Pondelok 13. 05. 2024 00:12:11 | Meniny má Servác

Už aj obec Varín varuje pred medveďom. Chodí piť z Varínky

Obec Varín a Správa Národného parku Malá Fatra upozorňujú občanov na zvýšený pohyb medveďa hnedého v okolí rieky Varínka, konkrétne v lokalite ulíc Pod Vajánkom, Hlboké, Krivánska, Kpt. Ladislava Pfliegla a Juraja Jánošíka. Medveď schádza ku vode aj počas dňa. FOTO: NP Malá Fatra

Michal Filek|18. júl 2023|09:25:06

Informáciu a varovanie zverejnil obecný úrad vo Varíne včera na svojej internetovej stránke a na Facebooku. Ľudí vyzýva, aby boli opatrní.

„Upozorňujeme občanov, aby zvýšili opatrnosť pri pohybe v uvedenej lokalite, prípadne v tejto lokalite obmedzili svoj pohyb na minimum. Pri venčení psov odporúčame mať psa na vôdzke, keďže pes môže medveďa vydráždiť k útoku."

Podľa obce bude Správa Národného parku Malá Fatra v spolupráci so Zásahovým tímom pre medveďa hnedého situáciu riešiť.

Na výstrahu zareagoval bývalý poslanec Ľubomír Sečkár. Okamžite vyzval k regulácii stavu medveďov na Slovensku. Obec vraj totiž viac urobiť nemôže.

„Samozrejme sa obce snažia chrániť svojich občanov, no žiaľ viac ako napísať to na obecnú, či mestskú stránku, alebo to vyhlásiť v miestnom rozhlase nie je v ich kompetencii. Možnosť je iba jedna a to regulovať stav medveďov na území Slovenska. Alebo budeme zajtra upozorňovať občanov, aby nechodili do obchodu? Nečakajme na to, kedy si príde medveď po človeka ako lovnú zver do ľudského obydlia!“ napísal Sečkár.

Parlamentná schôdza poslancov NR SR k problému medveďov na Slovensku by mala byť dnes.


Súvisiaci článok
Muža, ktorý pri Sučanoch zastrelil medvedicu, vyšetruje polícia. Môže ísť na dva roky do väzenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť