Utorok 26. 03. 2024 21:03:25 | Meniny má Emanuel

Zmeny v správaní u bocianov počas jari súvisia s ochranou teritória

Zmeny správania sa u bocianov v jarnom období súvisia s ochranou ich teritória. Skonštatoval to koordinátor sčítania bociana bieleho na Slovensku Miroslav Fulín. Reagoval tak na informácie o "agresívnom" správaní sa bocianov na niektorých miestach na Slovensku. Zdôraznil, že takéto prípady zaznamenávajú každoročne, no sú ojedinelé. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

TASR|28. máj 2023|09:20:04


Súvisiaci článok
Bociany v Rakovej zvádzajú boj na život a na smrť o hniezdo a samičku. Vidieť to môžete naživo cez livestream
Čítajte viac >

"K takémuto správaniu došlo zakaždým vtedy, keď bocian uvidel svoj odraz v nablýskaných dverách tmavého auta, vo vchodových dverách do domu s výplňou dymového či zrkadliaceho skla, v oknách pivnice alebo domu smútku," povedal Fulín.

Vysvetlil, že ide o prirodzenú reakciu na protivníka, soka, ktorého chce bocian súbojom zahnať zo svojho hniezdneho teritória. Svoju siluetu v okne či dverách napriek útočným výpadom bocian stále vidí, preto stupňuje agresivitu i silu bodnutí, až spôsobí škodu.

Koordinátor sčítania bociana podotkol, že obdobne sa správa každý živočích v čase reprodukcie. Musí si vtedy totiž chrániť nielen hniezdo, partnerku, budúce potomstvo, ale aj potravinovú bázu, ktorú mu bezprostredné okolie hniezda poskytuje.

"Po vyliahnutí mláďat nastávajú pre bociana úplne iné starosti. Zanikajú hranice hniezdnych teritórií a ochabuje aj bojaschopnosť jedincov," priblížil Fulín.

Zároveň uviedol, že bol by nerád, ak by sa v dôsledku takýchto ojedinelých situácií dostal bocian na čiernu listinu spoločnosti.

"Preto prechodne odporúčam parkovať autá vo väčšej vzdialenosti od hniezda, prekrývať zaparkované autá matnou plachtou, a podobne aj okná, na ktorých sa tvorí odraz, prekryť žalúziami," poradil. V prípade parkovania vo dvore odporučil nechať voľne pobehovať psa.

Fulín je garant Ekovýchovného programu Bocian, ktorý zastrešuje Štátna ochrana prírody SR. Program je založený na princípoch občianskej vedy, keď majú školy a verejnosť možnosť monitorovať vybrané bocianie hniezdo a zaznamenávať na ňom život bocianov počas jednej hniezdnej sezóny.


Súvisiaci článok
Policajti z Rajca pomohli sovíčaťu. Teraz ho vychovávajú strážcovia prírody v Malej Fatre
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť