Piatok 19. 04. 2024 14:00:41 | Meniny má Jela

Janckulík so starostami dnes spustili petíciu za zachovanie detskej pohotovosti v Námestove. Pozrite sa, kde a ako ju môžete podpísať!

Obyvatelia Hornej Oravy sú proti zrušeniu detskej pohotovosti v Námestove. Niekoľkí poslanci žilinskej župy, na čele s Igorom Janckulíkom, a starostovia okolitých obcí, dnes spustili petíciu, ktorou žiadajú jej zachovanie. Janckulík, bývalý podpredseda ŽSK, okrem iného argumentuje tým, že ministerstvo ide zrušiť detskú pohotovosť v okrese, kde sa percentuálne rodí najviac detí na Slovensku hneď po Kežmarku a Sabinove. FOTO: Facebook Igor Janckulík

Michal Filek|6. jún 2023|08:50:13


Súvisiaci článok
Janckulík: „Hrozí zrušenie detskej pohotovosti pre okres Námestovo. Budeme to musieť zastaviť my!“
Čítajte viac >

„Ja, dolu podpísaný občan, v zmysle Ústavy SR a zákona o petičnom práve, nesúhlasím so zrušením ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast v Oravskej poliklinike Námestovo a žiada o jej zachovanie,“ uvádza sa v petícií.

Tú nazvali: „Petícia za zachovanie ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast v Oravskej poliklinike Námestovo.“

V petičnom výbore sú, okrem Janckulíka, Albín Maslaňák starosta Oravského Veselého, Július Piták, starosta obce Rabča, Michal Strnál, starosta obce Oravská Polhora, Rastislav Zanovit, lekár a poslanec ŽSK, Mária Červeňová, lekárka a poslankyňa MZ Námestovo.

Nátlakovú akciu na podporu zachovania detskej pohotovosti v Námestove avizoval Janckulík už skôr. Hneď po tom, ako na verejnosť prenikli informácie, že ju chce ministerstvo zrušiť. Janckulík najskôr vyzval novú vládu Ľudovíta Ódora, aby to zvrátila. Inak sa vraj o to budú musieť postarať samotní obyvatelia Hornej Oravy.

Podpisované hárky si môžu ľudia vytlačiť aj na internete a doručiť ich na adresu, ktorá je tam uvedená, alebo odovzdať niektorému z členov petičného výboru. Prípadne požiadať Janckulíka o ich doručenie. „Budeme potrebovať každú pomoc pri zbieraní podpisov. Podpisové hárky Vám radi doručíme,“ avizoval poslanec na Facebooku.

Petičné hárky budú taktiež dostupné na obecných úradoch a v obchodoch.

Janckulík na sociálnej sieti proti zrušeniu detskej pohotovosti v Námestove argumentuje aj tým, že sa v okrese rodí percentuálne tretí najvyšší počet detí v SR. Podiel detí a mladých v predproduktívnom veku na populácii v Námestove je, podľa neho, 21,6%, Viac je to len v Sabinove (22,6 %) a Kežmarku (23,8 %).

„Problém s nedostatkom lekárov nespôsobili ľudia žijúci v týchto regiónoch, ale ľudia, ktorí dlhé roky spravovali zdravotníctvo v našej krajine. Preto dúfam, že nie len vedenie Žilinského samosprávneho kraja pod ktorý patrí poliklinika v Námestove, ale aj v ďalších spomínaných mestách sa bude hľadať čím skôr riešenie pre záchranu detských pohotovostí. Ukážme spoločne, že nám záleží na zdraví našich deti,“ vyzýva verejnosť Igor Janckulík.


Súvisiaci článok
V máji sa v žilinskej pôrodnici narodilo 139 detí. Najviac z nich dostalo mená Viktória, Nela, Adam a Filip
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť