Utorok 17. 09. 2024 22:16:29 | Meniny má Olympia

Za 50 rokov pripravili v Liptovskom Mikuláši 12 000 absolventov vysokých vojenských škôl

Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši a jej predchádzajúce inštitúcie pripravili za 50 rokov svojej existencie 12 000 absolventov. Pri príležitosti štvrtkových osláv polstoročnice vzniku vojenského vysokého školstva na Liptove to uviedol rektor AOS Jozef Puttera.

TASR|12. október 2023|19:15:30

Zdroj: Facebook/Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánik

Súvisiaci článok
Liptovskomikulášski policajti sa na širokú verejnosť obrátili s prosbou o pomoc pri stotožnení neznámych osôb. Poznáte ich?
Čítajte viac >

Dodal, že ide o jedinú vojenskú vysokú školu na Slovensku, ktorá poskytuje vzdelanie a prípravu budúcim dôstojníkom a odborníkom pre potreby ozbrojených síl a iných bezpečnostných zložiek. Aktuálne ju navštevuje 514 študentov v štyroch akreditovaných programoch a 65 doktorandov.

„Boli to stovky, možno tisíce profesionálnych vojakov a civilných zamestnancov, ktorí stáli pri zrode akadémie a vytvárali podmienky na napĺňanie jej poslania. Okrúhle výročie vojenského vysokého školstva na Liptove je zároveň príležitosťou spomenúť tisíce študentov, ktorí na Liptove získali vzdelanie a získané vedomosti využili v prospech rozvoja ozbrojených síl a spoločnosti,“ povedal Puttera. Ako podotkol, je to aj príležitosť na zamyslenie sa, čo sa im na akadémii podarilo a akým smerom sa v budúcnosti chcú ďalej rozvíjať.

V oblasti modernizácie infraštruktúry sa AOS v rokoch 2020 a 2021 v spolupráci s Ministerstvom obrany SR podarilo zapojiť do 15 projektov z eurofondov zameraných na zníženie energetickej náročnosti verejných budov. Tie majú za cieľ znížiť náklady na vykurovanie a osvetlenie, zlepšiť kvalitu obalových konštrukcií a vnútornej tepelnej pohody. Objem investície podľa rektora predstavuje viac ako 25 miliónov eur. Ide o najväčšiu investíciu od vybudovania areálu v Demänovej.

Akadémia je aktívna aj v oblasti medzinárodnej spolupráce. Organizuje medzinárodné kurzy a cvičenia zamerané na prípravu štábnych dôstojníkov najmä z krajín NATO a partnerských krajín.


Súvisiaci článok
Na Liptove si počas víkendu zmeralo sily v športovej gymnastike až 170 pretekárov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť