Streda 16. 10. 2024 22:43:22 | Meniny má Vladimíra

Žilinčania v priebehu júna nahlásili ďalších sedem dlhodobo odstavených vozidiel (FOTOGALÉRIA)

Žilinčania si všímajú svoje okolie aj v júni. Doposiaľ na portáli Odkaz pre starostu nahlásili v aktuálnom mesiaci sedem podnetov na dlhodobo odstavené vozidlá. Foto: Koláž SP 21 / WWW Odkazprestarostu.sk

Juliana Krčulová|18. jún 2023|19:00:00


Súvisiaci článok
Žilinčania v januári nahlásili až osem dlhodobo odstavených vozidiel naprieč celým mestom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Mesto Žilina nechalo v uplynulom roku odtiahnuť dvadsaťsedem autovrakov. V epizóde podcastu Mesta Žilina o tom informovala Janka Tabačková z referátu odpadového hospodárstva, čistoty mesta, poľnohospodárstva a zvierat. Odpovedala aj na otázku, ako sa samospráve darí v odstraňovaní autovrakov aj tento rok a aké zákonné postupy musia pri tom dodržiavať.

„Autovraky v Žiline nás trápia všetkých obyvateľov, a myslím si, že najviac na sídliskách, kde zaberajú parkovacie miesta, ktorých je vo všeobecnosti nedostatok. Autovrak - nie je vrak ako vrak, alebo auto ako auto. Musíme si v prvom rade povedať, čo by auto označené ako autovrak malo spĺňať. Napríklad – autu vytekajú kvapaliny, je v 10 % poškodené, má spustené pneumatiky, je nepoužívané, má neplatnú TK a EK. V tomto prípade obyvatelia mesta Žiliny sami nahlasujú tento podnet mestskej polícii a na základe toho mestská polícia v spolupráci so mnou, a teda s Mestským úradom, pokračujeme ďalej,“ uviedla v podcaste mesta Žilina Janka Tabačková a ďalej dodala:

„Do nahláseného podnetu treba uviesť evidenčné číslo vozidla a najmä lokalitu, kde stojí, napríklad ulicu alebo popisné číslo, ďalej výrobnú značku auta a farbu auta. Ďalej koná mestská polícia, ktorá vyfotí toto vozidlo a následne ho dá do databázy.“

Žilinčania si všímajú svoje okolie aj v mesiaci jún. Doposiaľ na portáli Odkaz pre starostu nahlásili v aktuálnom mesiaci sedem podnetov na dlhodobo odstavené vozidlá. Novo-nahlásený podnet od obyvateľa Romana o dlhodobo odstavenom vozidle na ulici Dobšinského v Žiline pribudol na portáli Odkaz pre starostu v sobotu 17. júna. Žilinčan Roman upozornil na odstavené osobné motorové vozidlo značky BMW 318D vo farbe šedá tmavá metalíza, ktoré sa podľa jeho slov nachádza odstavené na ulici Dobšinského, na ploche za predajňou Koruna.

1 koláž.jpg Ulica Dobšinského - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Roman v sobotu 17. júna upozornil na ďalšie dlhodobo odstavené osobné motorové vozidlo, ktoré sa nachádza iba pár centimetrov od vozidla BMW. Dlhodobo odstavené osobné motorové vozidlo značky Ford Focus v čiernej metalíze zaberá podľa slov Romana na ulici Dobšinského miesto už niekoľko mesiacov.

2 koláž.jpg Ulica Dobšinského - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, s platnou TK a EK

V utorok 13. júna si Roman všimol dlhodobo odstavené osobné motorové vozidlo značky Opel Astra na ulici Za plavárňou na sídlisku Bôrik. Ako uviedol vo svojom odkaze, auto registruje poškodené odparkované pri múre areálu Športovej haly Bôrik už niekoľko dní.

3 koláž.jpg Ulica Za plavárňou- dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, s platnou TK a EK

Neďaleko, na ulici Vysokoškolákov medzi parkoviskom OC Dubeň a čerpacou stanicou Slovnaft, nahlásil Roman dlhodobo odstavené nákladné vozidlo odťahovej služby značky Fiat Ducato oranžovej farby.

4.jpg Ulica Vysokoškolákov - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

V pondelok 12. júna nahlásil svoj podnet Andrej, ktorý upozornil na dlhodobo odstavené vozidlo značky Škoda Felicia na Ulici M. R. Štefánika v Starom meste. Podľa jeho slov je vozidlo na danom mieste odparkované už vyše troch mesiacov, pričom z neho unikajú aj prevádzkové kvapaliny. Na jeho podnet už zareagovala aj samospráva so slovami:

„Ďakujeme za podnet, bol pridelený zodpovedným osobám na preverenie,“ uviedla Zuzana Machynová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ Žilina.

5.jpeg Ulica M. R. Štefánika - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Žilinčan Juraj upozornil v sobotu 10. júna aj na ďalšie dve dlhodobo odstavené vozidlá na ulici Bajzova v mestskej časti Hliny. Dlhodobo odstavené vozidlo značky Hyundai je pred vchodom podľa jeho slov odstavené od decembra 2022 a aktuálne obmedzuje dopravu pri prácach a transporte materiálu v bytovom dome. Zuzana Machynová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ Žilina reagovala na jeho podnet v pondelok 12. júna:

„Po preverení sa zistilo, že vozidlo má platnú EK, TK. Zároveň nič neporušuje, podľa zákona o odpadoch ho nemôžeme klasifikovať ako vrak,“ napísala.

Juraj je však iného názoru: „Možno máte aktuálnejšiu databázu, ale podľa online dostupných informácii nemá platnú STK, EK. To, že sa od decembra 2022 nepohlo z miesta a stojí rovno pred vchodom, svedčí o chrapúnstve majiteľa, resp. človeka, ktorý to tu odstavil a nerieši,“ uviedol Juraj.

6 koláž.jpg Ulica Bajzova - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Ďalšie dlhodobo odstavené vozidlo značky Renault modrej farby je podľa Jurajových slov odstavené na ulici Bajzova dva až tri mesiace, pričom blokuje parkovacie miesto. Zuzana Machynová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ Žilina reagovala na jeho podnet v pondelok 12. júna:

„Po preverení sa zistilo, že uvedené vozidlo má platnú EK, TK a okrem vyfúknutej zadnej pneumatiky nejaví žiadne prvky vraku,“ napísala Machynová.

7.jpg Ulica Bajzova - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, s platnou TK a EK


Súvisiaci článok
Mesto Žilina nechalo v uplynulom roku odtiahnuť dvadsaťsedem autovrakov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť