Pondelok 20. 05. 2024 11:55:34 | Meniny má Bernard

Martin triumfuje aj v 10. ročníku Do práce na bicykli!

Martinčania a cyklistika jednoznačne patria k sebe. A dokazujú to aj výsledky. Mesto Martin triumfovalo aj v 10. ročníku súťaže Do práce na bicykli. Rekordný počet účastníkov z nášho mesta sa o víťazstvo postaral už po šiestykrát. Foto a zdroj: Zuzana Geciová, referát komunikácie mesta Martin

Tlačová správa|19. júl 2023|09:00:04

Alternatívnym spôsobom dopravy, najmä cyklodoprave, patrila zvýšená pozornosť počas júna, kedy sa konal jubilejný 10. ročník obľúbenej kampane Do práce na bicykli 2023. Vyhlasovateľom kampane boli aj v tomto roku Ministerstvo dopravy a Národný cyklokoordinátor v spolupráci s občianskym združením OCI Banská Bystrica. Zvyšujúci záujem nielen o cyklistiku, ale aj o meranie si síl medzi sebou sa prejavil aj vo vysokých číslach zaregistrovaných samospráv, tímov a tiež jednotlivcov. Počet prihlásených súťažiacich sa nakoniec zastavil na čísle 14 557, čo je doteraz najlepší výsledok kampane.

Samozrejme, ani Martin nesmel chýbať. A opäť so skvelými výsledkami: spomedzi 116 registrovaných samospráv obhájil svoju vlaňajšiu pozíciu a stal sa víťazom kampane už po šiestykrát. „Som naozaj veľmi šťastný, že som opäť mohol prevziať v mene stoviek nadšencov cyklistiky ocenenie pre naše mesto. Musím však zdôrazniť, že nie je moje, ale patrí tým, čo každodenne na bicykloch jazdia. Práve vďaka nim máme v Martine čoraz čistejšie a zdravšie životné prostredie, čím podporujú našu plne ekologickú mestskú hromadnú dopravu. Rád by som taktiež poďakoval Alžbete Laučekovej z nášho Oddelenia projektového manažmentu a cykloturistiky, vďaka ktorej aj tento ročník Do práce na bicykli dopadol viac než úspešne,“ povedal primátor mesta Martin Ján Danko.

V roku 2023 sa do kampane zapojilo celkovo 1355 zamestnávateľov z celého Slovenska, ktorí vytvorili až 4 251 tímov a najazdili dokopy úctyhodných 1 875 837,45 km. Zvládli tak za mesiac jún ušetriť viac ako 468 ton CO2, čo si určite zaslúži obdiv. V našom meste taktiež padali v tomto ročníku rekordy v počtoch zaregistrovaných spoločností, tímov a prihlásených účastníkov. Za mesto Martin sa do súťaže zapojilo až 266 tímov s počtom 898 účastníkov, ktorí bicyklovali spolu najazdili 115 902,91 km.

Už tradične sa ako najlepšia v Martine umiestnila Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine, ktorá v tomto roku zostavila 52 tímov Medických včiel so 173 bicyklujúcimi. Počtom celkovo najazdených kilometrov (22 804,08 km) patrí Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine vynikajúce 3 miesto spomedzi všetkých zaregistrovaných zamestnávateľov v tohtoročnej kampani.

Napriek vysokému počtu tímov a jednotlivcov z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine bol najúspešnejší tím aj jednotlivec zo spoločnosti ECCO Slovakia, a.s.. Najlepšie umiestnená cyklistka z tímu 4Vrany najazdila 1 645,56 km a v rámci Slovenska jej patrí 28. miesto. Už spomínaný najlepší martinský tím 4Vrany s najviac najazdenými kilometrami, až 3 133,66 si vyjazdil 25. miesto v celoslovenskom hodnotení.

Celkovo sa v meste Martin zapojilo do kampane 88 firiem. Medzi tie najaktívnejšie v tomto roku patrili Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine, ECCO Slovakia,a.s., Univerzitná nemocnica Martin, VIENA INTERNATIONAL s.r.o., HBM Pharma, GGB Slovakia s. r. o., KraussMaffei Technologies, spol. s.r.o. a v neposlednom rade aj samotný Mestský úrad Martin. Zaujímavým trendom v súvislosti so zvyšujúcim záujmom o cyklodopravu je počet zaregistrovaných spoločností s jedným tímom. Až 60 firiem vytvorilo iba jeden tím s 2-4 členným počtom.

Pre svojich neúnavných cyklistov mesto Martin počas bicyklového júna pripravilo obľúbený „bicyklový olovrant“, ktorý v počas júnového popoludnia využilo nemalé množstvo cyklistov. „Na záver by sme radi poďakovali aj za osobitný prístup niektorých zamestnávateľov, ktorí sa snažia motivovať a podporovať svojich zamestnancov, nie len v období kampane a vytvárajú prostredie podporujúce alternatívne spôsoby dopravy. Rovnako veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným za ich aktívny prístup a odhodlanie opäť prispieť tomuto úspechu,“ doplnil martinský primátor.


Súvisiaci článok
Pokračuje obľúbená celonárodná kampaň Do práce na bicykli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť