Štvrtok 16. 05. 2024 23:57:02 | Meniny má Svetozár

Zomrela doktorka Mária Palúchová. V žilinskej nemocnici pracovala desaťročia

„S veľkou ľútosťou sme prijali správu o večnom odchode našej pani doktorky MUDr. Márii Palúchovej, ktorá nás vo veku 71 rokov, žiaľ, navždy opustila po boji so zákerným ochorením,“ informovala žilinská nemocnica na svojom Facebooku. TEXT a FOTO: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP

Tlačová správa|7. september 2023|12:55:21


Súvisiaci článok
V auguste privítala žilinská nemocnica až 135 roztomilých bábätiek. Udial sa aj jeden silný a neuveriteľný zážitok!
Čítajte viac >

Pani doktorka Palúchová ukončila štúdium medicíny na lekárskej fakulte v Martine a hneď od 1. augusta 1976 sa začala venovať svojmu lekárskemu poslaniu v Žiari nad Hronom. Už o päť rokov neskôr sa zapísala do histórie žilinskej nemocnice a nastúpila na oddelenie tuberkulózy a respiračných chorôb. V roku 1982 získala špecializáciu v internom lekárstve I. stupňa a v roku 1986 ju doplnila špecializáciou v odbore tuberkulózy a pľúcnych chorôb. Práve tuberkulóza a pľúcne ochorenia sa stali odkazmi jej výnimočnej celoživotnej práce.

V žilinskej nemocnici pracovala niekoľko desaťročí v pľúcnej ambulancii a naplno, odborne a trpezlivo sa venovala pacientom s tuberkulózou, bronchitídou, astmou či inými pľúcnymi ochoreniami. Napriek nároku na pokojný dôchodok sa rozhodla v roku 2007 pokračovať v práci. Vyťaženosť pľúcnych ambulancií je dlhodobo mimoriadne náročná, no i vďaka odbornosti, profesionalite a nekonečnej energii MUDr. Palúchovej mohla nemocnica poskytovať starostlivosť vo väčšom rozsahu.

Pandémia ochorenia COVID-19 a jej následky extrémne zvýšili vyťaženosť pľúcnych ambulancií, ale ani to, ani vážne ochorenie nezastavilo túžbu pani doktorku pomáhať. Sama bola v mimoriadnom ohrození a naďalej pokračovala v práci v každodennom riziku, aby mohla podporiť oddelenie a pacientov. Zdravotné ťažkosti ju však, bohužiaľ, v roku 2021 donútili opustiť svoje celoživotné pracovisko.

Veľké srdce, profesionalita a ľudskosť sprevádzali MUDr. Máriu Palúchovú celým životom. Okrem jej odborných predností, zodpovednosti a pracovitosti si jej kolegovia a pacienti vážili predovšetkým jej ústretovosť, láskavý prístup, pokoj. Každého si vážila, pristupovala k nemu rovnocenne a s rešpektom.

parte.jpg

„Ďakujeme za desaťročia obetavej práce, za tisícky pacientov, ktorým podala pomocnú ruku, prispela k ich uzdraveniu či zmierneniu utrpenia. Rodine i blízkym úprimne vyjadrujeme hlbokú sústrasť,“ dodala Záteková.


Súvisiaci článok
Slovenská turistka si na túre zlomila predkolenie. Záchranári ju museli previesť do žilinskej nemocnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť