Pondelok 20. 05. 2024 01:36:16 | Meniny má Bernard

Talent Žilinského kraja: Triatlonistka Katarína Zimenová (VIDEO)

Katarína má dvadsať rokov a venuje sa triatlonu, ktorý pozostáva z plávania, cyklistiky a behu. Preteká za Maratón klub Rajec a aktuálne študuje trénerstvo na Ostravské univerzite. Za svoj doterajší najväčší úspech považuje svoj prvý polovičný triatlon, ktorý pozostával z 1,9 km plávania 90 km cyklistiky a z polmaratónu, teda 21 km behu. Spomínané preteky absolvovala túto sezónu v Poľsku a skončila na druhom mieste vo svojej kategórii. Polovičný triatlon bol jej vytúženým snom.

Juliana Krčulová|7. október 2023|12:00:50

Zdroj: Katarína Zimenová

Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Atlét Michal Kopček (VIDEO + FOTO)
Čítajte viac >

Na našu otázku, odkedy sa venuje triatlonu a kto ju k tomuto športu priviedol, nám odpovedala takto:

„Rodičia ma od detstva viedli k základným športom ako je lyžovanie a bicyklovanie, ale iba na rekreačnej úrovni. Deväť rokov som tancovala mažoretky, inak som bola na iné športy lenivá. Dokonca som jednu dobu necvičila na telesnej výchove a mala som problém vôbec prejsť niekam pešo. Venovala som sa skautingu, vďaka ktorému som sa dostala k behu. V siedmej triede na základnej škole som si chcela splniť skautskú výzvu gazelie nohy. Na splnenie tejto výzvy som musela počas 90 dní ísť 45-krát behať a behať aspoň pol hodinu vkuse. Bez akéhokoľvek vybavenia a skúseností som sa do toho pustila.

Túto výzvu som úspešne dokončila, avšak zo začiatku to vôbec nebolo jednoduché, keďže som nemala žiadnu kondíciu. V behu som ďalej pokračovala aj po tejto výzve a k tomu som ešte začala cvičiť. Keďže moja technika behu bola strašná a veľa som naraz vyrástla, mala som polročnú pauzu kvôli bolestiam kolien. Toto obdobie bolo pre mňa psychicky náročne, keďže som vtedy objavila krásu športu a nemohla som sa mu venovať. Hneď ako bolesti kolien prestali, bola som maximálne namotivovaná v behu pokračovať. V roku 2018 som sa začala zúčastňovať bežeckých pretekov. Doteraz si pamätám, ako som bola na seba hrdá, keď som na mojich prvých pretekoch skončila na treťom mieste vo svojej kategórii. Avšak, keď si teraz pozriem ten čas a hlavne techniku behu, celkom sa bavím.

V ten rok som sa zúčastnila aj dvoch horských polmaratónov, čo bol pre mňa úžasný zážitok, ale s odstupom času a nadobudnutými vedomosťami viem, že to bolo na mňa príliš skoro. Našťastie, som sa v tom roku dostala pod môjho doterajšieho trénera Patrika Holešu a do klubu Maratón klub Rajec. Môj tréner ma rýchlo skrotil s dlhými vzdialenosťami a vysvetlil mi, že najskôr musím získať rýchlosť a zapracovať na technike a až potom sa môžem venovať dlhým vzdialenostiam, a tak sa začalo makať,“ priblížila v našom rozhovore talentovaná triatlonistka Katarína Zimenová.

Collage Maker-05-Oct-2023-06-33-PM-7696.jpg Zdroj: Katarína Zimenová

Ako prebiehajú Katarínine tréningy, akých súťaží sa už stihla zúčastniť a aké cenné víťazstvá si z nich odniesla, nám porozprávala v našom VIDEU.

Si športovec alebo umelec a vynikáš medzi spolužiakmi? Máš menej ako 21 rokov a pri utieraní prachu z tvojich ocenení ti jedna sobota nestačí? Potom hľadáme práve teba!

Ak prekypuješ talentom už od škôlky, venuješ sa športu alebo hráš na hudobný nástroj, máš menej ako dvadsaťjeden rokov a si zo Žilinského kraja, neváhaj a daj nám o sebe vedieť!

Samozrejme, ak sa tento článok dostal ku rodinným príslušníkom, prajným kamarátom a známym talentovaných športovcov a umelcov, dajte nám o nich vedieť prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: MMA zápasníčka Eva Erdélyiová (VIDEO + FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť