Štvrtok 19. 09. 2024 21:42:56 | Meniny má Konštantín

Najdrahšia železnica na Slovensku. Modernizácia trate v Žiline bude stáť 323 miliónov eur

Šestnásť kilometrov železnice v okolí Žiliny zrekonštruujú v rámci modernizácie železničného uzla. Stáť to bude 323,37 milióna eur bez DPH a stane sa tak nielen najmodernejším, ale aj najdrahším úsekom trate na Slovensku. FOTO: Facebook Jaroslav Kmeť

Michal Filek|21. júl 2023|16:02:26


Súvisiaci článok
Na uzle Žilina sa doteraz prestavalo 140 miliónov eur
Čítajte viac >

Celá stavba má dĺžku asi 14 km v smere východ – západ a 2,3 km v smere sever – juh. O tom, ako napreduje sa boli včera presvedčiť na kontrolnom dni v Žiline premiér Ľudovít Ódor, podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková, minister dopravy Pavol Lančariť, štátna tajomníčka ministerstva investícií Barbora Luáčová a štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť.

Modernizácia zahŕňa zvýšenie traťovej rýchlosti do 120 km/h až 160 km/h v určitých úsekoch, vybudovanie nových podchodov pre bezbariérový prístup a zrušenie sedem úrovňových priecestí na hlavnej trati na úkor nových nadjazdov a podchodov pre peších a cyklistov. Taktiež bude implementované množstvo protihlukových opatrení a prestavba železničných mostov.

„Projekt prináša zásadné zmeny v dopravnom riešení celého mesta a jeho okolia, pričom sa dotýka všetkých druhov dopravy. Jeho výsledkom bude zlepšenie dopravnej infraštruktúry po výstavbe a výrazné zlepšenie organizácie dopravy v meste,“ zhodnotil prínos projektu Kmeť.


Súvisiaci článok
Tunel Višňové vraj dostavajú do konca budúceho roka. Teda o 10 mesiacov neskôr, ako plánovali
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť