Pondelok 20. 05. 2024 10:38:34 | Meniny má Bernard

Žilinská treska dala tú pravú chuť letným festivalom

Leto 2023 sa nieslo v znamení opäť naplno rozbehnutých festivalov a hudobnej zábavy pod holým nebom. Jednou z najžiadanejších gastro špecialít na nich bola vďaka výrobcovi Ryba Žilina ako inak aj najobľúbenejšia treska na Slovensku – žilinská Treska Exklusiv.

Inzercia |3. október 2023|15:00:05

Zdroj: Ryba Žilina

Súvisiaci článok
Skutočne exkluzívny kúsok
Čítajte viac >

Festivaly ukázali, že lahodná chuť tresky ide s atmosférou nabitou hudbou a dobrou náladou, skrátka, ruka v ruke. Treska padne dobre v každom čase. Návštevníkom letných festivalov ulahodila obzvlášť ako výborné riešenie hneď po rannom vstávaní, ktoré sprevádza veľký hlad.

Okolo pojazdného TreskaBaru to žilo

Na vybraných festivaloch nemohol chýbať už dobre známy pojazdný TreskaBar. Šikovne upravená dodávka zo Žiliny začala svoje „turné“ na folklórnom festivale vo Východnej. Neskôr sa presunula na najznámejší slovenský festival, Pohodu, odtiaľ putovala na festival Grape, opäť na trenčianskom letisku, a leto zakončila doma v Žiline na Žilinskom mestskom polmaratóne.

foto2.jpg

Miesto pred výdajným okienkom TreskaBaru nebolo počas otváracích hodín takmer nikdy prázdne a rad si tu vystálo spolu niekoľko tisíc priaznivcov žilinskej tresky. Návštevníci festivalov mali takto poruke predovšetkým originálnu špecialitu TreskaBurger, teda vychladenú tresku v zapečenej, chrumkavej žemli. TreskaBurger servírovali vo viacerých príchutiach - spolu s Treskou Exklusiv si mohli zákazníci nechať zapiecť do žemle aj jednu z troch príloh. Medzi najväčších favoritov patrili treska s nepravým lososom a tuniakom. Ak ste túto špecialitu ešte neochutnali, obľúbený TreskaBurger si môžete vychutnať aj počas roka, a to v TreskaBaroch alebo vo vybraných prevádzkach po celom Slovensku.

Vo festivalovom TreskaBare si na svoje prišli aj skalní fanúšikovia klasickej kombinácie Tresky Exklusiv s bielymi rožkami. A keďže Ryba Žilina už pár rokov pláva aj v čisto rastlinných vodách, hladní neostali ani návštevníci, ktorí nejedia mäso. Tí si mohli vybrať z ponuky vegánskych šalátov alebo najaktuálnejšej novinky Vegan Exklusiv – teda rastlinnej alternatívy k obľúbenej treske. O tom, že im novinky chutili, svedčil aj fakt, že sa v stánku pristavili aj počas dňa s pozitívnou spätnou väzbou.

foto3.jpg

Popri konzumácii svojej obľúbenej špeciality od Ryba Žilina si mohli zákazníci pri pojazdnom TreskaBare oddýchnuť v chillout zóne, zabaviť sa pri fotení s „rybka“ rekvizitami alebo sa zapojiť do kvízu a súťažiť o výherné poukážky na ďalší TreskaBurger.

Premiéra najnovšej tresky

Vyvrcholením letného cestovania pojazdného TreskaBaru bola účasť na Žilinskom mestskom polmaratóne, ktorý sa konal 15. septembra. Táto udalosť bola zároveň príležitosťou predstaviť najčerstvejšiu novinku zo žilinského závodu - Tresku Cottage Exklusiv, ktorú výrobca Ryba Žilina pripravil nielen pre aktívnych ľudí a športovcov. Na podujatí v kategórii Business run reprezentovali novú špecialitu štyri zapojené bežecké tímy Ryba Žilina. Ostatní účastníci sa mohli zapojiť do pripravenej ochutnávky a vyskúšať novinku, ktorá vznikla ako spojenie Tresky Exklusiv a čerstvého cottage syra, medzi úplne prvými.

Foto4.jpg

V Novom Meste nad Váhom odhalili netradičný pamätník „otcovi“ tresky

Hoci najväčší výrobca tresky na Slovensku nestihol obehnúť so svojím TreskaBarom aj ďalšie festivaly, o legendárnu žilinskú špecialitu na ostatných letných podujatiach rozhodne nebola núdza. Ryba Žilina sa stala produktovým partnerom Kremnických Gagov, festivalu Cirkul’ART v Stupave, Frivaldskej Heligónky v Rajci, žilinského Anča Festu, Festivalu Zdravia v Čadci a v neposlednom rade aj septembrového festivalu Novomestský osteň v Novom Meste nad Váhom.

foto5.JPG

Práve posledný zo spomenutých festivalov – Novomestský osteň, bienále kresleného humoru a satiry – sa tento rok niesol v znamení témy „Treska – ryba na tanieri“. Na podujatí v rodisku Júliusa Boška, autora pôvodnej receptúry na tresku, ktorú vynašiel ako zamestnanec národného podniku Ryba pred takmer 70 rokmi, patril žilinský TreskaBurger ako aj vlajkové verzie tresky značky PRETO Ryba Žilina medzi najžiadanejšie formy občerstvenia. Navyše, organizátori festivalu vytvorili zo 600 téglikov žilinskej tresky aj originálne dielo v podobe rybky, ktoré venovali ako poctu „otcovi“ tresky J. Boškovi. Jeho výroba trvala 90 hodín a pracovalo na ňom 6 párov rúk.

Článok vznikol v spolupráci s Ryba Žilina.


Súvisiaci článok
V Rybe Žilina už niekoľko rokov výrazne investujú do modernizácie výrobných technológií a zlepšení logistického procesu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť