Piatok 19. 04. 2024 05:22:20 | Meniny má Jela

Kultúrne podujatia tento týždeň: Staromestské slávnosti roztancujú každého

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 22. do 28. mája 2023. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook/Mesto Žilina

Radka Kostánová|22. máj 2023|10:30:03


Súvisiaci článok
Kryptu pod katedrálou Najsvätejšej Trojice predstavia na workshope
Čítajte viac >

Výstava: Na hrade a pod hradom, 22.05.2023 od 9:00 hod. na hrade Strečno

V priestoroch hradu Strečno a stredovekej dediny Paseka môžete od nového týždňa navštíviť výstavu s názvom Na hrade a pod hradom. Na výstave budete mať možnosť vidieť práce žiakov ZUŠ M. R. Štefánika v Čadci. Diela vznikli výtvarnou technikou – maľba na plátno s akrylovými farbami.

na hrade a pod hradom, zdroj = pmza .jpg FOTO: PMZA

Predstavenie: Zahráte mi manžela?, 22.05.2023 o 19:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

V pondelok sa môžete tešiť na jedno skvelé divadelné predstavenie. Dej hry „Zahráte mi manžela?“ spočíva v klasickom milostnom trojuholníku, avšak pozor. Mladý pár je pristihnutý pri obojstrannej nevere. Akým spôsobom sa s tým dokáže vysporiadať hlavná ženská hrdinka? A čo s tým má spoločné maliar izieb? To všetko sa dozviete, keď na inscenáciu prídete. Vstupenka pre jednu osobu stojí 19,00 €.

i_7052439.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Podujatie: Cestovateľský klub, 23.05.2023 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Krajská knižnica v Žiline vás v utorok pozýva na stretnutie Cestovateľského klubu. Toto stretnutie, ako knižnica uvádza, bude venované najslávnejším pokladom sveta, ale zastavíte sa aj na Slovensku. Už dlhé roky po nich pátrajú dobrodruhovia a milovníci z mnohých krajín planéty. Jantárová komnata, pirátske zlato, nacistické poklady, zlato československých legionárov. Čo sa s nimi stalo? Je šanca ich ešte niekedy nájsť? Odpovede budete hľadať práve tu.

cestovatelsky klub, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Kino na Stanici: Susedia, 23.05.2023 o 17:00 a 20:00 hod. na Stanici Žilina-Záriečie

Kino na Stanici tento týždeň zobrazí malú dedinu na sýrsko-tureckých hraniciach na začiatku 80.rokov. Rozprávať bude príbeh o šesťročnom kurdskom chlapcovi Serovi, ktorý zažíva prvý školský rok v arabskej škole a musí sledovať, ako sa jeho malý svet radikálne mení v priebehu absurdného nacionalizmu. Detstvo malého Sera, v ktorom sa nachádzajú rôzne pozitívne a negatívne momenty, podáva režisér divákovi aj s humorom, hoci život malého hrdinu plynie medzi diktatúrou a temnou drámou. Lístok stojí 6,00 €.

kino susedia, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: British Reading Club - Widows, 23.05.2023 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tento týždeň sa uskutoční v Krajskej knižnici aj stretnutie Britského klubu. Väčšina ľudí pozná spisovateľku Margaret Atwoodovú ako autorku románu Príbeh služobníčky a jeho pokračovania Svedectvá. Avšak, na tomto stretnutí Britského klubu budete debatovať o jednej z jej najnovších poviedok – Widows. Vhodné je, aby na stretnutie prišli čitatelia, ktorí majú viac ako 15 rokov, pretože prebiehajú v anglickom jazyku.

british reading  club, zdroj = kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Human Forum Žilina - strategické stretnutie občianskej spoločnosti, 24.05.2023 o 9:30 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Stanica Žilina-Záriečie na webovej stránke informuje, že občianska platforma pre demokraciu v spolupráci s Inštitútom pre demokraciu pri Univerzite Mateja Bela a sieťou kultúrnych centier Anténa pozýva aktivistov a zástupcov mimovládnych organizácií aj zástupcov iných sektorov (škôl a vzdelávacích inštitúcií, samosprávy a verejnej správy aj podnikateľov) na celodenné stretnutie a workshop. Celý program nájdete na TOMTO ODKAZE.

prednaska stanica zilina zariecie.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Prednáška: Cestovanie o piatej, 24.05.2023 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Cestovanie o piatej je taktiež klasickou prednáškou, ktorá sa pravidelne uskutočňuje v Krajskej knižnici Žilina. Tentokrát sa vyberiete do maličkej osady neďaleko Vrútok, z ktorej pochádzal charizmatický herec Radek Brzobohatý a navštívil ju aj spisovateľ Jaroslav Hašek, autor slávneho Švejka. Neďaleko Bratislavy sa nachádza obec, ktorá, podľa slov pamätníkov, súvisí s generálom Štefánikom. No a keďže Juraja Jánošíka nie je nikdy dosť, posvietite si aj na ďalšiu osadu, ktorá nesie jeho meno a nachádza sa na juhu Slovenska.

cestovanie o piatej, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: O živote včiel a apiterapii, 24.05.2023 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Pokiaľ vás však cestovanie nezaujíma a oveľa radšej sa vzdelávate v iných oblastiach, môžete prísť do knižnice na prednášku o svete včiel. Viete aké sú včelie produkty a ich účinky na zdravie človeka? Čo je to apiterapia a aké sú jej účinky? Čím je pobyt v apidomčeku výnimočný? Nielen to, ale oveľa viac sa dozviete na prednáške O živote včiel a apiterapii manželov Sobolovcov, ktorí už roky obdivujú liečivú silu včiel.

o zivote vciel a apiterapii, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Divadlo: Coco Chanel, 24.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Poznáte príbeh slávnej Coco Chanel? Mestské divadlo v Žiline nedávno uviedlo nové divadelné predstavenie o neuveriteľnej žene, ktorá sa zapísala do histórie. Autorský projekt sleduje príbeh slávnej Coco Chanel v Paríži v jej piatich farebných odtieňoch a konfrontuje ju s ideálmi a klamstvami doby, si budete môcť pozrieť na vlastné oči aj tento týždeň. Inscenácia je vhodná až od 15 rokov. Vstup stojí 12,00 €.

Prednáška: Scenáre budúcnosti - čo by sa mohlo stať s naším svetom do roku 2040, 24.05.2023 o 19:00 hod. na Stanici Žilina-Záriečie

Na Stanici budete mať možnosť zažiť ešte jednu skvelú akciu. Spoločne sa pozriete na to, ako sa predbežne bude žiť na Slovensku a v Európe v roku 2040. Zmeny vo svete prebiehajú natoľko rýchlo, že predpovedať budúcnosť nevedia ani futurológovia. Odpoveďou na neistotu budúcnosti je uvažovanie v rôznych scenároch – možnostiach vývoja. A práve tie sa dozviete na tomto podujatí. Vstup stojí 5,00 € alebo 9,00 €. Viac sa dočítate na stránke tu.

scenare buducnosti, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: Staromestské slávnosti, 25.05.2023 - 27.05.2023 v Žiline

Už tento štvrtok to vypukne. Od poobedia začínajú Staromestské slávnosti, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Čaká vás program plný talentovaných spevákov, kapiel, stánky s remeselnými výrobkami a kvalitné občerstvenie. Dobrou správou tiež je, že mesto pokračuje v trende vratných pohárov, preto sa budú nápoje nalievať do zálohovateľných obalov. Celý program nájdete na TOMTO ODKAZE.

staromestske slavnosti, zdroj = mesto zilnia.jpg FOTO: Mesto Žilina

Workshop: Tvorenie z pistáciových škrupiniek, 25.05.2023 o 13:45 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Krajská knižnica vás pozýva aj na stretnutie tvorivého klubu, počas ktorého si budete môcť vyrobiť krásne výrobky z obľúbených orieškov. „Pokiaľ si na pistáciách pravidelne pochutnávate, možno vás zaujíma, či sa dajú škrupiny využiť. Škrupinky z pistácií sú výborným materiálom na tvorenie, môžete si to s nami overiť 25. mája o 13:45,“ priblížila knižnica.

tvorivy klub, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Hudba u Fullu: ANDREA MONARDA, MARTIN KRAJČO, ONDREJ VESELÝ, 25.05.2023 o 18:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Ako informuje mesto Ružomberok na svojej stránke, cyklus komorných koncertov Hudba u Fullu bude pokračovať koncertom troch vynikajúcich gitaristov. Z Talianska zavíta do Ružomberka slávny virtuóz Andrea Monarda, slovenskú gitarovú scénu budú reprezentovať Martin Krajčo a Ondrej Veselý. Vstup stojí 6,00 € pre dospelých a 3,00 € pre študentov.

hudba u fullu, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Predstavenie: Mim show - Pantomimicko improvizačná show, 25.05.2023 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Klasicky patrí posledný štvrtok v mesiaci panotomíme. Ak ešte nemáte program na štvrtok večer, príďte sa pobaviť a zasmiať na mim show Miroslava Kasprzyka. Môžete očakávať veselé paródie na reklamy, vtipné scénky a aj glosovanie zvieratiek. Vstupné stojí 2,00 € pre deti aj dospelých.

Koncert: SWANS - Europe Tour 2023, 25.05.2023 o 20:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

„Hviezdne noci prinášajú na Slovensko legendárnu newyorskú skupinu SWANS. Jediný koncert rámci svojho európskeho turné, prvého po šiestich rokoch, zahrajú v Žiline v priestore Novej synagógy, čo bude samo o sebe zážitkom,“ informuje na svojej stránke žilinská synagóga. Tešiť sa môžete na takýto skvelý koncert, kde lístok stojí 34,00 €.

swans, zdroj = nova synagoga .png FOTO: Nová synagóga Žilina

Workshop: Kurz keramiky, 26.05.2023 o 16:30 hod. LKS, Liptovský Mikuláš

Na minulom stretnutí Kurzu keramiky ste si mohli vymodelovať svoje vlastné výtvory s Gabrielou Kováčovou. Kurz sa však skladá z dvoch častí, tou prvou je spomínané modelovanie, ale tou druhou je glazovanie výrobkov. Práve to vás čaká tento týždeň. Na každý je vložné 15 € kapacita kurzu max. 11 osôb.

kurz keramiky, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Koncert: Helena show 2023, 26.05.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Dom odborov pozýva na neskutočný koncert speváckej divy. Helena Vondráčková a jej sprievodná kapela Charlie Band vyrazili na koncertné turné „HELENA show 23“. Ide o piate turné v rade v produkcii Agentúry MM Praha. Tešiť sa môžete na staré známe hity, ale na novinky, ktoré si pre vás pripravila. Lístok stojí 35,00 €, 45,00 € alebo 55,00 € (podľa miesta).

helena show, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Koncert: Kandráčovci & Natália Puklušová - Ľúbi, kto dúfa, 27.05.2023 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Čadca

Koncert Ľúbi, kto dúfa je unikátnym hudobným spojením populárnych Kandráčovcov a známej slovenskej herečky Natálie Puklušovej. Na podujatí plnom východniarskeho temperamentu odznejú známe hity, ale i úplne nové skladby. Lístok stojí 19,00 €.

kandracovci, zdroj = fb kandracovci.jpg FOTO: Facebook/Kandráčovci

Podujatie pre ženy: Scandal comeback skupiny Dirtyy boyzz, 27.05.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Horúce predstavenie výlučne len pre ženy prichádza do Žiliny. Tento týždeň majú dámy naozaj šťastie. Chlapci zo skupiny DIRTYY BOYZZ majú pre Vás pripravenú unikátnu show. Môžete sa tešiť na originálne spojenie tanca, hudby, akrobatických prvkov a samozrejme na poriadnu dávku sexepílu, vášne, erotiky a čo nesmie chýbať sú vypracované mužské tela. Moderátorom večera bude kontroverzný raper a moderátor Tomy Kotty. Informuje o tom Dom odborov na svojej stránke. Lístok stojí 19,90 €, 34,90 € alebo 49,90 € (podľa miesta).

podujatie pre zeny, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Divadlo: Hey! Slováci, 27.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tento týždeň bude veľmi veselý. Mestské divadlo odohrá predstavenia Hey! Slováci. Inscenácia hovorí o téme inakosti v troch rôznych sférach. Budete mať možnosť zistiť, prečo nám inakosť naháňa strach, hrôzu alebo zdesenie. Vstupenka na predstavenie stojí 12,00 €.

Podujatie pre deti: Deň detí na hrade Strečno, 28.05.2023 od 9:00 hod. na hrade Strečno

Čerešničkou na torte bude v nedeľu 28. mája na hrade Strečno podujatie Deň detí. Toto tradičné podujatie zabaví aj dospelých, ktorí si spolu so svojimi ratolesťami užijú prehliadku hradu so stredovekými hrami a rôznymi aktivitami počas celého dňa. Vstupné stojí 7,00 € pre dospelého a 3,50 € pre deti.

den deti strecno, zdroj = pmza.jpg FOTO: PMZA

Podujatie: Deň rodiny, 28.05.2023 o 14:00 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Minulý týždeň ste mali možnosť Deň rodiny zažiť v Žiline, tentokrát to bude v Liptovskom Mikuláši. Na Námestí osloboditeľov môžete stráviť príjemné chvíle a venovať sa svojim najbližším.

den rodiny, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Predstavenie: Lúčnica - Koločas, 28.05.2023 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Dolný Kubín

Obľúbená Lúčnica prichádza s novým programom! S predstavením Koločas zavíta tento týždeň do mesta Žilina a predstaví vám príbeh muža a ženy v kolobehu života a času, vyrozprávaný v metaforách výročných obradov, ktorý na princípe tanečného divadla ukazuje ideály človeka, keď pomocou viery v magickú silu obradov, dobro víťazí nad zlom a láska prekonáva smrť. Vstupenka stojí 24,00 €.

lucnica, zdroj = fb : umelecky subor lucnica.jpg FOTO: Facebook/Umelecký súbor Lúčnica


Súvisiaci článok
V Sobášnom paláci v Bytči vystavia Kaligrafiu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť