Utorok 17. 09. 2024 21:53:28 | Meniny má Olympia

Príďte osláviť Medzinárodný deň archeológie do Etnografického múzea v Martine

Medzinárodný deň archeológie spravidla pripadá vždy na tretiu sobotu v mesiaci október, počas ktorej archeológovia pripravujú rôzne podujatia a aktivity pre širokú verejnosť.

Juliana Krčulová|14. október 2023|17:00:18

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Výstavu Českej a slovenskej architektúry slávnostne otvorili. Nechýbajú na nej ani významné žilinské architektonické diela
Čítajte viac >

Slovenské národné múzeum v Martine privíta všetkých priaznivcov archeológie už v sobotu 21. októbra.

Históriu a hypotetickú podobu štyroch turčianskych kamenných hradov predstavia v Etnografickom múzeu v Martine autori výstavy Hrady Turca – archeológ Mgr. Marek Both a historik Mgr. Milan Georgievski, PhD.

„Komentovaná prehliadka výstavy sa začne o 10:30 hodine. Súčasťou turčianskej histórie je aj príbeh Blatnického meča, ktorý bol nájdený v blízkosti hradu Blatnica. O tomto vzácnom objave a jeho ďalšom osude sa viac dozviete o 13:00 hodine od nášho archeológa a obdivovať budete môcť aj vystavenú repliku meča,“ priblížili organizátori.

O 15:00 hodine zavedie historik širokú verejnosť do čias stredoveku a priblíži život v tomto období. Organizátori informujú, že súčasťou podujatia bude aj výstava stredovekej keramiky.

„Ukážky jej výroby predvedie skúsený hrnčiar. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne, v ktorých si nielen deti môžu vyskúšať prácu s hrnčiarskou hlinou, výrobu papierových hradov či iných modelov a vyskúšať si prácu archeológa v provizórnom archeologickom pieskovisku,“ dodali.

Image.jpeg Zdroj: martin.sk


Súvisiaci článok
Folklórny súbor Rovňan vo Veľkom Rovnom hľadá nové talenty. Ak vás láka tanec alebo spev, neváhajte!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť