Piatok 26. 04. 2024 12:27:24 | Meniny má Jaroslava

Televízia mapovala dopravu na Kysuciach. Je to neúnosné a na budúci rok bude ešte horšie. Pomôže nová vláda odborníkov?

Je to ako obohratá pesnička. Doprava na Kysuciach, kvôli chýbajúcej D3, denne kolabuje. Poliaci a Česi onedlho otvoria úplne nové diaľničné úseky, ktoré ešte viac zahustia cesty medzi Čadcou a Žilinou. Ak D3 nedokončíme do roku 2030, budeme musieť Európskej únii vrátiť skoro miliardu eur. Momentálne sa však stavia akurát privádzať v Kysuckom Novom Meste, ktorý z hľadiska tranzitnej dopravy absolútne nič nerieši. Matej Fabšík si myslí, že nová vláda odborníkov musí dé trojku premietnuť do programového vyhlásenia ako svoju prioritu. Bude to tak? FOTO: NDS/výstavba privádzača K. N. Mesto.

Michal Filek|28. máj 2023|11:11:41


Súvisiaci článok
Županka kritizuje štúdiu realizovateľnosti diaľnice na Kysuce. "Ak nechceme utŕžiť európsku hanbu, musíme dodržať harmonogram!"
Čítajte viac >

Situáciu v piatok zmapovala televízia Markíza a odvysielala v hlavných správach.

Časté kolóny a kolabujúca doprava totiž frustrujú obyvateľov, aj prechádzajúcich vodičov na dennej báze. Pričom diaľnicu tu stavajú už 27 rokov.

A bude ešte horšie. Markíza uvádza, že Česi a Poliaci otvoria svoje nové diaľničné úseky už onedlho. A tie autá privedú práve na Slovensko. Chýbajúca D3 má byť totiž súčasťou medzinárodného koridoru z Jadranu po Baltské more.

Matej Fabšík zo združenia D3 pre Slovensko pre Markízu uviedol, že podľa všetkých modelov z ČR a Poľska bude intenzita dopravy na Kysuciach po roku 2024 rapídne narastať.

„Poľsko otvára úplne novú diaľnicu z Katovíc na juh, čím sa skráti tranzitná trasa smerom do Talianska a na Balkán. Tým pádom bude omnoho výhodnejšie tranzitovať na juh cez Slovensko a nie cez Česko,“ uviedol v reportáži na Markíze Fabšík.

Je známy fakt, že sme sa Európskej komisii zaviazali dokončiť diaľnicu do roku 2030. Ak sa to nepodarí, budeme musieť vrátiť viac ako 800 miliónov eur. Fabšík si preto myslí, že nová vláda odborníkov ju musí zaradiť do programového vyhlásenia ako svoju prioritu.

Reálne sa ale pracuje len na diaľničnom privádzači v Kysuckom Novom Meste. Ten však doprave na Kyuciach nijako nepomôže.


Súvisiaci článok
Začnú konečne výstavbu diaľnice D3 na Kysuciach? Poslanci prijali zákon, ktorý to má umožniť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť