Nedeľa 08. 09. 2024 00:16:04 | Meniny má Miriama

Omikron je na Orave. Námestovo a Tvrdošín medzi okresmi s najvyšším rastom, zatvárajú sa školy

Omikron je tu. Nastúpil zhruba pred dvomi týždňami a ako prví sa s ním stretli obyvatelia severovýchodného Slovenska a Oravy. Najhoršia situácia je v tejto chvíli v okrese Stropkov, kde sedemdňová incidencia predstavuje 1996 pozitívnych prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Hneď za ním však nasledujú okresy Námestovo (1238) a Tvrdošín (1127). V prvej desiatke je ešte aj ôsma Žilina (650). GRAF: www.DiGiPAY.sk

Michal Filek|19. január 2022|15:19:19

Orava medzi „najlepšími“

Ďalšie okresy z nášho kraja majú nasledovný výskyt prípadov prepočítaný na 100-tisíc obyvateľov: Martin (535), Dolný Kubín (505), Bytča (469), Ružomberok (452), Čadca (423), Liptovská Mikuláš (362), K. N. Mesto (347), Turčianske Teplice (265). Susediaca Považská Bystrica by s incidenciou 559 patrila hneď za Tvrdošín.

„Už sme asi v druhom týždni omicronu, lebo sme na dvojnásobku prípadov spred pár dní. Ponúkame 4 okresy, ktoré už nejaký čas rýchlo a razantne rastú,“ napísala dnes na svojom Facebooku iniciatíva Dáta bez pátosu, ktorá sa zaoberá sledovaním a vyhodnocovaním dostupných dát o pandémii Covid-19.

Najhoršie je na to okres Stropkov. „Za posledných 14 dní má takmer 2% obyvateľov okresu pozitívny PCR test. Zo svojho minima 265 sa dostal v 7 dňovej incidencii na 100 tisíc obyvateľov na 1297. To je 5 násobok za 16 dní,“ píšu Dáta bez pátosu.

Ďalšie v poradí s najvyšším rastom sú však už Tvrdošín a Námestovo. Dohromady majú 100 000 obyvateľov a za posledné dva týždne sú s 1350 pozitívnymi na rovnakej ceste, ako Stropkov. Len sú, podľa analytikov, ich čísla a počty významnejšie, teda robustnejšie.

Už sú na dvojnásobkoch miním spred 2 týždňov. Testuje sa tam trošku menej ale rovnako tempom ako priemerne Slovensko, teda 10 tisíc PCR testov denne. Ich pozitivita je spolu 100%: Tvrdošín 48% a Námestovo 52%.

„Je jasné, že miestny hygienik by potreboval pomoc a chlácholiť sa v Bratislave, že Slovensko dnes malo pozitivitu pod 20% je opäť nepochopenie faktu, že omicron je lokálna a rýchla záležitosť. Prvýkrát sme o tom písal v októbri 2020 v článku o Čadci, ktorá mala pozitivitu cez 50%, "zhorela", ale miestna pani regionálna hygienička nám písala, že sa jej "neodborne motáme do remesla, čomu nerozumieme a zhadzujeme jej prácu". Nepoučiteľné Slovensko. Je tomu presne 18 mesiacov. Nedospeli sme,“ pozastavujú sa analytici.

Už môže byť dominantný, trvať bude 6 týždňov

Po skúsenostiach zo štátov, ktoré sú v omikrone pred nami, analytici predpokladajú, že vlna by mala od začiatku po koniec trvať približne 6 týždňov. Ak teda na Orave sme už v 2. týždni, tak koncom februára tam bude po omikrone.

Dovtedy sa však musíme pripraviť. Podľa údajov ÚVZ SR máme na Slovensku potvrdených ďalších 73 prípadov variantu omikron, spolu ich je 127. Podľa Mateja Mišíka z Centra zdravotných informácií ministerstva zdravotníctva je dominantný už dnes.

Zatvárajú školy

Aktuality prišli s informáciou, že omikron na Orave zatvára už aj celé školy. Hygienici zatvorili základné školy v Oravskej Lesnej, Oravskej Polhore a Strednú priemyselnú školu informačných technológií Ignáca Gessaya v Tvrdošíne, napísali aktuality.sk.

Najviac vraj pozitivita rastie v regiónoch, kde ľudia prekračujú poľskú hranicu.


Súvisiaci článok
V žilinskej nemocnici sa narodilo takmer 2000 detí, najčastejšie mená boli Jakub a Eliška
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť