Pondelok 20. 05. 2024 17:15:09 | Meniny má Bernard

V Malej Fatre prišlo tento rok o život už šesť ľudí. V nedeľu si na Symbolickom cintoríne pripomenú všetky obete

Na Symbolickom cintoríne vo Vrátnej opäť ožije spomienka na tých, ktorí v Malej Fatre tragicky zahynuli. V nedeľu 22. októbra sa tu o 13,00 h uskutoční zádušná omša. Vítaná je široká verejnosť.

Michala Stanikova|17. október 2023|12:45:16

Zdroj: FB Vrátna Malá Fatra, archív redakcie Žilina SP 21

Každoročne sa v období Všetkých svätých koná na Symbolickom cintoríne vo Vrátnej svätá omša za obete horských nešťastí. „Omša sa tento rok uskutoční v nedeľu 22. októbra o 13-tej hodine. Všetci ste srdečne pozvaní,“ informuje náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Matej Pištek.

HZS Malá Fatra

Doposiaľ šesť obetí

Symbolický cintorín sa nachádza nad chatou Vrátna, pri kabínkovej lanovke Chleb. Bol vybudovaný v roku 1998 členmi horskej záchrannej služby. Cintorín pozostáva z malej kaplnky, okolo ktorej sú rozmiestnené spomienkové tabule na všetkých, ktorý sa z Malej Fatry už nevrátili živí. Aj tento rok si naše najbližšie veľhorstvo vyžiadalo obete.

„Od začiatku roka nám doposiaľ záchranná akcia skončila tragicky šesťkrát. Každý rok má počet úrazov, takzvaná úrazovosť, stúpajúcu tendenciu. Nie je to fenomén len Malej Fatry, ale všetkých horských oblastí v rámci Slovenska. Na konci však budú známe presné čísla. Tento rok môžeme už teraz hovoriť o stovkách úrazov, ak berieme do úvahy aj zimu,“ skonštatoval náčelník horských záchranárov.

Symbolický cintorín vo Vrátnej vznikol v roku 1998 ako v poradí tretí na Slovensku.
Symbolický cintorín vo Vrátnej vznikol v roku 1998 ako v poradí tretí na Slovensku. Zdroj: Žilina SP 21

Dva pády naraz

Záchranné akcie v horskom teréne bývajú často veľmi náročné. Najmä vtedy, keď sa naraz zrania dvaja ľudia na dvoch rôznych miestach. K takejto udalosti zasahovali naši záchranári aj v priebehu tohto roka. Náčelník HZS hodnotí túto akciu ako doposiaľ najnáročnejšiu.

„Počas záchrany jedného zraneného po páde v oblasti Malého Kriváňa došlo ku ďalšiemu nešťastiu, a to pádu turistu do susedného žľabu. Záchranári museli teda vo veľmi nepriaznivom počasí a víchrici zasahovať súbežne na ďalšej záchrannej akcii, s ktorou dopredu nerátali. V takom počasí, teréne a hlbokom snehu je náročné riešiť vôbec záchranu jedného zraneného, rovnako aj vybavenie, sily a prostriedky máte nachystané a rozložené na jednu záchrannú akciu. Dopadlo to však dobre pre oboch pacientov a aj našich záchranárov, ktorí si však vtedy siahli na dno svojich síl a možností,“ povedal Matej Pištek.

Úrazovosť má v našich horstvách stúpajúcu tendenciu. V tomto roku prišlo o život v Malej Fatre doposiaľ šesť ľudí.
Úrazovosť má v našich horstvách stúpajúcu tendenciu. V tomto roku prišlo o život v Malej Fatre doposiaľ šesť ľudí. Zdroj: HZS Malá Fatra

Školenia a zimné značenie

V jesennom období však počet turistov na horách klesá, čo HZS využíva na školiace aktivity. „Ide o preškolenia odborných spôsobilostí, zdravotníckej stránky záchranárov, práce s lanom a transportnými prostriedkami, súčinnosť s leteckou záchranou a podobne. Len prednedávnom sme ukončili pilotnú spoluprácu so špeciálnymi jednotkami Piateho pluku Žilina, kde sme spoločne cvičili zásah v horskom prostredí Malej Fatry s nasadením pozemných aj vzdušných síl. Okrem cvičení máme aktuálne ukončenú prípravu zimného tyčového značenia na hrebeni Malej Fatry. Toto tyčové značenie bude slúžiť v zime turistom na lepšiu orientáciu v teréne a vyznačuje zimné trasy v oblasti,“ poznamenal náčelník HZS.

Horských záchranárov budete môcť stretnúť aj na svätej omši, ktorá sa už o niekoľko dní uskutoční na Symbolickom cintoríne. „Účasť býva každoročne hojná. Na omšu prichádzajú pozostalí obetí v Malej Fatre zo Slovenska aj zo zahraničia, ale samozrejme aj iní, ktorí si chcú takto spomenúť na obete horských nešťastí v našom pohorí. Často sú to aj lokálni turisti, ktorí tu radi chodia obdivovať prírodu a cez kňaza sa v nej takto spoja s Bohom,“ dodal Matej Pištek.

Zaspomínať na obete hôr prichádzajú každoročne desiatky turistov, nielen pozostalí.
Zaspomínať na obete hôr prichádzajú každoročne desiatky turistov, nielen pozostalí. Zdroj: FB Vrátna Malá Fatra

Ako sa dostanete na Symbolicky cintorín vo Vrátnej? To sa dozviete v našom Tipe na výlet, kde vám prezradíme aj ďalšie zaujímavosti o tomto výnimočnom mieste.


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Cintorín, ktorý takmer pochovala lavína
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť