Sobota 20. 04. 2024 08:31:01 | Meniny má Marcel

Užitočného pomocníka si novopečení rodičia môžu požičať v žilinskej pôrodnici

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline požičiava na gynekologicko-pôrodníckom oddelení vďaka Nadácii Križovatka monitory dychu pre bábätká. FOTO: FNsP Žilina

Erika Filekova|20. január 2022|18:14:36

Monitor dychu zaznamenáva dýchanie dieťatka a pokiaľ by došlo k jeho zlyhaniu, alebo by sa vyskytli apnoe pauzy či iné nepravidelnosti dychu, okamžite na to upozorní zvukovým a svetelným signálom, aby mohol rodič včas poskytnúť bábätku prvú pomoc.

„Záujem o vypožičanie monitoru dychu stačí nahlásiť až priamo v pôrodnici, keď sa vám malý zázrak začne pýtať na svet. Pri prepustení si ho spolu s bábätkom odnesiete už rovno domov, žiadne ďalšie starosti,“ informuje nemocnica na sociálnej sieti. Takto budete mať k dispozícií monitor, ktorý je kvalitný, funkčný a pravidelne odborne kontrolovaný.

Minimálne je možné si monitor požičať na dobu 6 mesiacov za celkovú sumu 46,80 eur. Výpožičku tohto pomocníka si po pol roku môžete ďalej predĺžiť.

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat sa môže objaviť u detí do jedného roku veku. Zástava dychu v spánku môže spôsobiť náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Pravdepodobne ide o poruchu dýchania, ktorá vzniká už v tehotenstve a podieľa sa na nej viacero rizikových faktorov, napríklad fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť nedonosených detí alebo dvojčiat, rovnako však rôzne oslabenia detského organizmu a choroby dýchacích ciest.

„Dôležité je nezabudnúť, že monitor dychu vás na zástavu dýchania len upozorní, prvú pomoc musíte podať dieťatku vy. Pevne však veríme, že zvuk alarmu sa u vás ozve iba pri zabudnutí vypnutia prístroja po zdvihnutí dieťatka z podložky,“ dodala nemocnica.


Súvisiaci článok
Pediatrické oddelenie v žilinskej nemocnici má nových nočných strážcov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť