Nedeľa 12. 05. 2024 16:49:11 | Meniny má Pankrác

Socha svätého Martina by mohla byť čoskoro realitou

Usiluje sa o to občianske združenie Za sochu svätého Martina. Navrhli, ako by mohla vyzerať, aj možné miesta jej umiestnenia v Martine. Konečné rozhodnutie je v rukách vedenia mesta. FOTO: OZ Za sochu sv. Martina

D U|31. január 2022|13:56:50

Návrh, ako by socha mohla vyzerať, si Martinčania môžu pozrieť v centre mesta. „Model súsošia od Milana Kuzicu je na 2. poschodí v skleníku,“ uviedlo občianske združenie na sociálnej sieti. Jeho autor, martinský rodák žijúci v Prahe, ho nazval Plášť svätého Martina.


Súvisiaci článok
Vo Vrútkach vynovili schátraný pamätník (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Občianske združenie vypísalo verejnú zbierku na zhotovenie skulptúry a zároveň navrhli aj miesta, kde by socha mohla stáť: na zrekonštruovanom námestí SNP, na Divadelnom námestí, pred historickou budovou Roľnícka pokladnica, alebo v parčíku za Milléniom.

„Je to výhradne vec architektov mesta, kde by súsošie umiestnili tak, aby to vyhovovalo všetkým architektonickým zásadám umiestnenia takéhoto diela do verejného priestoru, ako aj rôznym predpisom a vyhláškam inštitúcií, ako sú napr. pamiatkári a podobne. Sme však toho názoru, že by to rozhodne malo byť v centrálnej, historickej časti mesta, kde by dielo vhodne dotvorilo verejný priestor, koloryt mesta, bolo by to miesto majestátne a dôstojné patrónovi mesta Martin, stalo by sa jeho symbolom a chýr o ňom by sa prostredníctvom programu Via Sancti Martini (Cesta sv. Martina) dostal do celého sveta,“ hovorí predseda OZ Peter Cabadaj.

2.jpg

Názory Martinčanov sú rôzne: „Myslím si, že socha svätého Martina by v Martine mala byť, bol by to taký symbol,“ hovorí dôchodca. Iný dôchodca si ale myslí, že sú to zbytočne vyhodené peniaze: „Načo? Peniaze treba na iné veci, stačí sa tu popozerať okolo seba.“

Peter Cabadaj v archívoch zistil, že pokusy postaviť v Martine sochu svätého Martina tu už v minulosti boli. „Prvá zmienka je z roku 1892 a súvisí s obdobím dokončenia výstavby Národného domu (dnes Komorné divadlo), socha vraj mala byť v jeho tesnej blízkosti. Zmienka o druhom pokuse je v tom zmysle, že sa v roku 1903 diskutovalo v Národnom dome o možnom postavení sochy sv. Martina. Podľa tretej zmienky možno usudzovať, že vedenie mesta Martin uvažovalo o soche jeho patróna v prvej polovici 20. rokov minulého storočia. Zámer však údajne stroskotal na "konfesionálnych rozbrojoch medzi katolíkmi a evanjelikmi". Zrejme najvážnejší a najserióznejší bol štvrtý pokus a snaha mať v meste sochu sv. Martina zo začiatku 40. rokov minulého storočia. Najvýraznejšie sa v tomto smere angažoval kunsthistorik a mimoriadne všestranný tvorca Jozef Cincík - tajomník Umeleckého odboru Matice slovenskej. Oslovil vraj aj troch sochárov, svojich priateľov. Možno sa len domnievať, že jedným z nich bol asi Frico Motoška, umelecký sochár, autor aj monumentálnej sochy M. R. Štefánika v Clevelande. Ako sa to celé skončilo, nevieme. V archívoch Matice slovenskej, ani Slovenskej národnej knižnice sa nič nenašlo,“ uvádza OZ na sociálnej sieti.

Či sa na piaty pokus sochu postaviť podarí, ukážu najbližšie mesiace.


Súvisiaci článok
Protestujúci pred domom Vonsa boli antivaxeri, ktorí napádali VakciZuzku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť