Štvrtok 28. 03. 2024 14:17:21 | Meniny má Soňa

Prvý raz upozornenie, druhýkrát pokuta: Mestská polícia v Žiline začína s prípravami na novú parkovaciu politiku

Mestská polícia v súvislosti so zmenou parkovania v meste Žilina, v rámci novej parkovacej politiky, bude v priebehu aktuálneho mesiaca, konkrétne od stredy 7. júna, upozorňovať vodičov, ktorí odstavia svoje vozidlo v rozpore s dopravným značením formou nálepky umiestnenej na vozidlo. Pri opakovanom porušení bude držiteľ vozidla riešený s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti. Foto: Mesto Žilina

Juliana Krčulová|6. jún 2023|15:15:27


Súvisiaci článok
E-shop na nákup a správu parkovacích kariet v meste Žilina bude dostupný už v utorok
Čítajte viac >

Žilinská radnica sa od stredy 7. júna stáva výlučným prevádzkovateľom regulácie parkovania v centre mesta, ktorú v súčasnosti prevádzkuje Žilinská parkovacia spoločnosť. Na aprílovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline prítomní 27 poslanci jednohlasne odsúhlasili predložený návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Žilina. Taktiež obyvateľov ubezpečili, že zmena sa tento rok nedotkne žiadneho sídliska.

Na májovej neformálnej diskusii zástupcovia žilinskej radnice pripomenuli, že s prevzatím parkovacieho systému tiež súvisí prerobenie dopravného značenia.

„Dobrá správa je, že sme sa dohodli so Žilinskou parkovacou spoločnosťou, že okrem parkovacích automatov a dopravného značenia, preberáme aj kompletný projekt. Samozrejme, ten sa bude musieť aktualizovať, pričom ho spracovala Žilinská univerzita v Žiline. Zhruba mesiac nám bude trvať, kým zmeníme celé dopravné značenie, ale výhodou je, že nám zostali stĺpiky, takže výrazne šetríme na niektorých nákladoch,“ uviedol primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

1_mapazn_01_ef82db7de2.png Foto: Mesto Žilina

Žilinská radnica v spolupráci s Mestskou políciou Žilina rovnako pristupuje od 7. júna ku pravidelným kontrolám regulovaného parkovania v centre mesta, a to hliadkami, ktoré budú dohliadať na správne parkovanie.

Počas dennej smeny budú v uliciach tri hliadky, ktoré budú kontrolovať parkovanie počas dňa a počas noci budú na kontrolu parkovania vyčlenené dve hliadky. Príslušníci mestskej polície budú mať k dispozícii aplikáciu, pomocou ktorej budú snímať evidenčné čísla vozidiel a v prípade potreby budú môcť operatívne využiť objektívnu zodpovednosť, ak zaparkované vozidlo porušuje nový parkovací poriadok, a udeliť tak vodičovi pokutu za dopravný priestupok.

„Aká bude efektívna kontrola, tak taká bude parkovacia disciplína v meste. Zo začiatku budeme upozorňovať vodičov prostredníctvom letákov aj s QR kódom, kde ich po naskenovaní kódu automaticky presmeruje na všetky potrebné informácie ku parkovacej politike. Takisto aj pri výmene dopravného značenia budeme, samozrejme, tolerovať tie ulice, na ktorých sa aktuálne bude dopravné značenie vymieňať. Budeme sa držať takej zásady, že každý vodič bude takouto formou raz upozornený. Rovnako budeme využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, ktorý sme v minulosti na parkovaciu politiku neuplatňovali. Žilinčania teda v konečnom dôsledku neprídu do ničoho nového, tento inštitút sme využívali už aj na iné priestupky v doprave,“ ozrejmil na májovej neformálnej diskusii náčelník Mestskej polície Žilina, Peter Mišejka.

Dnes zástupcovia žilinskej mestskej polície na sociálnej sieti informovali, že v súvislosti so zmenou parkovania v meste Žilina, v rámci novej parkovacej politiky, budú v priebehu mesiaca jún upozorňovať vodičov, ktorí odstavia svoje vozidlo v rozpore s dopravným značením formou nálepky umiestnenej na vozidlo.

„Mestská polícia v súvislosti so zmenou parkovania v meste Žilina v rámci novej parkovacej politiky, bude v priebehu mesiaca jún 2023 od 7.6.2023 upozorňovať vodičov, ktorí odstavia svoje vozidlo v rozpore s dopravným značením formou nálepky umiestnenej na vozidlo. Na každé vozidlo bude v priebehu mesiaca vystavené upozornenie len jedenkrát - pri prvom zistenom porušení pravidiel cestnej premávky. Pri opakovanom porušení bude držiteľ vozidla riešený s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti,“ priblížili zástupcovia Mestskej polície Žilina.

351342120_204191575862286_3464810408309210072_n.jpg Foto: Mestská polícia Žilina


Súvisiaci článok
Žilinská radnica sa pripravuje na prevzatie parkovania v centre mesta: Za parkovací lístok bude stále možné platiť v hotovosti počas prechodnej fázy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť