Štvrtok 25. 04. 2024 19:41:33 | Meniny má Marek

„Dnes nás čakajú jedny z najnebezpečnejších búrok tohto roka!“ varujú meteorológovia. Udrieť majú popoludní a večer

Dnes majú Slovensko, vrátane Žilinského kraja, zasiahnuť silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal varovanie 1. stupňa na čas od 11.00 do 23.00 hod. Búrky by mohli byť mimoriadne silné, sprevádzané silný vetrom, krúpami a dokonca aj supercelárneho charakteru, teda s možnosťou vytvorenia tornád. FOTO: SHMÚ

Michal Filek|23. máj 2023|10:50:20

Doteraz sme mali búrky z tepla. To sa však dnes popoludní výrazne zmení. Vznik búrok bude zabezpečovať studený front. Takéto búrky bývajú oveľa silnejšie.

Najskôr nás však môžu ešte čakať aj búrky z tepla. Podľa portálu imeteo, sú najpravdepodobnejšie na strednom Slovensku. Sprevádzať ich môžu silné dažde a krúpy.

Nad Rakúsom a Českom sa však formujú frontálne búrky, ktoré budú postupovať nad Slovensko.

Okolo tretej popoludní udrú najskôr na Západnom Slovensku a budú postupovať smerom k nám. A budú vraj veľmi silné. V Rakúsku, Česku a nad Západným Slovenskom hrozí dokonca výskyt supercelárnych búrok, ktoré sú schopné vyprodukovať tornáda, alebo aj veľké krúpy. Našťastie, pri postupe nad Žilinský kraj, by mali trocha slabnúť. Ale napršať by z nich malo dosť aj tu.

Po príchode frontu totiž aj u nás hrozí veľmi silný vietor s rýchlosťou aj okolo 80 km/hod a následný silný prívalový dážď a blesky.

Stránka imeteo predpokladá, že k nám dnes dorazia jedny z najnebezpečnejších búrok tohto leta. Dávajte si preto pozor!

nová1.jpg


Súvisiaci článok
Silný vietor vyvrátil v Budatínskom parku storočný jaseň. Považské múzeum plánuje náhradnú výsadbu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť