Streda 24. 04. 2024 16:49:13 | Meniny má Juraj

Vtáčiu chrípku okrem Liptovskej Mary zaznamenali aj na Oravskej priehrade

Veterinári pred pár dňami potvrdili vtáčiu chrípku na Oravskej priehrade na Vtáčom ostrove u čajok smejivých. Štátna veterinárna a potravinová správa o tom informuje na svojom webe. Foto: Facebook / Jaroslav Liščinský

Juliana Krčulová|25. máj 2023|15:22:24


Súvisiaci článok
V okolí brehov Liptovskej Mary potvrdili prípad vtáčej chrípky
Čítajte viac >

V posledných týždňoch sa vtáčia chrípka vyskytla u voľne žijúcich vtákov v okolí brehov Liptovskej Mary a tiež na Oravskej priehrade. Štátna veterinárna a potravinová správa o tom informuje na svojom webe.

„Vo všetkých prípadoch išlo o vysokopatogénny kmeň vírusu vtáčej chrípky,“ skonštatovala veterinárna správa. V oboch prípadoch bola vtáčia chrípka potvrdená u čajok smejivých.

Štátna veterinárna a potravinová správa doposiaľ v tomto roku eviduje tri ohniská vtáčej chrípky u hydiny, jedno ohnisko u iných vtákov držaných v zajatí a 13 pozitívnych prípadov u voľne žijúcich vtákov.

Vtáčia chrípka je vysoko nákazlivá prenosná infekčná choroba predovšetkým vtákov a hydiny. Choroba sa môže preniesť aj na cicavce, najmä ošípané. Hlavnými klinickými príznakmi sú strata plachosti, znížená aktivita a pokles až zastavenie príjmu krmiva. Objavujú sa aj respiračné príznaky. Nakazené jedince masívne hynú.


Súvisiaci článok
Na ceste do Vrícka v okrese Martin spozorovali medvediu rodinu. Ak sa chystáte na Kľak, buďte opatrní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť