Žiaľ, ani tieto opatrenia úplne nepomohli,“ spomenul Miškovčík.

Na záver hovorca mesta Ružomberok upozorňuje, že vzhľadom na aktuálnu situáciu by mali obyvatelia mesta zvýšiť opatrnosť a správať sa zodpovedne. Stále platia preventívne opatrenia, ktoré prijalo mesto na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov pri pohybe na cintoríne.


Súvisiaci článok
Medveď ohrozoval ženu priamo vo dvore rodinného domu. Obyvatelia Vlkolínca, dávajte si pozor!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť