Utorok 17. 09. 2024 20:31:42 | Meniny má Olympia

Po 3-ročnej prestávke sa uskutoční 29. ročník Stretnutia drotáskych majstrov. Remeslo našich starých otcov budete môcť vidieť v Považskom múzeu

Považské múzeum pozýva všetkých milovníkov remesiel a ručných prác na Stretnutie drotárskych majstrov.

Radka Kostánová|16. október 2023|19:00:26

Zdroj: Magdaléna Lacková, Považské múzeum

Súvisiaci článok
Príďte osláviť Medzinárodný deň archeológie do Etnografického múzea v Martine
Čítajte viac >

Ako informuje Magdaléna Lacková z Považského múzea, už v piatok a sobotu 20. a 21. októbra 2023 sa v priestoroch Budatínskeho hradu uskutoční celoslovenské stretnutie drotárskych majstrov s účasťou českých remeselníkov. Podujatie vzniklo v roku 1991 z potreby združiť ľudí s teoretickým i praktickým záujmom o problematiku drotárstva s cieľom revitalizovať, v tom čase už takmer zaniknuté remeslo.

Doteraz sa uskutočnilo 28-krát, aktuálny, 29. ročník sa bude konať po trojročnej prestávke.

IMG_2512.JPG

„Pre účastníkov stretnutia, ale aj návštevníkov múzea sme pripravili zaujímavý program. Hlavnou tvorivou aktivitou bude workshop, tak ako každý rok, venovaný rekonštrukcii drotárskych pracovných postupov a možnostiam ich využitia v súčasnej úžitkovej a výtvarnej tvorbe. Drotárski majstri budú na ňom tento rok riešiť problematiku spájania drôtu s najrôznejšími materiálmi podľa vlastného výberu. Vzhľadom na tvorivú fantáziu a kreativitu remeselníkov sa už teraz tešíme na nevšedné kombinácie s plechom, oceľovými komponentmi, drevom, textilom, papierom, plastmi, sklom, kameňmi či inými prírodninami, ktoré z tohto technického zadania isto vzídu. Téma je voľná, práce však musia byť zhotovené tradičnými drotárskymi postupmi,“ vysvetľuje historička drotárstva Katarína Hallonová.

IMG_2558.JPG

Počas oboch dní budú môcť návštevníci podujatia bez rozdielu veku možnosť spoznať drotárstvo ako zaujímavú alternatívnu voľnočasovú aktivitu v Škole drôtovania. Lektor ich zoznámi so základmi pôvodnej práce s drôtom a svoju šikovnosť si otestujú pri výrobe jednoduchého suveníru.

Výstavy sú pre verejnosť prístupné v čase otváracích hodín Budatínskeho hradu, workshop drotárskych majstrov a škola drôtovania sa koná v piatok od 10:00 do 16:00 hodiny a v sobotu od 9:00 do 16:00 hodiny.

Srdečne ste všetci vítaní.

Stretnutie_drotari_K1.jpg


Súvisiaci článok
V sobotu zazimovali Starhrad. Dobrovoľníci sa už teraz tešia na jeho ďalšiu sezónu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť