Štvrtok 18. 04. 2024 17:00:37 | Meniny má Valér

Súdna mapa zmení v Žilinskom kraji obvody súdov

V Žilinskom kraji bude tvoriť po zavedení súdnej mapy od 1. júna sústavu súdov odvolací - Krajský súd (KS) v Žiline a štyri sídelné okresné súdy (OS) – Žilina, Martin, Liptovský Mikuláš a Námestovo. TASR o tom informovala hovorkyňa KS v Žiline Anna Dudová Záborská. FOTO: TASR

TASR|19. máj 2023|11:21:33

Výkon súdnictva podľa nej prechádza z čadčianskeho na žilinský OS, z ružomberského na liptovskomikulášsky OS, z dolnokubínskeho na námestovský OS a zrušené súdy budú naďalej fungovať ako pracoviská sídelných súdov. „Všetky OS, vrátane ich pracovísk, budú naďalej rozhodovať v civilných, trestných a rodinných veciach. V obchodných a pracovných veciach bude rozhodovať iba OS Žilina, a to pre celý obvod KS v Žiline. Podateľne a infocentrá budú fungovať na sídelných súdoch a aj na ich pracoviskách," uviedla Dudová Záborská.

Doplnila, že žilinský KS bude naďalej rozhodovať o odvolaniach v civilných, trestných a rodinných veciach. „S tým, že v rodinných veciach bude príslušným súdom aj pre obvody KS v Banskej Bystrici a v Trenčíne. O odvolaniach v obchodných veciach bude rozhodovať KS v Banskej Bystrici aj pre obvod KS v Žiline," dodala.

Pripomenula, že po zavedení súdnej mapy bude rozhodovať sudca, ktorý sa bude špecializovať iba na jeden druh súdnej agendy – civilnoprávnej, trestnoprávnej, rodinnoprávnej alebo obchodnoprávnej.

„Zmenou je, že za týmto sudcom bude musieť účastník konania cestovať v niektorých prípadoch aj na vzdialenejší súd. V niektorých prípadoch sa pre účastníka konania nič nemení a veci budú v prvom stupni prerokované na sídelnom súde alebo na pracovisku, kde účastník konania býva," vysvetlila hovorkyňa KS v Žiline.


Súvisiaci článok
Po zmiznutom malom lietadle na Orave stále pátrajú, v noci ho hľadalo sto ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť