Nedeľa 15. 09. 2024 05:59:44 | Meniny má Jolana

VIDEO Britský veľvyslanec navštívil žilinské gymnázium. Vypočul si prácu študenta Jakuba o bytčianskom letcovi Ivanovi Schwarzovi

Nigel Baker, veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku, pred záverom školského roka navštívil žilinské gymnázium na Varšavskej ceste, ktoré patrí dlhodobo medzi najlepšie na Slovensku. Vypočul si tam prednášku študenta Jakuba Fileka o bytčianskom letcovi Ivanovi Schwarzovi, ktorý sa zúčastnil Bitky o Britániu počas 2. svetovej vojny. Absolvoval tiež diskusiu so študentami školy.

Michal Filek|17. júl 2023|12:15:14

„28. júna sme privítali vzácnu návštevu, jeho excelenciu Nigela Bakera, britského veľvyslanca v SR. Jeho záujem navštíviť našu školu vyvolala práca Jakuba Fileka na dejepisnú olympiádu pod názvom Ivan Otto Schwarz. Písal o slovenskom letcovi, ktorý lietal počas 2. svetovej vojny v britskom vojnovom letectve Royal Air Force (RAF) ako člen 311. československej bombardovacej perute. Bol členom posádky lietadla, ktorému sa podarilo zničiť nemeckú loď Alsterufer,“ napísala na stránku školy profesorka dejepisu Alica Virdzeková, ktorá Jakuba viedla.

„Po privítaní pána veľvyslanca pani riaditeľkou a jeho milých slovách v slovenčine, Jakub odprezentoval svoju prácu a začala sa diskusia študentov s pánom veľvyslancom v anglickom jazyku na rôzne témy od kultúry až po šport. Žiaľ, Nigel Baker musel po hodine diskusie odísť, pretože ho čakali v Žiline ďalšie povinnosti. Spolu s primátorom mesta otváral na Hlinkovom námestí výstavu fotografií kráľovnej Alžbety II. z návštevy Slovenska v roku 2008. Sme radi, že sme mali možnosť stretnúť sa s pánom veľvyslancom, ktorý má bohaté skúsenosti v diplomatických službách a podelil sa s nami o svoje poznatky,“ opísala návštevu pani profesorka.

riaditelka.jpg Jeho excelenciu Nigela Bakera privítala na pôde gymnázia Varšavská riaditeľka Jana Zrníková.

spolocna.jpg Jakub veľvyslancovi daroval knižku Bytčianske rozhovory, v ktorej je rozhovor s Ivanom Schwarzom.

POZRITE SI PREZENTÁCIU ŠTUDENTA JAKUBA O BYTČIANSKOM LETCOVI IVANOVI SCHWARZOVI


Súvisiaci článok
Bytčiansky letec Ivan Schwarz vítal Alžbetu II. v Bratislave. Dúfal, že mu ešte zablahoželá k stým narodeninám
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť