Piatok 26. 07. 2024 22:21:59 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Pracovná atraktivita Žilinského kraja za poslednú dekádu klesla. Stal sa tretím najmenej lákavým miestom pre zamestnanie

Záujem ľudí zamestnať sa v Žilinskom kraji za posledné desaťročie výrazne klesol. Zmenili sa aj žiadané pracovné sektory, do ktorých firmy hľadajú nových zamestnancov. Foto: ilustračné / Freepik.com

Juliana Krčulová|14. september 2023|14:02:17


Súvisiaci článok
Poslanci schválili viaceré rekonštrukcie ciest a výstavbu parkovísk v Liptovskom Mikuláši
Čítajte viac >

Ako uviedla Ľubica Melcerová, manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia, v roku 2013 sa priemerná odozva na pracovné ponuky v Žilinskom kraji pohybovala na čísle 56, no tento rok klesla len na dvanásť. Žilinský kraj je tak tretím najmenej atraktívnym miestom pre zamestnanie. Správu priniesol spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky na svojom oficiálnom webe.

Práce pokladníkov a predavačov sú podľa Melcerovej najžiadanejšími pozíciami. „To, že z regiónu odchádza množstvo šikovných ľudí, potvrdzuje aj fakt, že priemerný počet reakcií na ponuky pre ľudí s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa je len štyri. Najviac z nich je pre učiteľov a zdravotníckych pracovníkov,“ priblížila pre TASR.

Manažérske pozície boli v roku 2013 veľmi žiadané a boli na druhom mieste medzi vyhľadávanými zamestnancami. Najväčší nedostatok manažérov zaznamenalo aj odvetvie obchodu.

„Dve najčastejšie inzerované profesie boli obchodný zástupca a obchodný manažér. O päť rokov neskôr už boli najžiadanejšie rovnaké pozície ako dnes – operátor výroby, predavač a robotník. Oblasť manažmentu postupne klesala a momentálne je šiesta, klesol aj záujem uchádzačov. Aktuálne dominujú sektory obchodu, výroby a dopravy,“ uviedla pre TASR Melcerová.

Na Profesia.sk bolo v roku 2013 v Žilinskom kraji len 616 ponúk z IT sektora. „Tento rok bolo od januára do augusta zverejnených takmer 1 800 ponúk. Žilinský kraj má po Bratislavskom a Košickom kraji tento rok tretí najväčší počet pracovných ponúk z IT sektora. Tvoria osem percent zo všetkých inzerátov z tejto oblasti,“ dodala Melcerová.

Pre firmy sú podľa nej spomedzi absolventov dvoch univerzít v kraji oveľa zaujímavejší absolventi Žilinskej univerzity. „V tohtoročnom rebríčku atraktivity obsadili štvrté miesto, v rokoch 2022 a 2021 boli dokonca tretí najžiadanejší. Naopak, o absolventov Katolíckej univerzity v Ružomberku firmy dlhodobo nemajú záujem. Životopis takéhoto uchádzača si v priemere otvorí len jedna firma a v rebríčku atraktivity sú poslední,“ informovala.

Pripomenula, že firmy si budú môcť nájsť nových zamestnancov aj na Profesia days v pondelok 18. a v utorok 19. septembra v Dome odborov v Žiline. „Pre návštevníkov je pripravených takmer 50 vystavovateľov a sprievodný program. V Skill lab zóne si budú môcť napríklad otestovať svoje zručnosti aj vďaka umelej inteligencii. Generálny partner Profesia days Schaeffler predvedie dodávku na vodíkový pohon, hlavný partner Onsemi zas bude robiť fyzikálne a chemické pokusy,“ uzavrela Melcerová.


Súvisiaci článok
Nálepky a odznaky novej kampane proti hoaxom si môžete vyzdvihnúť už aj v Žiline. Stanete sa jej súčasťou aj vy?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť