Piatok 26. 04. 2024 16:19:16 | Meniny má Jaroslava

Unikátny archeologický objav. Pod budúcou nemocnicou v Martine objavili najstaršie ľudské osídlenie v Turci

Na mieste, kde bude stáť nová Univerzitná nemocnica sv. Martina sa podaril neobvyklý objav. Typ osídlenia, ktorý bol na Malej hore v Martine objavený sa v Turčianskej kotline doposiaľ nenašiel a ani nepreskúmal. Informuje o ňom Univerzitná nemocnica v Martine na svojom Facebooku. FOTO: UNM Martin

Michal Filek|19. jún 2023|12:45:04

Pod budúcou nemocnicou v Martine prebieha v súčasnosti archeologický výskum. A jeho výsledky sú pomerne ohromujúce.

Archeológom sa totiž podarilo objaviť osadu z mladšej doby kamennej, typickú skôr pre nižšie položené miesta na Slovensku.

Informáciu priniesla nemocnica na svojom Facebooku.

"Výstavba novej modernej nemocnice v Martine je nepochybne udalosť, ktorá bude predstavovať významný míľnik v dejinách mesta Martin. Miesto, kde sa stavia, má svojskú pozitívnu energiu. Možno je to aj tým, že výstavba nemocnice, umožnila preskúmať významné praveké osídlenie, ktoré bez preháňania môžeme označiť ako najstaršiu doloženú prítomnosť človeka v Turci”, uviedol pre stránku doc. Dr. Milan Horňák.

354470304_234011609528912_8861352004782666863_n.jpg

Archeologicý prieskum v tejto lokalite nariadil Krajský pamiatkový úrad Žilina (KPÚ). Minulý rok na jar tu totiž vykonali geofyzikálny prieskum, ktorý potvrdil, že sa tu nachádza rozsiahle archeologické nálezisko.

KPÚ rozhodol o plošnom archeologickom výskume na celej ploche, na ktorej bude stáť budova nemocnice. Začali ho už v novembri 2022. Doteraz počas neho našli viacero kamenných nástrojov, ako sú škrabadlá či kamenné sekerky. Našla sa aj pekné zdobená keramika, ktorá umožňuje osadu priradiť ľudu s mladšou lineárnou keramikou, ktorej osady boli doteraz známe len z južnejších oblastí Slovenska. Obdobie mladšej doby kamennej, známe aj ako neolit, je čas kedy človek úplne zmenil spôsob svojho života. Z lovca a zberača sa stal poľnohospodár a roľník.

„Všetky preskúmané situácie a nálezy budú vyhodnotené a následne budú uložené do múzea SNM v Martine, kde si ich budú môcť návštevníci pozrieť,“ informuje nemocnica.


Súvisiaci článok
Univerzitná nemocnica Martin chce vyhlásiť verejné obstarávanie na nemocnicu do konca augusta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť