Piatok 26. 07. 2024 22:00:01 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Poďme spolu na huby

Jesenné obdobie so sebou prináša aj častejší pobyt v prírode, v lese, kde radi zbierame huby. Samozrejme, pokiaľ nás odtiaľ nevyženú medvede.

Inzercia |2. október 2023|17:34:22

Zdroj: Serafinbyliny.sk

Súvisiaci článok
Leto je plné zdravotných nástrah. Na všetky neduhy je dobré byť pripravený
Čítajte viac >

Huby, predovšetkým medicinálne, sú zároveň neoddeliteľnou súčasťou nášho uceleného prírodného konceptu a to najmä preto, že sa vyznačujú výraznými priaznivými účinkami, vysokým obsahom betaglukánov a množstvom unikátnych látok v sebe obsiahnutých.

V prírode sú bežne veľmi často vystavované určitým “nepriateľom”, ktorí sa ich snažia zničiť. Toto umocňuje ich silu a účinky - najmä antivírusové, antibakteriálne a fungicídne - teda ničiace plesne, huby, parazity.

Po stáročia sa huby prispôsobujú meniacim sa podmienkam v prírode, čo z nich robí úžasné adaptogény, ktoré nám - ich konzumentom - napomáhajú ľahšie zvládať rýchlo sa meniace podmienky.

Medicinálne huby v našom organizme pôsobia predovšetkým harmonicky - teda vyrovnávajúco. Telo sa dostáva do rovnováhy a tým dochádza k jeho postupnému liečeniu. Pretože choroba vzniká tam, kde je nerovnováha - kde je niečoho prebytok, alebo naopak nedostatok. To z nich robí veľmi účinných pomocníkov v prípade akéhokoľvek oslabenia, zápalu, preťaženia alebo poškodenia organizmu. Aj vďaka tomu, že samotné nič “neopravujú”, len napomáhajú aktivovať prirodzené regeneračné schopnosti organizmu, je možné po nich siahnuť takmer v každom prípade a takmer za každých okolností. Tým, že pôsobia úplne prirodzene, nemajú žiadne vedľajšie účinky.

Huby, a to nielen medicinálne, obsahujú množstvo vlákniny, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, esenciálnych aminokyselín, antioxidantov a mnoho ďalšieho.

Obrázok 2.jpg

Tu vidíme, že by nemali chýbať či už v našej lekárničke ako ani v našom jedálničku ako prirodzená súčasť.

Medicinálne huby ako súčasť domácej lekárničky

Betaglukány obsiahnuté v hubách sú schované za tzv. chitínovou stenou, na rozrušenie ktorej naše telo nemá vhodné enzýmy. Preto je vhodné používať extrakty z húb, v ktorých je chitínová stena narušená a tým nie je naše trávenie zaťažené.

Extrakty zvyčajne nájdete v dvoch verziách, a to vo forme kapsúl alebo tinktúr, ktoré máme aj my zaradené v koncepte.

Z medicinálnych húb určite poznáte Reishi, Cordyceps, Čagu. No v skutočnosti nám ich príroda ponúka vo veľmi pestrej škále. V našom portfóliu nájdete aj také unikáty ako je Hericium, Agaricus, Shitake, Polyporus, či dokonca Coriolus.

Každá z nich aktivuje a moduluje iné procesy v tele, čo pri ich správnej aplikácii a kombinácii môže viesť k dokonalej harmónii organizmu.

Obrázok 3.jpg

Reishi je označovaná aj ako huba dlhovekosti alebo nesmrteľnosti. Siahnuť po nej môžeme najmä v prípade, ak je oslabená pečeň a činnosti orgánov, ktoré s pečeňou súvisia. V prípade kožných alergických reakcií alebo v prípade potreby rýchlej regenerácie organizmu by mala byť prvou voľbou.

Cordyceps pôsobí po línii obličiek a močových ciest. S touto líniou sa spája aj naša životná energia. A tak sa často aplikuje najmä pri obličkovej nedostatočnosti, úbytku životnej energie, či v prípade, že nás napadol nejaký vírus alebo baktéria.

Agaricus tiež známy ako Slnečná huba alebo Božia huba je pri modulácii imunitného systému najvýraznejším pomocníkom. Preto je vhodným doplnkom pri autoimunitných ochoreniach, alergiách, dýchacích problémoch. Je vzácna tým, že obsahuje vysoké množstvo imunomodulátorov.

Polyporus nie je bežne až tak známy, čo je však škoda. Jeho výrazné účinky sa prejavujú najmä v posilnení činnosti lymfatického systému, ktorý je kanalizáciou nášho tela a ktorý nás zbavuje toxínov, odpadov, ťažkých kovov. Po tejto hube je vhodné siahnuť najmä v prípade, pokiaľ náš organizmus napadli baktérie ako streptokoky, stafylokoky, chlamýdie ale aj borélie.

Coriolus má také široké spektrum svojho pôsobenia, že sa označuje ako famózna huba. Poradí si s vírusmi, baktériami, parazitmi a s tým spojenými aj zápalmi, chronickými ochoreniami v dôsledku nesprávnej činnosti imunity.

Extrakty húb skvele chutia a pomáhajú aj v tekutej forme

Obrázok 4.jpg

Čaga je vám určite známa. Viete však, že je silným pomocníkom najmä v prípade zápalov žalúdka, čriev a všetkých slizníc od ústnej dutiny až po konečník? Neunikne jej žiadny mikroorganizmus, ktorý do nášho tela nepatrí.

Hericium alebo tiež levia hriva je jednou z mála účinných prípravkov na podporu a regeneráciu nervového systému, ktorý je zodpovedný za riadenie informácií potrebných na správnu činnosť každej sústavy či orgánu - od dýchania, premýšľania až po pohyb prsta na nohe.

Shitake je druhou najobľúbenejšou a treťou najrozšírenejšou jedlou hubou na svete. Máte prekyslený organizmus? Bolia vás kĺby a chrbtica? Hromadia sa vám problémy s kardiovaskulárnym systémom - zvýšenie tuku v krvi, či kôrnatenie ciev? V každom z týchto prípadov táto medicinálna huba dokáže “zázraky”.

Tak čo? Už ste si vybrali svojho favorita medzi hubami? Ak áno, nájdete ich v predajniach s našim sortimentom. Aj v našej predajni v Žiline na J.M.Geromettu 1.

Obrázok 5.jpg

Alebo zostanete verní našim hubovým kráskam v lesoch? Tak neváhajte a utekajte do lesa, nadýchajte sa sviežeho vzduchu, prejdite sa a určite sa vám aj vaše telo poďakuje.

Možno vás oslovili hneď viaceré predstavené huby a neviete, po ktorej siahnuť ako po prvej. V tom prípade sa obráťte na naše poradenstvo, kde vám radi s výberom pomôžeme.

Všetky spomínané medicinálne huby a kontakty na predajne, ako aj na poradenstvo nájdete aj na našom e-shope www.serafinbyliny.sk.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Serafin.


Súvisiaci článok
Jar sa spája s čistotou a novou energiou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť