Pondelok 16. 09. 2024 02:06:57 | Meniny má Ľudmila

Župa chce zlepšiť prístup na Živčákovú

Pútnické miesto Živčáková na Kysuciach patrí v kraji medzi najviac navštevované oblasti. Prístupová cesta na horu je ale úzka a dnes už užívateľom nevyhovuje. FOTO: putnickemiesta.sk

D U|26. január 2022|08:58:01

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) chce situáciu riešiť. „Spolu s biskupským úradom a zástupcami samospráv Korňa a Turzovka hľadáme riešenia, aby sme zachovali bezpečný prístup na horu Živčáková pre pútnikov a zároveň aby sme neobmedzovali obyvateľov osád, ktorí bývajú pri tejto ceste,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Ročne toto miesto navštívia tisícky pútnikov a turistov, nielen zo Slovenska.

Vrch Živčáková sa týči vo výške 787,7 m, leží západne od mesta Turzovka. Podľa výpovede Matúša Lašúta, z roku 1958,sa na tomto mieste zjavila Panna Mária. Na mieste zjavenia v roku 1993 postavili kaplnku Panny Márie Kráľovnej pokoja. V roku 2002 postavili mystický stĺp. Pred kaplnkou stojí unikátny detviansky kríž, ktorý darovali darovaný pútnici a je to rezbársky skvost. V kaplnke je umiestnený veľký drevený kríž, socha Panny Márie a obraz Božej Matky. V areáli zjavenia je niekoľko prameňov s liečivou vodou, ktoré ešte nikdy nezamrzli, ani v najtuhších zimách.

V októbri 2008 vyhlásili Horu Živčáková za oficiálne mariánske pútnické miesto a vysvätili základný kameň budúceho chrámu Panny Márie Matky Cirkvi. Jeho výstavba trvala sedem rokov. Veža slúži aj ako vyhliadková a je sprístupnená pre pútnikov i turistov. Z kruhovej otvorenej terasy je nádherný výhľad na okolitú prírodu.


Súvisiaci článok
Hojdačka s výhľadom na Malý Kriváň (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť