Streda 24. 04. 2024 17:47:32 | Meniny má Juraj

VIDEO Sedemnásť dní hľadali medveďa s valcom na hlave v Nízkych Tatrách. Zachránili ho!

Sedemnásť dní hľadal Zásahový tím pre medveďa hnedého maca so zaseknutým kŕmnym valcom na hlave. Utekal z Nízkych Tatier až do Slovenského raja. Nakoniec ho vypátrali, uspali, hlavu vyslobodili a vypustili ho späť do prírody. FOTO A VIDEO: Michal Haring, vedúci Zásahového tímu Sever

Michal Filek|26. máj 2023|11:00:01


Súvisiaci článok
Štúdia početnosti šeliem na Slovensku bude čoskoro dostupná verejnosti
Čítajte viac >

Zásahový tím pre medveďa hnedého po dlhých dvoch týždňoch pátrania zachránil vysileného medveďa, ktorý mal hlavu zaseknutú v kŕmnom valci pre vnadenie diviakov.

„Zranený medveď sa trápil 17 dní a prešiel z Čierneho Váhu v Národnom parku Nízke Tatry, až do Národného parku Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi do obce Stratená. Zviera so zakliesnenou hlavou prežilo taký dlhý čas len vďaka tomu, že sa aj napriek prekážke, naučilo piť vodu,“ informuje vedúci strediska sever Záchranného tímu pre medveďa hnedého Michal Haring.

Plastový kŕmny bubon slúži na prikrmovanie divej zveri, najmä však diviakov. Zásobník je stavaný na cca 30 litrov kukurice. Haring však z praxe tvrdí, že zabezpečenie kŕmneho valca pred inými živočíchmi (najmä medveďom hnedým) je nedostatočné. Jedince medveďa hnedého dokážu uzamykací mechanizmus prekonať a následne sa ku kukurici dostať.

„Prípady ako tento ukazujú, aké problémy a trápenie vie predmetné zariadenie voľne žijúcim živočíchom spôsobiť. Odporúčame preto úpravu uzamykacieho mechanizmu tak, aby ho medvede nedokázali poškodiť či prekonať,“ uzavrel Haring.

Tento smutný príbeh mal, chvalabohu, šťastný koniec. Zásahový tím vysileného medveďa dohľadal pri obci Stratená. Po uspatí mu bol kŕmny valec z hlavy odstránený, medveď bol ošetrený a opäť pustený do voľnej prírody.

Viac sa dozviete vo videu.


Súvisiaci článok
Z Demänovskej ľadovej jaskyne zmizol ľad. Možno ju budú musieť premenovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť